Haberler

Kazım Karabekir'in Kızı Babasını Anlattı

Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal Atatürk’e suikast girişimine bulaştırılmak istendiğini ve bu yüzden idamla yargılandığını belirterek, “Mustafa Kemal hasta yatağındayken babamla görüşüp helalleşmek istemiş, ancak bu isteği babama haber verilmemiş” dedi.

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal Atatürk'e suikast girişimine bulaştırılmak istendiğini ve bu yüzden idamla yargılandığını belirterek, "Mustafa Kemal hasta yatağındayken babamla görüşüp helalleşmek istemiş, ancak bu isteği babama haber verilmemiş" dedi.

Tarihi şahsiyetlere yönelik düzenlediği anma gecelerine bir yenisini daha ekleyen Afyonkarahisar Belediyesi, bu kez İstiklal Savaşı'nın önde gelen kahramanlarından olan Kazım Karabekir Paşa'yı andı. Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Eğitimci-Yazar İhsan Akar tarafından düzenlenen anma programı, Eski Halk Eğitim Merkezi (RAM) Salonu'nda gerçekleştirildi. Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir'in babasının bilinmeyenlerini anlattığı geceye katılım yoğun oldu. Özellikle akademisyenler, eğitimciler ve öğrenciler programa büyük ilgi gösterdi.

Konuşmasına Kazım Karabekir'in İstiklal Marşı yarışması için yazdığı 'Türk Yılmaz' şiirinde geçen 'Cihan yıkılsa Türk yıkılmaz' sözleriyle başlayan Timsal Karabekir, fotoğraflar ve anılar ışığında babasını anlattı. Askeri, siyasi ve aile hayatından yaşadığı acılara kadar tüm yönleriyle Kazım Karabekir'i anlatan Timsal Karabekir, bazı tarihi gerçekleri de katılımcılarla paylaştı.

"O GÜN TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULMUŞTUR"

Timsal Karabekir, doğu vilayetlerinde babasının yetim çocukları okutan, kurslara gönderen bir 'yetim babası' olarak bilindiğini anlatarak, "Okullarda her konuda kurs vererek onları eğitirdi. Kurduğu okulda yetimhanedeki yavruları için ağaç bayramı, kitap bayramı yapardı. Okumak onun için önemliydi. Kitap bayramını, peygamberimizin doğum gününde yapmıştı" dedi.

Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal Paşa'yı Anadolu'ya çağırarak, "Ben 15. Kolordu'nun başında Erzurum'a gidiyorum. Sizi bütün kolordumla destekleyeceğim" dediğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Amasya Genelgesi İngilizleri kızdırır. Osmanlı Hükümeti'ne baskı yaparak Mustafa Kemal'in tutuklanmasını isterler. Bu emir Kazım Karabekir'e verilir. Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'dayken Karabekir'e verilen emri duymuş, her ne kadar kendisini İstanbul'dan doğuya davet eden Karabekir o olsa da yine de tedirgin olmuştur. Kazım Karabekir gelir. Sivil olan Mustafa Kemal Paşa'nın karşısında asker selamı verir ve 'Paşam dün olduğu gibi bugün de bütün kolordumla emrinizdeyim' der. İşte o gün İstiklal Harbimiz başlamış ve kazanılmıştır. O gün Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur."

"BABAMIN PARTİSİ HAKSIZ BİR ŞEKİLDE KAPATILDI"

Kazım Karabekir'in çok partili hayata geçmek için Mustafa Kemal Paşa'ya yardım etmek amacıyla Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nı kurduğunu, ancak fırkanın Şeyh Sait isyanı gerekçe gösterilerek haksız şekilde kapatıldığını söyleyen Timsal Karabekir, babasının Mustafa Kemal'e suikast girişimine de bulaştırılmak istendiğini ve idamla yargılandığını hatırlattı. Babasının bu olaydan sonra uzun yıllar şu anda müze olan Zürafalı Köşk'e kapandığını söyleyen Timsal Karabekir, Mustafa Kemal'in hasta yatağındayken Kazım Karabekir'le görüşüp helalleşmek istediğini, ancak bu isteğin Karabekir'e haber verilmediğini, durumu sonradan öğrenen babasının 'Bilseydim giderdim' dediğini de sözlerine ekledi.

Katılımcılara zaman zaman duygusal anlar yaşatan program sonunda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık tarafından Timsal Karabekir'e çiçek takdim edildi. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kazım Karabekir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title