Haberler

Kelebekler Vadisi'nde Kurtarma Tatbikatı

Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki Kelebekler Vadisi'nde kampa giren Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) İstanbul Dağcılık Timi, senaryo gereği vadideki şelaleden düşen yaralıyı kurtarmak için tatbikat yaptı.

Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki Kelebekler Vadisi'nde kampa giren Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) İstanbul Dağcılık Timi, senaryo gereği vadideki şelaleden düşen yaralıyı kurtarmak için tatbikat yaptı.

Faralya Mahallesi'ndeki Kelebekler Vadisi'nde 10 günlük kampa giren 27 kişilik UMKE İstanbul Dağcılık Timi, vadideki sarp kayalıklarda Türkiye Dağcılık Federasyonu Tırmanış Antrenörü Murat Salim Seren'den dağcılık eğitim aldı. Teorik ve pratik eğitimlerin sonunda kurtarma tatbikatı yapıldı.

UMKE ekibi senaryo gereği vadideki şelaleye tırmanırken düşerek yaralanan bir vatandaş olduğu ihbarını alarak bölgeye hareket etti. İlk müdahalenin ardından sedyeye alınan temsili yaralı, kayalıklardan oluşabilecek tehlikelere karşı vadide sabit duran yaklaşık 150 metrelik hava hattı yardımıyla orman patikasına yakın bir noktaya ulaştırıldı. Hazır bekleyen bir başka ekip, yaklaşık 20 metrelik kayalıklardan halatlar yardımıyla kurulan istasyonla yaralıyı vadideki patikaya indirdi. Ekip, yaralıyı hastaneye götürüleceği güvenli bir bölgeye taşıyarak tatbikatı sonlandırdı.

'7 KİŞİ YARALANDI, 3 KİŞİ MAHSUR KALDI'

20 Eylül'de sona erecek kamp hakkında bilgi veren tırmanış antrenörü Murat Salim Seren, eğitim alanların tamamının sağlık çalışanlarından oluşan arama kurtarma ekibi olduğunu söyledi. Kelebekler Vadisi'nde, şelaleden düşme sonucu bu yıl 7 kişinin yaralandığını, 3 kişinin de zorlu arazi koşulları nedeniyle mahsur kaldığını anlatan Seren, "Senaryo gereği düşerek yaralanan bir kişi sedyeye alınarak vadide sabit duran hava hattı yardımıyla engebeli araziden götürülmeden güvenli şekilde patikaya yakın bir noktaya ulaştırıldı. Kazazedeyi daha çabuk ve sarsmadan patikaya indirmek için hava hattından tahliye sistemini kullandık. UMKE, daha sonra 20 metrelik bir yamaçtan sedyeyi patikaya indirip, 1.5 kilometre taşıyarak yaralıyı güvenli bölgeye ulaştırarak 1 saat 40 dakikada tatbikatı tamamladı" dedi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Dağcılık Federasyonu İstanbul Fethiye Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title