Haberler

301 İşçinin Öldüğü Maden Kazasında Bilir Kişi İncelemeyi Tamamladı

Güncelleme:

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağını incelemek üzere ocağa inen 15 kişilik heyetin keşfi tamamladığını söyledi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağını incelemek üzere geçen çarşamba günü 15 kişilik heyetin ocağa indiğini belirterek, bilirkişi heyetinin keşfi tamamladığını söyledi.

Manisa'nın Soma ilçesindeki Eynez maden ocağında 13 Mayıs tarihinde yaşanan 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası soruşturması kapsamında oluşturulan 15 kişilik bilirkişi heyeti, geçen çarşamba günü madenin tuğla ile örülü kapısını açtırarak kazanın meydana geldiği ocağa girdi. Bin 400 metreye kadar inen heyet, buradaki keşfini tamamlayarak raporunu hazırlamaya başladı. İnceleme heyeti içerisinde yer alan Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, maden içerisindeki izlenimlerini ve hukuki süreç hakkında gazetecilere bilgi verdi. 13 Mayıs günü Eynez yeraltındaki maden ocağında meydana gelen Soma maden faciasının ceza soruşturmasının devam ettiğini belirten Balkız, şöyle konuştu: "Bu kapsamda geçen Çarşamba günü cumhuriyet savcılığının inisiyatifi içerisinde maden ocağında bir keşif işlemi gerçekleştirildi. Yangının meydana geldiği tarihin 3. günü yapılamayan ve yarım bırakılan keşfin tamamlanması anlamında bu keşif icra edildi. İki maden mühendisi ayrıca iş güvenliği uzmanı ve elektrik mühendisi, kriminal bilirkişi vasıtasıyla madende delil tespitine yönelik ceza soruşturmasıyla ilgili keşif işlemi tamamlanmış olup bilirkişi raporunun verilmesi safhasına gelinmiştir."

Kamuoyunun kazayla ilgili yapılan keşiften bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamayı yapma lüzumu hissettiklerini belirten Balkız, şunları söyledi: "Şuan en önemli beklentimiz bu davada gerek maddi ve manevi tazminat davası açan Manisa Barosu ve Soma avukatlarımız ve şehit yakınları bu ceza soruşturmasında bilirkişi raporun verilmesini bekliyoruz. Şuan keşifle ilgili beyanlarımız sadece bilgilendirmeye yöneliktir. Bu bilirkişi raporunu inceledikten sonra asıl beyanlarımızı vereceğiz."

"MADENDEN AHŞAP VE TAŞ PARÇALARI ALINDI"

Madenin içerisi hakkında bilgi veren Balkız, bin 400 metreye kadar inildiğini söyledi. Beklentinin çıplak gerçeğin ortaya çıkması olduğunu anlatan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Keşif anında malzeme girişinden başlayan heyetin yürüyüşü bin 100 metreye kadar derinliğe gelindiğinde su kitlesiyle karşılaşıldı. Su kitlesi daha ileriye geçişe izin vermedi. Bir miktar geri gelinerek 10 metre yükseğe çıkılarak başka bir girişten eski kirli havanın aktığı şimdi ise temiz havanın verildiği girişten su birikintisinin altına ulaşılmaya çalışıldı. 300 metre yüründü. Burada ciddi anlamda galeri çöküşüyle karşılaşıldı, daha ileriye geçiş yapamadık. Burada kaza sırasında meydana gelen yangının bütün emareleri mevcuttur. Ancak kemerin etrafını ören ve görülen materyallerin kömür değil taş olduğu ve isle kaplandığı görüldü. Burada birkaç taş kırılarak bilirkişi heyetinin incelenmesi amacıyla alındı. Ahşap parçalardan çok az kısmının yandığı bir kısmının da yanmadığı tespit edildi. Bunlardan da bir örnek alınarak oradan ayrılındı. Dönüş yolunda kısa bir mesafede A ve H panolarından gelen kirli havanın 340 çıkış nefesliğine giden yolu üzerinde bilirkişi heyeti inceleme yapmak istedi. Burada çok yüksek oranda karbonmonoksit gazı olduğu tespit edildi. El sensörü ile yapılan incelemede 500 PPM'in üzerinde bir karbonmonoksit gazı olduğu tespit edildi. 50 PPM'in üzeri çalışanları zehirleyen bir gazdır. Alet ölçemediği için oradaki gazın 1000 PPM olduğunu oradaki kişiler ifade etti. Biz savunma olarak sadece bu keşifte yapılan işlemlerin gördüklerimizi aktarmak zorundayız. Bunların değerlendirilmesi yangının çıkış sebepleri ve ihmalleri konusunda bilirkişi raporlarını bekliyoruz. Orada kabul edeceğimiz etmeyeceğimiz kısımlar olabilir. Burada Somalı ve Manisalı avukat arkadaşlarımız birlikte çalışarak kanaatlerini bildireceklerdir."

"BİNLERCE İNSANIN ÇALIŞTIĞI OCAKTA TUVALET TESPİT EDEMEDİK"

Balkız, incelemenin çok zor şartlar altında gerçekleştiğini dile getirerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Madendeki yaşam şartlarının çok zor olduğunu belirten Balkız, şöyle konuştu: "Ana girişten dahi yürüme zorluğu çektiğimiz bir madenle karşılaştık. O işçilerin orada nasıl çalıştıklarını hayretle düşünüyoruz. Çünkü biz bin 100 metreyi yürürken bu yürüyüş 3 saatlik zamanı aştı. Çok yerde kayalar ve taşlar yollara düşerek yolları kapatmış. Diz çökerek eğilerek geçmek zorunda kaldık. Bundan sonraki maden şartlarının düzenlemesi konusunda bu hususların insani ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmasını bekliyoruz. Belki bugüne kadar duyulmayan bir hususta var. Binlerce insanın çalıştığı bu ocakta tuvalet tespit edemedik. Bu ihtiyaçlarını nasıl giderdiklerini düşünemiyoruz. Çalışma anında sıcaklığın 45 dereceye yükseldiği maden ocağında insani yaşam ve çalışma koşullarının olmadığı tarafımızdan tespit edilmiştir. "

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Balkız, bir gazetecinin madendeki şartların biraz daha iyileşmesini bekleyip, geniş kapsamlı bir incelemenin yapılmasının daha uygun olup olmadığı ile ilgili sorusunu yanıtladı. Balkız, "Keşif şuanda Cumhuriyet savcılarının takdirinde. Savunmanın elbette talepleri var. Biz nokta araştırmaların yapılmasını arz ederiz" dedi.

Bilirkişilerin, keşif sırasında yangının çıktığı göçüğün olduğu materyalleri inceleyerek kanaat sahibi olacaklarını ifade ettiğini anlatan Balkız, şunları söyledi: "Bir de şu yönü var. Şuan göçükten geçmek fiziken mümkün değil, diğer kısımlarda da karbonmoksit gazı olduğu için gidemediler. Mevcut şartlara göre bize raporu hazırlayabileceklerini ifade ettiler.Gerek su yoğunluğu ve gerek için için yangının devam ettiğinin emaresi olan yoğun karbonmonoksit gazının artmasının devam ettiği gerekçesiyle Soma Cumhuriyet Başsavcılığının keşfin geciktirilmesinin daha kötü sonuçlar doğurabileceği ihtimaline binaen keşfin derhal yapılmasına karar verilmiştir. Gerçeğin ortaya çıkması hepimizin beklentisidir. Ama iddia makamının belirttiği husus, gaz oranının artması, incelemenin daha da gecikme halinde şartların daha da zorlaşacağı veya hiç yapılamayacağı söz konusu olabileceği düşünülerek acele edilmiştir." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zeynel Balkız Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title