Haberler

Kelkit'te Tarih Konulu Konferans Düzenlendi

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde ‘Gümüşhane Tarihi ve Arşiv Kaynakları’ konuları konferans düzenlendi.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde ' Gümüşhane Tarihi ve Arşiv Kaynakları' konuları konferans düzenlendi.

Gazi Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Gümüşhaneli Doç. Dr. Alpaslan Demir konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, DİVA-SEN Gümüşhane İl Başkanı Şemsettin Cinemre, Kelkit İlçe Başkanı Hacı Bayram Özdemir, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Yavuz, Kelkit Genç İş Adamları Derneği Başkanı Selçuk Demir, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Konferansın konuşmacısı Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Demir, eskiden Gümüşhane'ye "Argyropolis" denildiğini belirterek, Gümüşhane tarihinin Aşağı Dere ve Yukarı Dere olarak iki kısımda ele alınması gerektiğini söyledi.

Tekke köyü ile Akçakale köylerini birbirinden ayıran Akçakale boğazından Zigana Dağına kadar devam eden Harşit Vadisi'nin Aşağı Dere, Tekke köyünden Vauk Dağına kadar olan sahanın da Yukarı Dere olarak irdelenmesi gerektiğini, bu iki bölge arasında kültürel olarak da farklılıklar olduğunu belirterek Aşağı Dere'nin Karadeniz kültüründe iken, Yukarı Dere'nin Doğu Anadolu kültüründe olduğunu söyledi.

YAVUZ SULTAN SELİM TARAFINDAN FETHEDİLEN YER: KELKİD

Şiran ilçesinin Fatih döneminde fethedildiğini ve Şebinkarahisar'a bağlandığını, Kelkit ilçesinin ise Yavuz Sultan Selim döneminde ele geçirildiğini dile getiren Demir, Aşağı Dere Osmanlının eline Fatih döneminde 1479 yılında geçerken, Yukarı Dere'nin Osmanlı eline geçişinin Yavuz dönemi yani 1514 yılına ait olduğunu kaydetti.

Konferans sonunda Doç. Dr. Demir'e Kelkit Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından Gümüşhane'nin sembolik ürünü Pestil Köme hediye edildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İbrahim Yavuz Gümüşhane Kelkit Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title