Haberler

Kdk, Devletin Başarılı Öğrencileri Desteklemesi Yükümlülüğünün Altını Çizdi

Kamu Denetçiliği Kurumu, bir şikayetçinin başvurusuyla ilgili verdiği kararda devletin, başarılı öğrencileri desteklemesi yükümlülüğünün altını çizdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu, bir şikayetçinin başvurusuyla ilgili verdiği kararda devletin, başarılı öğrencileri desteklemesi yükümlülüğünün altını çizdi.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programına devam eden başvurucu, 2012 yılında Açıköğretim Fakültesinin 2 yıllık Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü Sosyal Hizmetler Programına kaydoldu. Şikayetçi, 2 yıllık öğrenimini tamamlayarak ön lisans diploması aldı, 4 yıllık lisans öğrenimi devam etmesine rağmen 2 yıllık programın bitmiş olması gerekçe gösterilerek yetim aylığı kesildi. Şikayetçi, 1 Temmuz-31 Aralık 2014 tarihleri arasında ödenen yetim aylıklarının da borç kaydedilerek annesinin almakta olduğu dul aylığından tahsil edilmekte olduğunu, yapılan işlemin dayanağı olan Kanunun yürürlükte olmadığı iddiasıyla borcunun silinmesini ve ilgili dönemdeki yetim aylıklarının tarafına ödenmesi için soluğu Kamu Denetçiliği Kurumunda aldı.

Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, yaptığı incelemede başvuru sahibinin 2014 yılında devlet memuru olarak çalışmaya başladığını tespit etti. Ancak Ömeroğlu, bu tarihten önce kendisine yapılan ödemeler için yetim erkek çocuklarının 4 yıllık bir yükseköğrenim süresi içerisinde 2 yıllık bir öğrenimi başarıyla tamamlayarak bitirmesinin, yetim aylığının kesilmesine dayanak yapılmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Ömeroğlu Tavsiye Kararında; maddi olanakları olmayan başarılı öğrencilerin yükseköğrenimden yararlanmalarının devletçe sağlanması, devlete bir ödev olarak verildiğine göre, aynı kuralın, bu durumda olan öğrencilerin yükseköğrenim yapmalarına engel olmamak ya da onu kısıtlamamak gibi ödevleri de devlete yüklediğini kabul etmek gerektiğinden hareketle SGK'nın bu uygulaması hakkaniyetle de bağdaşmadığını vurguladı. Ömeroğlu, somut olayda şikayetçinin lisans öğrenimi devam ederken kaydolduğu 2 yıllık programdan mezun olmadığı, sürüncemede bıraktığı varsayıldığında, SGK'nın 2014 tarihli Yönetim Kurulu kararına göre yetim aylığının işe girdiği tarihe kadar ödenebileceğinin anlaşıldığını, zira bu halde SGK'nın anladığı anlamda bir bitirme söz konusu olmadığına değindi. Kamu Başdenetçisi, bu durumda mevcut uygulama başarılı öğrencinin başarısı sebebiyle cezalandırıldığı, başarısız öğrencinin ise korunduğu bir sonuca sebep olmakta, bu durum ise Devletin maddi olanakları olmayan başarılı öğrenciyi destekleme yükümlülüğü ile tezat oluşturarak hakkaniyete aykırı düşmekte olduğu sonucuna ulaştı.

Yaptığı inceleme ve araştırma neticesinde Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, devlet memuru olarak çalıştığı dönem için başvuru sahibine yetim aylığı bağlanmasına imkan bulunmadığı değerlendirmesinde bulundu. Ancak çalışmadığı ve öğrenci olduğu 1 Temmuz -31 Aralık 2014 dönemi için, yersiz ödeme altında borç çıkarılması işleminin geri alınması ve şikayetçinin mağduriyetini giderecek yeni bir işlem tesis edilmesi yönünde SGK Başkanlığına tavsiyede bulundu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title