Haberler

Kazakistan Yılın İlk Yarısında 36,7 Milyon Ton Petrol Üretti

Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin, ülkesinin bu yılın ilk yarısında 36,7 milyon ton petrol çıkardığını açıkladı.

Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin, ülkesinin bu yılın ilk yarısında 36,7 milyon ton petrol çıkardığını açıkladı.

Bakan Karabalin, başkent Astana'daki Cumhurbaşkanlığı Merkezi İletişim Servisi'nde düzenlediği basın toplantısında 2014 yılının ilk yarısını değerlendirdi.

Karabalin, Kazakistan'ın yılın ilk yarısındaki petrol üretiminin 36,7 milyon tona ulaştığını, Tengiz, Karachaganak, Mangistav ve Uzen sahalarından üretilen petrolün, ülkede çıkarılan petrolün yüzde 60'ını oluşturduğunu belirtti.

Kazakistan'ın, geçen yılı 81,8 milyon petrol üretimiyle kapattığını hatırlatan Karabalin, 2013 yılındaki bu üretim rakamına ulaşmak için çalıştıklarını söyledi.

Karabalin, 2013'ün Eylül ayında petrol çıkarılmaya başlanan ancak 2 hafta sonra denizden karaya bağlanan boru hatlarındaki sızıntılar nedeniyle üretimin durduğu Kashagan'daki gecikmelere de değindi.

Üretime 2015 sonundan önce yeniden başlanacağı açıklanan Kashagan'daki gecikmeler nedeniyle yüklenici şirketlerin, imzalanan anlaşma hükümleri çerçevesinde yılın her çeyreğinde 30 milyon dolar tazminat ödeyeceğini de ifade etti.

4 ana petrol sahası

Kazakistan'da petrolün yüzde 60'ı Tengiz, Karachaganak, Mangistav ve Uzen sahalarından çıkarılıyor.

Kazakistan'ın kuzey batısındaki Oral şehrinin 150 kilometre doğusunda bulunan dünyadaki en büyük petrol sahaları arasında gösterilen Karachaganak, 1979 yılında keşfedildi. Karachaganak Petroleum Operating Company'nin (KPO) işlettiği sahada, İngiliz BG Group'un yüzde 29,25, İtalyan ENI'nin 29,25, Amerikan Chevron'un yüzde 18, Rus Lukoil'in yüzde 13,5, Kazak Kazmunay Gaz'ın ise yüzde 10 hissesi bulunuyor.

Tengiz

Kazakistan'ın kuzeybatısında ve Hazar kıyısında yer alan Tengiz de 1979'da keşfedildi. Sahayı işleten Kazakistan'ın en büyük petrol şirketi TengizChevroil (TCO) verilerine göre 26 milyar varil petrol barındıran Tengiz, dünyada Alaska buzullarında 1968 yılında keşfedilen Prudhoe Bay'den sonra en büyük petrol sahası olarak biliniyor.

TCO'da Amerikan Chevron'un yüzde 50, Amerikan ExxonMobil'in yüzde 25, Kazak Kazmunay Gaz'ın yüzde 20, Rus Lukoil'in sahip olduğu LukArko'unun yüzde 5 hissesi bulunuyor.

-Mangistav

Mangistav eyaletinin merkezi Aktav kentindeki ve 1963 yılından bu yana petrol çıkarılan Mangistav petrol sahasındaysa operasyonlar, 1995 yılından bu yana Kazmunay Gaz ile Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ortak girişim şirketi Mangistaumunaigaz petrol şirketi tarafından sürdürülüyor.

Mangistav sahasının yıllık 6 milyon ton petrol üretim kapasitesi bulunuyor.

Uzen

Yine Mangistav eyaletinin merkezi olan Hazar kıyısındaki Aktav kenti yakınlarında yer alan Uzen sahasını ise Kazmunay Gaz'a ait Ozenmunaigas işletiyor.

Ülke genelindeki günlük petrol üretimi 2013 yılında 1,6 milyon varil olan Kazakistan'da resmi makamlar 2014 yılı sonunda 83 milyon ton petrol üretmeyi hedeflediklerini açıklamıştı. - Astana

Kaynak: AA / Ekonomi

Kazakistan Astana Lukoil Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title