Haberler

Kaz Dağları'nın Talanına Unesco Formülü (2)

Madencilik VE HES'LER BÜYÜK TEHDİT Oksijen kaynağı olan, 37'si endemik tür 906 farklı bitki türünün yaşadığı nesli tehlike altında olan hayvanlar için de önemli bir yaşam kaynağı olan cennet Kaz Dağları ve yöresi altın madeni işletmelerinin yanı sıra, termik santraller, demir çelik, çimento fabrikaları ve taş ocakları gibi tesislerin tehditi altındadır.

Madencilik VE Hes'LER BÜYÜK TEHDİT

Oksijen kaynağı olan, 37'si endemik tür 906 farklı bitki türünün yaşadığı nesli tehlike altında olan hayvanlar için de önemli bir yaşam kaynağı olan cennet Kaz Dağları ve yöresi altın madeni işletmelerinin yanı sıra, termik santraller, demir çelik, çimento fabrikaları ve taş ocakları gibi tesislerin tehditi altındadır. Bugün Kaz Dağları'nda arama ruhsatı verilen 285 ayrı bölgede altın arama faaliyetleri hızla sürmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Edremit ilçe sınırları içinde kalan Mıhlı, Manastır, Kızılkeçili ve Zeytinli çaylarında HES (Hidro Elektrik Santralı) kurulması için fizibilite çalışmalarına da devam ediliyor. Eğer HES projeleri hayata geçerse, binlerce ağaç kesilecek.

Maden arama faaliyetleri durdurulmazsa 338 ton altın rezervini çıkarmak için tüm dağlar, tepeler, vadiler makinelerle kazılacak. 2.5 milyar ton kaya ve toprak yaklaşık 125 milyon adet damperli kamyon ile siyanür havuzlarına taşınacak.

Karaca, yaban kedisi, su samuru, sincap, yarasa, kirpi, tavşan, porsuk, sansar, tilki, yaban domuzu, kartal, doğan, atmaca, şahin, keklik, tahtalı, çulluk, alabalık ve sazan türlerini yaşadığı aynı zamanda 200'den fazla antik kenti bünyesinde bulunduran açık bir müze olan Kaz Dağları, termik santrallerin de işgali altında. Ezine'de 500 Mw, Bandırma'da 1600 Mw ve 4.000 Mw'ı da Biga'da olmak üzere yaklaşık 6.000 Mw kurulu gücünde termik santraller kuruluyor. Şu an Çanakkale' de 320 Mw kurulu gücü olan Çan termik santralıyla birlikte 500 Mw gücündeki termik santraller zaten çalışmaktadır. Etkili ve sürekli esen poyrazın da etkisiyle Kaz Dağları'na kuşuçuşu yaklaşık 50 kilometre mesafede kurulmakta olan termik santraller ve Kaz Dağları'na sadece yaklaşık 25 km mesafede bulunan Çan Termik Santralı, başta Kaz Dağları olmak üzere, bölgenın toprağını ve su kaynaklarını asit yağmurlarıyla tehdit etitği gerekçesişyle çevrecilerin tepkisine neden oluyor. - Olan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edremit Unesco HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çanakkale Boğazı gemi yangını SON DURUM! Çanakkale Boğazı gemi trafiğine açıldı mı? Brighton Manchester City maçı CANLI izle! 25 Nisan Brighton M.City maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title