Haberler

Kekik ve adaçayında hasat -

Ortaca ilçesine bağlı Gökbel Mahallesi'nde 2014 yılı ürünü kekik ve adaçayı alımları yapıldı.

Ortaca ilçesine bağlı Gökbel Mahallesi'nde 2014 yılı ürünü kekik ve adaçayı alımları yapıldı.

Gökbel Mahallesi'nin dağlık alanlarında organik olarak yetişen kekik ve adaçayı toplayan vatandaşlar, topladıkları ürünleri S.S. Gökbel Köyü Tarımsal Amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifi'nin yaptığı ihaleyi alan firma yetkililerine teslim etti.

Gökbel Mahallesi Muhtarı Mehmet Aslanpay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kekik ve adaçayının her sene kesiminin yapıldığını ve köylünün en önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Yörede kekik ve adaçayını en temiz yapanların kendileri olduğunu ifade eden Aslanpay, "Fiyatı da burası belirliyor. Kekiğin adaçayının borsasını Gökbel belirliyor. Yakın köylerde ihale yoluyla kekik adaçayı satıldığını duymadım. Köylümüzün ilk sıradaki geçim kaynağı bu. İkincisi arıcılık, üçüncüsü de zeytincilik" dedi.

- Dağlarda organik olarak yetişiyor

S.S. Gökbel Köyü Tarımsal Amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Aydemir, kekiğin rekoltesinde geçen yıla göre artış olduğunu belirtti. Kekiğin kilosunun 4 lira 81 kuruş, adaçayının kilosun 3 lira 71 kuruştan satıldığını bildiren Aydemir, şunları kaydetti:

"Burada toplanan malları ihale usulüyle tüccara veriyoruz. Firma ürünleri Denizli ve ya İzmir'deki fabrikalara götürüyor. Orada işlenip dış ülkelere ihraç ediliyor. Sattığımız kekik ve adaçayı organik olarak dağda kendiliğinden yetişiyor. Denizli bölgesindeki tarlalarda gübreyle yetişen mallara nazaran daha iyi fiyat vermeleri gerekiyor. Fakat tarlada üretilen mal daha fazla olduğu için bizim organik ürünlerimize talebin azaldığını görüyorum."

Toplam 12 ton kekik ve adaçayını toplayarak satan köylünün eline, yaklaşık 50 bin lira geçeceği öğrenildi.

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Aydemir Denizli Ortaca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title