Haberler

Kdv Beyannamesinde Yapılan Değişikliğe Tepki

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, KDV beyannamesinde yapılan değişiklik ile ‘Belge Bilgileri’ bölümünü ekleyerek, fatura, e-fatura, perakende satış fişi, irsaliye faturası gibi belgelerin sayılarının istenmesine Mersin SMMMO’dan tepki geldi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, KDV beyannamesinde yapılan değişiklik ile 'Belge Bilgileri' bölümünü ekleyerek, fatura, e-fatura, perakende satış fişi, irsaliye faturası gibi belgelerin sayılarının istenmesine Mersin SMMMO'dan tepki geldi. Mersin SMMMO Başkanı Faruk Tokgöz, ne amaçla istendiği belli olmayan bu bilgilerle meslek mensuplarına yeni bir yük bindirildiğini belirtti.

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, yazılı bir açıklama yaparak, yeni uygulamayı eleştirdi. Tokgöz, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 1 Nisan 2016 tarihinde KDV beyannamesinde yapılan değişiklik ile "Sonuç Hesapları" bölümüne "Belge Bilgileri" kısmı ilave edildiğini bildirdi. Eklenen kısma, bir ay içinde düzenlenen 'fatura, e-fatura, e-arşiv fatura, e-bilet, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu, irsaliyeli fatura, özel fatura, dip koçanlı yolcu taşıma bileti, kıymetli maden satım belgesi, döviz ve maden satım belgesi' sayılarının yazılmasının istendiğini aktaran Tokgöz, "İstenilen bu bilgiler, gerek Ba-Bs gerekse de geçici vergi beyannamesinde kısmen bildirilmektedir. Diğer taraftan e-uygulamalar ile e-fatura, e-bilet ve e-arşiv fatura idarenin zaten bilgisi dahilindedir. Bu bilgilerin ne için istenildiğine dair en ufak bir bilgi verilmemektedir. Amacını bilmediğimiz bu uygulamanın ne için istenildiğinin meslek örgütü ile paylaşılması gerekirdi. Zira meslek örgütüyle paylaşılmayan her değişiklik, meslek mensuplarımız üzerine yeni bir yük olarak gelmektedir" dedi.

Meslek mensuplarının, vergi bilincinin tabana yayılması, adaletli vergi toplanması ve beyan edilen vergiye esas bilgilerin denetlenebilirliğiyle ilgili olarak üstün bir performans sergilediklerini vurgulayan Tokgöz, "Meslek mensuplarımızın üzerine yeni bir iş yükü bindirmek, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın öneminin farkına varılmadığının göstergesidir. Uygulayıcıların görüşü alınmadan, üzerinde çok çalışılmadan alınan kararlarla amacı belli olmayan düzenlemeleri getirmek, vergi müessesine duyulan güveni sarsmakla birlikte, istenen bilginin sağlıklılığı açısından travmatik bir durum yaratmaktadır. Teknolojik alt yapının yeterliliği denetlenmeden oluşturulacak bu tür verilerin sağlıklı bir veri kaynağı oluşturacağına dair kaygılarımız da bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Meslek camialarının her türlü yeniliğe açık olduğunu dile getiren Tokgöz, ancak bu yenilikleri bilgi teknolojilerine tanımlamak ve bu tanımlamayı halihazırdaki hesap planlarına entegre etmek adına düzenleyici otoritelerden gerekli katılımcı yaklaşımı beklediklerinin altını çizdi. Tokgöz, "Aksi takdirde ne amaçla istenildiği belli olmayan değişiklikler, bir başka değişikliğin habercisi olacak ve istikrarı sağlamaktan uzak güncel uygulamalar olarak kalacaktır. Günü kurtarmak gayesiyle oluşturulan bu düzenlemeler ise hiçbir tarafa fayda getirmeyecektir" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title