Haberler

Kayseri Şeker, Kredibilitesini Artırdı

Kayseri Şeker Fabrikası'nın, ticari şirketlerin borçları ile ilgili ödeme takvimi, ödenmiş sermayesi, cirosu göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirme sonucunda, finans sektörleri nezdindeki kredibilitesini ve marka değerini artırdığı belirtildi.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın, ticari şirketlerin borçları ile ilgili ödeme takvimi, ödenmiş sermayesi, cirosu göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirme sonucunda, finans sektörleri nezdindeki kredibilitesini ve marka değerini artırdığı belirtildi.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan analizler sonrasında nakit oluşturma, borç geri ödeme gücü, finansal yapı ve yönetim açısından yapılan değerlendirmede, Kayseri Şeker'in kısa, orta ve uzun vadede riski bulunmadığının açıklandığını bildirdi. Akay, "Kurumsal şirket anlayışına sahip olan Kayseri Şeker'in faaliyetlerini kuruluş amaçlarına ve kanunlara uygun olarak düzenlemesi, hizmet verilen şirket ortakları, çiftçisi ve paydaşlarının beklentilerini karşılayabilecek mali bir disiplini kendisine prensip edinmek suretiyle eski borçlarını ödeyip yeni yatırımları ise borçlanarak değil, öz kaynaklarını değerlendirerek her geçen gün gücüne güç katmaktadır. Turkish Time 2015 aralık sayısındaki Milyar TL  Kulübü'nün yeni üyeleri araştırmasında, ciroda 1 milyar dolar sınırını geçmek küresel ölçekte bir şirketin devler ligine geçtiğinin tescili olduğu varsayılıyor. Global olarak bu sınırı 1 milyar dolar telaffuz etmek mümkünken, yurtiçinde milyar lira olarak düşünebiliriz. Buna göre ülkemizde 1 milyar TL ciroyu geçen şirketler Devler ligine geçerek 'Çalışanlar, tedarikçiler, yatırımcılar ve müşteriler tarafından çok daha büyük ve güçlü olarak algılamaktadır.

Zira Türkiye'de 1 milyar lira üzerinde ciro yapan şirket sayısı birkaç yüzü aşmamakta. Bununla birlikte 1 milyar dolar sınırı ise global skalada şirketlerin devler ligine geçtiğinin tescili olmaktadır. Listeye baktığımızda cirosu 1 milyar TL'ye yaklaşan şirketlerden Kayseri Şeker, devler ligindeki 147 şirket arasına girmek üzere 892 milyon 193 bin 806 TL ciro ile 12'nci sırada yerini almıştır. 1 milyar TL ciroyu yakalamak 'güç algısında' kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor" dedi.

Başkan Akay, Kredi Derecelendirme Kuruluşu'nun, Kayseri Şeker'in kredi derecesini yükselttiğini, böylece Kayseri Şeker teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına girdiğini de belirterek, "Sermaye Piyasası Düzenleme kurulunun denetimine tabi olan TurkıshCredıtRatıng isimli Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından 2015 yılında yayınlanan 2014 yılı kredi dereceleri ile ilgili raporunda Kayseri Şeker'in kısa vadeli kredi derecesi yatırım yapılabilir skalasında 'İyi kredi derecesi olan A2' seviyesine, uzun vadeli kredi derecesi ise BBB'den A-'ye yükseltildi. Bu kapsamda Kayseri Şeker; uzun vadeli skalada yüksek kredi notu göstergesi olan A-'ye ulaşırken kısa dönem kredi notu ise en üst limit olan A1'in hemen altındaki ortalamanın üzerinde kredi kalitesi notu olan A2 skalasına ulaştı. Kayseri Şeker ayrıca; 4 yıl önce kredi derecelendirmesinde en alt gösterge "D" olup iflas (piyasa datasının karşılığı-ÇÖP) göstergesinden 4 yılda 'yatırım ve iş birliği yapılabilire' yükselmeyi başarmak suretiyle teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına girmişti" ifadelerini kullandı.

Fransız Natıxıs Bank'tan, Boğazlıyan Şeker Fabrikası yapılırken kullanılan kredilerin son taksiti olan 2 milyon 696 bin Euro'nun 1 Aralık 2015 Salı günü ödenmesi sonunda Kayseri Şeker'in,  Natıxıs Bank'a olan borcunun sona erdiğini de bildiren Akay, "Bu gelişmelerin ardından menkul ve gayrimenkul tüm mal varlıkları bankalar tarafından 2011 yılı öncesinde ipotek ve rehin altına alınan Kayseri Şeker, mal varlıkları üzerindeki ipotek ve rehinlerin kaldırılması işlemlerini başlatmak suretiyle kendi kurumsal kredibilitesi yanında çitçisinin, paydaşlarının ve bağlı şirketlerinin de kredibilitelerini artırmaya devam ediyor" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Bankalar Birliği Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title