Haberler

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Rusya'da

ASTANA (AA) – 20. Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılmak üzere St. Petersburg kentine giden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya'nın önde gelen petrol, kimya, demir yolu ve otomobil şirketlerinin yöneticileri ile bir araya geldi.

ASTANA (AA) – 20. Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılmak üzere St. Petersburg kentine giden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya'nın önde gelen petrol, kimya, demir yolu ve otomobil şirketlerinin yöneticileri ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, görüşmede yaptığı konuşmada, Kazakistan'da yaklaşık 6 bin Rus sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, "Son 10 yıl içindeki Avrasya Ekonomi Birliğinin (AEB) oluşturulması önemli başarımızdır. Mal, hizmet, sermaye, iş gücünün serbest dönüşümü sağlandı." dedi.

AEB bölgelerinde serbest rekabetin de sağlandığına dikkati çeken Nazarbayev, bir sonraki aşamanın ortak petrol, doğal gaz, elektrik, hizmet ve ilaç piyasasının oluşturulması olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülkenin metalürji, petrol, makina üretimi, inşaat ve gıda malzemeleri üretimi gibi sanayileşmede öncüllük eden alanlarda iş yapan yatırımcılar için gelir, arazi ve emlak vergileri muafiyetinin sağlandığını aktardı.

Kazakistan'da yatırımcıların işletmelerini devreye aldıktan sonra yapılan masraflarının yüzde 30'nun devlet tarafından karşılandığını dile getiren Nazarbayev, herhangi bir izin ve kota olmaksızın yabancı iş gücünü kullanabilme imkanının da sağlandığını kaydetti.

"2015 yılında 32 ülkeden yatırımcılar için vize rejimi kalktı. 2017 yılından itibaren bu sayı 54'e çıkacak." diyen Nazarbayev, günümüzde Kazakistan'da 10 özel ekonomi bölgesinin çalıştığını ve burada arazi, emlak, KDV gibi vergilerin kaldırılması gibi kolaylıkların uygunlandığını belirtti.

"Özelleştirme sürecek"

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, devletin ekonomideki payının düşürülmesine yönelik özelleştirme kampanyalarını başlattığını vurgulayarak, "Bu alanda petrol işletmeciliği, enerji ve altyapı tesislerinin yanı sıra yaklaşık 800 şirket satılacak. Doğrudan yatırımın yanı sıra özel şirket ortaklığı prensibi üzerine işbirliği yapmaya hazırız." şeklinde konuştu.

Kısa bir sürede 2 bin kilometreden fazla demir yolu inşaatını ve 4 bin kilometre de karayolu inşaatını gerçekleştirdiklerine işaret eden Nazarbayev, şöyle konuştu:

"Horgoz Çin sınırında yer alan Horgos limanını Hazar Denizi'ndeki Aktau limana bağladık. Oradan Türkmenistan ve İran aracılığıyla Basra Körfezi'ne kadar. Uzunluğu 2 bin 800 kilometre olan Batı Avrupa- Batı Çin karayolu inşaatını tamamlıyoruz. 2019 yılına kadar uzunluğu 8 bin kilometre olan 17 karayolu faaliyete geçecek. Sonuçta Asya ile Avrupa'yı, kuzey ile güneyi bağlayan tam stratejik ulaşım koridoru elde edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Rusya ziyareti kapsamında 20. Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılacağı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Nursultan Nazarbayev Kazakistan Petersburg Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title