Haberler

Keçi Burcu'nda "Sessizliğin Çığlığı"

Güncelleme:

Fransız Ermeni fotoğraf sanatçısı Antoine Agoudjian`ın "Sessizliğin Çığlığı, Bir Ermeni Hatırasının İzleri" başlıklı fotoğraf sergisi Keçi Burcu'nda açıldı.

1923'te Marsilya'ya sığınmış dedelerinden miras kalan izlerin ve hatıraların peşine düşerek 27 boyunca Suriye, Halep, Gürcistan ve Ermenistan'daki Ermenilerin fotoğraflarını çeken ve bunları "Sessizliğin Çığlığı" adıyla bir araya getiren sanatçı Antoine Agoudjian'ın sergisi dün Keçi Burcu'nda açıldı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Ticaret Odası'nın organizasyonuyla Ermeni soykırımı anmaları çerçevesinde gerçekleşen "Sessizliğin Çığlığı, Bir Ermeni Hatırasının İzleri" adlı serginin açılışına Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Diyarbakır Ticaret Odası Genel Sekreteri Ferdani Gökdere, Genel Sekreter Yardımcısı Kamuran Toktanış ve çok sayıda kişi katıldı.

Açılışta konuşan sanatçı Antoine Agoudjian Diyarbakır'da olmaktan ve bu sergiyi burada açmaktan mutlu olduğunu söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası'na teşekkür etti. Sanatçı bu fotoğrafların ne kadar tarihi olduklarını insanların görmesi için sergi açtığını belirterek, "Bu sergiyle insani bir bakış açısıyla önemli projeler hayata geçirebileceğimizi görmüş olduk" dedi.


Bu Topraklarda Acı Hep Olmuştur


Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise, fotoğrafların aynı zamanda bu toprakların gerçekliğinin de fotoğrafı olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın bu sergiye ev sahipliği yapmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Anlı, "Ancak diğer yandan da hüzünlüyüz. Çünkü bu coğrafyanın gerçeğinde her zaman acı vardır. Bu ülkenin gerçeği her zaman acı olmuştur" dedi. Hangi inanç, kavim ve topluluk olursa olsun bu topraklarda mutlaka büyük bir keder ve acı yaşamıştır ve bu hala devam ediyor" diyen Anlı, şunları söyledi: "Burada yüzyılın fotoğrafı sergileniyor ve bizler yüz yıl önce hayatını kaybedenleri anıyoruz." Tek temennilerinin Mezopotamya topraklarında bütün toplulukların kardeşçe ve birbirine destek vererek yaşaması olduğunu ifada eden Anlı, "Bu fotoğraflarda çok büyük bir sanat var. Yaşanan gerçekliği sanatla ifade ediyor" diye konuştu.


Türkiye'de Ermenilere dair belleğe ilişkin ilk fotoğraf sergisini İstanbul'da Tütün Deposu'nda açan sanatçının bu sergisi hem Fransa'da hem de Türkiye'de büyük ilgi çekti. Fransa'da Flammarion Yayınları'ndan geçtiğimiz günlerde "Sessizliğin Çığlığı" isimli bir kitabı yayınlanan Antoine Agoudjian, bu kez de fotoğraflarını Keçi Burcu'nda sergiledi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Fırat Anlı Gürcistan Marsilya Suriye Kültür Sanat Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title