Haberler

Kbü'ye En İyi Tasarım Ödülü

16-17 Ağustos’ta bin 800 öğrencinin katılımıyla Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla gerçekleşen 10. TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarına katılan KBÜ’ye en iyi tasarım ödülü verildi.

16-17 Ağustos'ta bin 800 öğrencinin katılımıyla Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katılımıyla gerçekleşen 10. TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarına katılan KBÜ'ye en iyi tasarım ödülü verildi.

Araçlar ve yarışma hakkında bilgi veren KBÜ Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı KBÜELAR Akademik Danışmanı Doç. Dr. Raif Bayır, "Araçlarımızda üzerinde GPS ile uzaktan, veri alış-verişini sağlayabildiğimiz telemetri sistemi geliştirilmiştir. Telemetri sistemi ile aracın konumu, hızı, bir turu tamamlama zamanı, bataryadan çekilen akım ve batarya gerilimi bilgileri alınarak internet üzerinden izlenebilmektedir. Elektrikli aracımızın üzerinde ki elektronik diferansiyel sistemi ve araç yönetim sistemi takımımız tarafından geliştirilmiştir. Tekerlek içi elektrik motorlarını sürmek için gerekli olan sürücü devresi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Aracımızın kasa ve kabuk tasarımı, ön ve arka süspansiyon ve fren sistemi takımız tarafından geliştirilmiştir. Yarışmada büyük beğeni topladık. Elektronik ve tasarım alt sistemlerde en iyi araca sahibiz. İç donanımımızın yapılması tamamen öğrencilerimize aittir. Aracımızla 'En İyi Tasarım Ödülü'nü aldık. Karabük Üniversitesi ne kadar güçlü olduğunu hissettirdi ve tüm ilgiyi üzerinde topladı. Bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde başta Rektörümüz olmak üzere katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz." dedi.

Onurlu ve gururlu olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, " Karabük Üniversitesi kurulduğu günden bu güne kadar teknolojik yatırımlara çok fazla önem vermektedir. Bu araçlar piyasada üretiliyor ama görmüş olduğunuz aracın tasarımı, donanımı tamamen farklıdır. Öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen araçlardır. Bu yıl yapılan TUBİTAK yarışmalarında ilk dört içerisinde yer aldık. Teknik bir arıza olduğu için bu sıralamada kaldık fakat jüri tarafından en iyi tasarım ödülünü aldık. Bu bizim için büyük bir onurdur. Çünkü çok uzun zamandır bu işe emek veriyoruz. Değerli öğretim üyelerimiz değerli öğrencilerimiz ele ele verdiler ve bu teknolojide biz de varız bu teknolojiyi biz de ileriye taşımak istiyoruz, diyerek bu başarıyı elde ettiler. Önümüzdeki yıllarda daha fazla katılım sağlayarak, bu araçların daha güzel ve gelişmişini yaparak, rekabeti sağlayarak, gücümüzü arttıracağız. Ben kendilerine göstermiş oldukları bu başarılardan dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Öğrencilerimin hepsinin gözlerinden öpüyorum. Başarılarının devamını diliyorum. "dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da direksiyona geçtiği ve imzasını attığı En İyi Tasarım Ödül'lü Nar'a imzasını attıktan sonra, direksiyonuna geçen Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, elektromobil aracını Üniversitenin girişine kadar kullandı. 'Nar' burada ziyaretçilerini bekliyor. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhanettin Uysal Fikri Işık Karabük Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title