Haberler

Kdk'nin 2016 Yıllık Raporu Görüşülüyor

TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme karma alt komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) verdiği tavsiye kararlarına uymayan, uyamayan ya da istediği bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan kurum temsilcilerini dinledi.

TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme karma alt komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) verdiği tavsiye kararlarına uymayan, uyamayan ya da istediği bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan kurum temsilcilerini dinledi.

Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Alt Komisyon, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen başkanlığında toplandı.

Kamu Denetçisi Arif Dülger, ilgili kurumlardan zamanında bilgi ve belge gelmesini beklediklerini dile getirerek YÖK'le ilgili şikayetlerde ise bu kurumda muhatap bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Metin Topcuoğlu, Kamu Denetçiliği Kurumundan gönderilen yazılara cevap verilmediği veya geç cevap verildiği eleştirisine cevaben yaptığı konuşmada, bundan sonra bu sıkıntılarla ilgili ellerinden gelen gayreti göstereceklerini, bu noktada bir mazeret üretme gayreti içinde olamayacaklarını belirtti.

Kendilerine gelen hiçbir talebe geri dönmemezlik gibi bir durumları olmadığını ifade eden Topcuoğlu, gençlerin ve üniversite öğrencilerinin sorunlarını önemsediklerini vurguladı. YÖK'ün üniversiteleri denetleyen ve çalışmaları koordine eden bir kurum olmasına karşın her üniversitenin ayrı bir tüzel kişilik olduğunu anlatan Topcuoğlu, buralardan gelen cevaplara YÖK olarak müdahale edemediklerini söyledi. Topcuoğlu, bununla ilgili sorunun çözülmesi için çalışma yürüteceklerini dile getirdi.

Kamu Denetçisi Hüseyin Yürük, Tekirdağ'dan bir kişinin, silah ruhsatının yenilenmesi sırasında bu işlemin durdurulduğu ve silahının emniyete alındığı gerekçesiyle kendilerine başvurduğunu, bunun üzerine bu kişinin yargılandığı bir dava nedeniyle bu işlemin uygulandığını öğrendiklerini aktardı. Suçluluk karinesinin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Yürük, ruhsatlı silahın ilgili kişiye teslimi konusundaki tavsiye kararlarının kabul edilmediğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanı Erkan Yücesan ise mevzuat ve yönetmeliğin, bu tavsiye kararına uymalarını engellediğini dile getirdi.

Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü Davut Karataş da Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan yönetmelik uyarınca kamu güvenliği gerekçesiyle yargılamaları süren kişilerin ruhsatlı silahlarının alınmasının öngörüldüğünü aktararak bu yönetmeliğin hukukun genel ilkesine ve Ateşli Silahlar Kanunu'na aykırılık taşımadığını bildirdi. Karataş, bu konuda yaşanabilecek mağduriyetlerle ilgili yapılacak bir çalışmayı ise Bakanlar Kurulunun takdirine sunacaklarını vurguladı.

Madencilik nedeniyle çatlaklar oluşan ev

Kamu Denetçisi Arif Dülger, madencilik faaliyetleri nedeniyle evinde çatlaklar oluşan Hamza Kaya adlı bir vatandaşın başvurusuyla ilgili olarak tespit yapılıp oluşan hasar bedelinin ödenmesine ilişkin tavsiye kararı verildiğine işaret etti. Dülger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Genel Müdürlüğünün ise bu kişinin dava açması gerektiğini belirterek tazminat ödenmesine ilişkin tavsiye kararına uymadıklarını vurguladı.

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve EÜAŞ temsilcilerinin açıklamalarının ardından söz alan Komisyon Başkanı Bilen, kurum temsilcilerinin açıklamasının tatmin edici olmadığını belirterek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından bir yetkilinin önümüzdeki toplantıda gerekli açıklamaları yapmasını istedi. Devletin, milleti için var olduğuna dikkati çeken Bilen, iddianın doğruluğunun araştırılması ve Bakanlığın gerekli işlemi yapması gerektiğini söyledi.

İlave derecenin geri alınması

Kamu Denetçisi Mustafa Özyar, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi mezunu Ahmet Koyuncuoğlu adlı kişinin, kendisine verilen ilave derecenin, daha sonra Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde mezun olduğu okulun sayılmaması nedeniyle geri alınması nedeniyle kuruma başvurduğunu anlattı. Özyar, hakkaniyet yönünden eşitliğe aykırı davranıldığı gerekçesiyle bunun düzeltilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına tavsiye kararında bulunduklarını anımsattı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Bakanlığın, tavsiye kararını değerlendirmek üzere YÖK ve Devlet Personel Başkanlığından görüş aldığını, mahkeme kararlarını da dikkate alarak değerlendirme yaptığını söyledi. Bunun sonucunda Kanunun 36. maddesinde belirlenen yükseköğrenim programları arasında endüstriyel sanatlar eğitim fakültesinin yer almaması nedeniyle ilave bir derece verilemeyeceğinin değerlendirildiğini ifade eden Bilgili, bu fakülteye kanunda yer verilmesi için Bakanlar Kurulunun yetkili olduğunu kaydetti.

Zabıta komiserliği sınavı açılması

Kamu Denetçisi Özyar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığında zabıta komiserliği sınavı açılmadığı için mağduriyet yaşandığı gerekçesiyle yapılan bir başvuru üzerine, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına bu mağduriyetin giderilmesi için tavsiyede bulunulduğunu söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Erol, Belediye Zabıta Yönetmeliği uyarınca görevde yükselmeye tabi kadrolara başvurabilmek için son 3 yıllık sicil notu ortalamasının en az iyi derecede olması şartının bulunduğunu, 2011 yılından sonra memur olanlar hakkında sicil raporu düzenlenmediği için yönetmelik hükümleri uyarınca bu kapsamda kalan memurların yapılacak sınava giremeyeceğini aktardı.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Demir, zabıta ve itfaiye görevlileriyle ilgili yönetmeliklerin değişmesi için İçişleri Bakanlığı nezdinde çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Komisyon Başkanı Bilen, Karma Alt Komisyonun çalışmalarının tamamlandığını belirterek çalışmalara ilişkin hazırlanacak raporun Karma Komisyona sunulmasını oyladı. Oylama sonunda, raporun Karma Komisyona gönderilmesi kabul edildi.

Kaynak: AA / Politika

İçişleri Bakanlığı Hüseyin Yürük İsmail Bilen Arif Dülger Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title