Haberler

Kei Yalta'da Ekonomi Bakanlarıyla Toplantıya Hazırlanıyor

"Toplantıda 12 üye ülke arasında serbest bölge oluşturulması, sermaye güvenliği gibi önemli konuları ele alacağız" dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Genel Sekreteri Victor Tvırcun, KEİ'nin tarihinde ilk kez bu yıl mayıs ayında Yalta'da üye ülkelerin ekonomi bakanlarının katılımıyla toplantı yapacaklarını belirterek,

"Toplantıda 12 üye ülke arasında serbest bölge oluşturulması, sermaye güvenliği gibi önemli konuları ele alacağız" dedi.

Tvırcun, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından, kamu kurum ve kuruluşları, bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 21 yıl önce Turgut Özal'ın inisiyatifi ile kurulan KEİ'nin ofisinin İstanbul'da bulunduğunu ve üye ülke sayısının 12 olduğunu belirtti.

KEİ'nin ekonomik haritasının geçen yıl üye ülkeler tarafından kabul edildiğini ifade eden Tvırcun, "Bu çok önemli bir çalışma. Çalışma bize hem kısa hem de uzun vadede neler gerektiği, iş ve ticaret üyelerine nasıl destek verileceği gibi çeşitli konularda yol gösteriyor. Ulaştırma konusunda proje yapacağız. Gümrüksüz mal göndermek için projemiz başlıyor. Proje, üye 7 ülkenin organizasyonu ile başladı. İnşallah kısa sürede daha fazla ülke bu projeye katılacak" diye konuştu.

Tvırcun, bütün ülkelerden proje beklediklerini vurgulayarak, gerçekleştirdikleri bazı faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi:

"Tokyo'da 4. Büyük Ekonomik Forumu gerçekleştirdik. Neden bu forumu yaptık- Öncelikle Japonya çok sıcak bakıyor bizim bölgeye. Ticari ilişkilerini daha yükseltmek istiyor. Başlık olarak belirlediğimiz ulaştırma, enerji ve çevre ekoloji konularında çok enteresan projeler var. Belirlediğimiz bu başlıklar üzerinde proje geliştirmeyi ve uygulamayı amaçlıyoruz.

KEİ'nin tarihinde ilk kez bu yıl mayıs ayında Yalta'da üye ülkelerin ekonomi bakanlarının katılımıyla toplantı yapacağız. Toplantıda çok önemli dokümanlar ortaya çıkacaktır. Toplantıda üye 12 ülke arasında serbest bölge oluşturulması, sermaye güvenliği gibi önemli konuları ele alacağız. İlk defa böyle bir toplantı yapılacak, sizleri de davet ediyorum."

Tvırcun, örgütün çalışmalarıyla ilgili çeşitli bilgiler de sunarak, üye ülkelerden birinde üniversite kurma planları olduğunu kaydetti.

-"KEİ ofisinin Trabzon'a kurulmasını teklif ediyorum"-

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, KEİ Sekreteryası'nın da bulunduğu Sarıyer'deki Müşir Fuat Paşa Yalısı'nda çıkan yangından dolayı Tvırcun'a 'geçmiş olsun' diyerek, "Bunu bir fırsat görüp, bu temsilciliğin Trabzon'umuzda kurulmasını teklif ediyorum. Ofis Trabzon'da kurulursa örgütün bölgesel kalkınma hedefine daha da yaklaşmış olacağına inanıyorum. Karadeniz şehri olarak ticari bölgesel merkez olma hususunda çok önemli bir yer teşkil eden Trabzon'umuzun buna hazır olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.

Trabzon'un tarihi, kültürel ve ticari hayatına ilişkin bilgi sunan Kızılcık, şöyle devam etti:

"Özellikle biyoenerji alanında araştırma geliştirme enstitüsü, hatta üniversite kurma çalışmasını başlatmış bulunuyoruz. Bu çalışma örgütün hedefleriyle örtüşmektedir. Ayrıca çalışma bölgesel kalkınma ve zenginliğe, bölge insanının refahının artmasına fevkalade katkı sağlayacaktır. Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin liman şehirleri ile bir araya gelinip, dernek tarzı yapılanma ile bölgedeki liman şehirlerini kapsayan kruvaziyer hattı oluşturulabilir. Böyle bir çalışma yapılabilirse bölgenin kruvaziyer turizmi alanında fazla ilgi çekecek destinasyonlardan birisine aday olacağını düşünüyorum."

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise KEİ'nin gerçek anlamda uygulanabilirliğini arzu ettikleri bir konu olduğunu söyledi.

Oda olarak bölgede ekonominin gelişmesi için Gürcistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya ile işbirliği protokolü çerçevesinde çalışma sürdürdüklerini belirten Hacısalihoğlu, "Bu odalar arasında var olan ilişkiyi KEİ'ye üye 12 ülke arasında da geliştirme amacındayız. Oda olarak KEİ'ye destek verebiliriz ve destek alarak üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmeye katkı sağlayabiliriz" diye konuştu.

Kızılcık ve Hacısalihoğlu, Tvırcun'a gümüş telkariden hazırlanmış gemi maketi hediye etti. - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Recep Kızılcık Karadeniz Trabzon Yalta Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title