Haberler

Kdz. Ereğli'de Pordus İşletim Sistemi Tanıtıldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli İlçesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından ‘Milli Yazılım Pordus’ konulu konferans düzenledi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli İlçesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından 'Milli Yazılım Pordus' konulu konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak Pardus Topluluk Takım Lideri Ümit Derelier katıldı.

BEÜ'ye bağlı Ereğli İlçesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri sosyal sorumluluk projesi kapsamında 'Milli Yazılım Pordus' kon ulu konferans düzenledi. Ereğli Meslek Yüksek Okulu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Pardus Topluluk Takım Lideri Ümit Derelier yer aldı.

Pardus Topluluk Takım Lideri Ümit Derelier, Pardus İşletim Sisteminin adını Anadolu Parsından aldığını söyledi. Derelier konuşmasında şunları söyledi;

"Ülkemiz İşletim sistemi olarak işgal altında. Kullanıcıların yüzde 99'u farklı işletim sistemleri kullanıyor. Telefonlara bir uygulama yüklüyorsunuz, arka planda bir sürü yetki istiyor. Bunları çoğunuz okumuyor ve yüklüyorsunuz. Evlerde yüzde 99 lisanssız yazılım kullanılıyor. Bilgisayarınız yasaklı bilgisayar haline gelmesin. Bunu kullanmayın. Gelin Pardus kullanın. Pardus kullandığınızda beş yıl için yedi gün yirmi dört saat teknik destek sağlayacağız. Pardus TÜBİTAK tarafından 1 Eylül 2003 tarihinde başlatıldı. Akıllı tahtalarda Pardus Etkileşimli Tahta Sürümü diye bir sürüm çıkarıldı. Fatih projesi kapsamında 85 bin akıllı tahtaya Pardus yüklendi ve gönderildi. Gayet güzel çalışıyordu maalesef bazı işler oldu, karanlık eller devreye girdi ve bu projede geri adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Pardus yüklenmeden önce Microsoft'a gidip, 'Ben akıllı tahta kullanacağım, akıllı tahta lisans bedeli ne kadar' diyor. Onlar da 400 dolar gibi bir rakam söylüyor. Bakanlık da TÜBİTAK'a gelip 'Benden böyle bir lisans bedeli istediler, siz yapabilir misiniz,' diyor. Bunun üzerine TÜBİTAK bir çalışma yapıyor ve Akıllı Tahta Sürümünü çıkartarak yüklüyor. 85 bin Akıllı tahta sahaya gittikten, gayet güzel çalıştığı görüldükten sonra Microsoft durumdan rahatsızlık duyuyor. Milli Eğitim Bakanlığına gidiyor, size 400 dolar dediğimiz Akıllı Tahta Sürümünü bedava vereceğim diyor. Tek şartım var Pardus'u kaldıracaksınız diyor. Bizimkiler de kabul etti. 85 bin akıllı tahtadan Pardus kaldırıldı, yerine Windows kuruldu. Geriye kalan 650 bin akıllı tahta da Windows olarak elimizde. Nasıl gelişir bu düzen? Bir devlet kurumu dahi desteklemezken, devletin çıkardığı bir sistemi diğer devlet kurumu desteklemezse bu gelişir mi?"

Konferans BEÜ Ereğli İlçesi Meslek Yüksek Okulu'nda ki öğrenciler Asım Can Aktın, Abdullah Erşan, Bilgehan Aykın, Burhan Orhan, Murat Can Düzdaş ve Sercan Sevim, Okutman Hasan Çınar'ın danışmanlığında gerçekleştirildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Ecevit Üniversitesi Microsoft Zonguldak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title