Haberler

Kayseri Şeker Küresel Ölçekte Devlet Ligine Geçiyor

Ülkemizdeki ticari şirketler ve şirketlerin borçları ile ilgili ödeme takvimi, ödenmiş sermayesi, cirosu göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirme sonucunda Kayseri Şeker'in Bankacılık ve Finans sektörleri nezdindeki kredibilitesi ve marka değerinin her geçen gün artış gösterdiği belirtildi.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay Kayseri Şeker ile ilgili olarak yapılan değerlendirmeler ve son gelişmeler hakkında şu açıklamalarda bulundu.

Akay, "TBB raporuna göre; Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan analizler sonrasında nakit oluşturma, borç geri ödeme gücü, finansal yapı ve yönetim açısından yapılan değerlendirmede Kayseri Şeker'in kısa, orta ve uzun vadede riski bulunmadığı belirtildi.

Kurumsal Şirket anlayışına sahip olan Kayseri Şeker'in faaliyetlerini kuruluş amaçlarına ve kanunlara uygun olarak düzenlemesi, hizmet verilen şirket ortakları, çiftçisi ve paydaşlarının beklentilerini karşılayabilecek mali bir disiplini kendisine prensip edinmek suretiyle eski borçlarını ödeyip yeni yatırımları ise borçlanarak değil öz kaynaklarını değerlendirerek her geçen gün gücüne güç katmaktadır.

Turkish Time 2015 aralık sayısındaki Milyar TL kulübünün yeni üyeleri araştırmasında, Ciroda 1 Milyar dolar sınırını geçmek küresel ölçekte bir şirketin devler ligine geçtiğinin tescili olduğuna dikkat çekildi.

Global olarak bu sınırı 1 milyar dolar telaffuz etmek mümkün iken, yurtiçinde milyar lira olarak düşünebiliriz. Buna göre ülkemizde 1 milyar TL ciroyu geçen şirketler Devler ligine geçerek 'Çalışanlar, tedarikçiler, yatırımcılar ve müşteriler tarafından "çok daha büyük ve güçlü" olarak algılamaktadır.

Zira Türkiye'de 1 milyar lira üzerinde ciro yapan şirket sayısı birkaç yüzü aşmamakta. Bununla birlikte 1 Milyar dolar sınırı ise global skalada şirketlerin devler ligine geçtiğinin tescili olmaktadır' Listeye baktığımızda cirosu 1 milyar TL'ye yaklaşan şirketlerden Kayseri Şeker devler ligindeki 147 şirket arasına girmek üzere 892.193.806 TL ciro ile onikinci sırada yerini almıştır. 1 milyar TL ciroyu yakalamak 'güç algısında' kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor.

TCR Raporuna göre; Kredi Derecelendirme Kuruluşu Kayseri Şeker'in kredi derecesini yükseltti. Böylece Kayseri Şeker teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına girdi.

Sermaye Piyasası Düzenleme kurulunun denetimine tabi olan Turkısh Credıt Ratıng isimli Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından 2015 yılında yayınlanan 2014 yılı kredi dereceleri ile ilgili raporunda Kayseri Şeker'in kısa vadeli kredi derecesi yatırım yapılabilir skalasında "İyi kredi derecesi olan A2" seviyesine, uzun vadeli kredi derecesi ise BBB den A-ye yükseltildi.

Bu kapsamda Kayseri Şeker; Uzun vadeli skalada yüksek kredi notu göstergesi olan A- ye ulaşırken kısa dönem kredi notu ise en üst limit olan A1in hemen altındaki ortalamanın üzerinde kredi kalitesi notu olan A2 skalasına ulaştı.

Kayseri Şeker ayrıca; 4 yıl önce Kredi derecelendirmesinde en alt gösterge "D" olup iflas (piyasa datasının karşılığı "ÇÖP")göstergesinden 4 yılda "yatırım ve iş birliği yapılabilire" yükselmeyi başarmak suretiyle teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına girmişti.

Halk Bankası'nın Kayseri Şekerin Kredibilitesi hakkındaki değerlendirmesi: Kayseri Şekerin 2011 yılındaki borçları ile ilgili ödeme takvimi, ödenmiş sermayesi, cirosu göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirme sonucunda bankamız nezdinde kredibilitesi ve moralitesi artmıştır.( 7 Aralık 2015)

Garanti Bankası'nın Kayseri Şekerin marka değerine bakışı: Kayseri Şeker'in 2011 yılındaki finansal borcu ve 2015 yılındaki konumu göz önüne alındığında Garanti Bankası A.Ş, Kayseri Şekerin marka değerini "finansal rosyolarını açık teminat ile çalışabilecek seviyeye gelmiştir. "şeklinde değerlendirmektedir.(7 Aralık 2015)

Fransız Natıxıs Bank; Boğazlıyan Şeker Fabrikası yapılırken kullanılan kredilerin son taksiti olan 2 Milyon 696 Bin Euro'nun 1 Aralık 2015 Salı günü ödenmesi sonunda Kayseri Şeker'in Natıxıs Bank'a olan borcu sona ermiş bulunmaktadır" dedi.

Akay, "Bu gelişmelerin ardından Menkul ve gayrimenkul tüm mal varlıkları bankalar tarafından 2011 yılı öncesinde ipotek ve rehin altına alınan Kayseri Şeker, mal varlıkları üzerindeki ipotek ve rehinlerin kaldırılması işlemlerini başlatmak suretiyle kendi kurumsal kredibilitesi yanında çitçisinin, paydaşlarının ve bağlı şirketlerinin de kredibilitelerini artırmaya devam ediyor" diye konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Bankalar Birliği Garanti Bankası Kayseri Şeker Hüseyin Akay Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title