Haberler

Kck Davası Tutuklusu Belediye Başkanı Budak'ın Göreve İade Edilmesi

Budak'ın avukatı Metin Tatar: "Sayın Aydın Budak’ın başkanlık sıfatı hukuken ve siyaseten gasp edilmiştir. Belediye Başkanlığı sıfatının sona erdirilmesi ancak İçişleri Bakanlığı’nın talebi ü...

Geçen yıl görevden alınan KCK davası sanıklarından Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'ın avukatı Metin Tatar, Danıştay 8. Dairesinin Budak hakkında "görevinin iade edilmesi" yönünde verdiği karara ilişkin, "Sayın Aydın Budak'ın başkanlık sıfatı hukuken ve siyaseten gasp edilmiştir. Belediye Başkanlığı sıfatının sona erdirilmesi ancak İçişleri Bakanlığının talebi üzerine Danıştay kararı ile olabilir" dedi.

Tatar,  Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı ve Şırnak Valiliğinin yazısıyla geçen yıl görevinden alınan tutuklu Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak hakkında Danıştay 8. Dairesinin "mahrum bırakıldığı haklarının yeniden kendisine iade edilmesi" yönündeki kararını hatırlatarak Budak'ın başkanlık sıfatının Danıştay tarafından alınmadığını belirtti.

Budak'ın yasalara aykırı bir şekilde yerel yöneticiler tarafından görevden alındığını ileri süren Tatar, şöyle konuştu:

"Yaklaşık iki yıla yakındır devam eden söz konusu yanlış uygulama Danıştaya başvurumuz sonucu ortaya çıktı. Fiili olarak önceden gerçekleştirilen bir eylem için sonradan dava açıldı. 5393 sayılı Belediye Kanunun 44'üncü maddesinin son bendinde, 'seçilme yeterliliğinin kaybı nedeni ile belediye başkanlığı sıfatının sona erdirilmesi ancak ve ancak İçişleri Bakanlığının talebi üzerine Danıştay kararı ile olabilir' ifadesi yer alır. Seçilmiş bir belediye başkanı ancak seçimle gelir ve yalnızca İçişleri Bakanlığının talebi üzerine Danıştay kararı ile gider. Sayın Aydın Budak'ın başkanlık sıfatı hukuken ve siyaseten gasp edilmiştir. Cizre Belediye Başkanlığı görevine iadesine engel herhangi bir hal kalmadığından görevine iadesinin sağlanması İçişleri Bakanlığından talep edilmiştir. Aydın Budak aslında hiçbir zaman belediye başkanlığı sıfatını kaybetmemiş olmasına rağmen yapılan hukuki ve idari haksızlıklar sonucu görevinden uzak bırakılmıştır. Bu kararın tarafımıza ulaşması üzerine İçişleri Bakanlığına ikinci bir müracaatımız söz konusu olmuştur."

Tatar, İçişleri Bakanlığınca gönderilen "göreve iadesi" yazısına rağmen belediye yetkililerinin yazıya 2 ayı aşkın süre cevap vermediğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

"İlgili yerlere yazı 17 Eylül'de ulaşmasına rağmen 6 Kasım'a kadar Cizre Belediyesi yetkilileri tarafından göreve dönmesi ve özlük haklarının iadesine dair işlem yapılmamıştır. Burada da yasa çiğnenmiştir. Daha sonra 5 Kasım'da Şırnak Valiliğine yaptığımız müracaat ve olayın kamuoyunda duyulması üzerine derhal gerekli işlemler yapılmıştır. Dolayısıyla Cizre Belediye Başkanı Budak'ın başkanlığının hukuksuz ve anlaşılamayan gerekçelerle gasp edildiği açık bir şekilde ortaya çıkmıştır." - Şırnak

Kaynak: AA / Güncel

Aydın Budak Kadir Aydın Tatar Kck Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title