Haberler

Kayseri Şeker, Çiftçisine Pancar Bedellerini 20 Ocakta Para Kasalarıyla Teslim Etti

Pancar çiftçisini banker yapan Kayseri Şeker, pancar bedellerini pancar tesliminden bir ay sonra 20 Ocak'ta para kasası ile teslim ederek Türkiye'de bir ilke daha imza attı.

2015-2016 kampanya döneminde Kayseri Şeker Fabrikasına 8.816 pancar çiftçisi tarafından yatırılan 2.412.694 bin ton pancar bedelinin 505 Milyon 843 Bin 945 TL olduğu, pancar çiftçilerine tohum, gübre, mazot desteği ile pancar ekimi, sulama, çapa ve söküm avansları dahil olmak üzere 8 aylık süre içerisinde 337 Milyon TL ödendiği belirtilerek, pancar bedellerinden kalan 168 milyon TL'nin ise 20 Ocakta ödendiği açıklandı.

Pancar paralarının dağıtımı esnasında konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay ; "Pancar paraları daha önceleri 30 Nisan'da ödeniyordu. Zaman zaman bu ödemelerin Mayıs Haziran ve Temmuz aylarına sarktığını çiftçilerimiz ifade ediyorlar.

Biz önce 20 Mart'ta daha sonra 20 Şubat'ta şimdi de 20 Ocak'ta ödeneceğini ifade etmiştik. Bu her sene söylediğimiz tarihte gerçekleşti. Bu sene de çok şükür bugün pancar parasını ödeme noktasına geldik. Bu aslında Türkiye de bir ilk. Şimdiye kadar 20 Ocakta hiçbir tarafta pancar bedeli ödenmedi.

Bu sadece pancar bedelinin ödenmesinin yanında pancar bedeli için ortaya konulan fiyatta önemli ve anlamlı. Yine bu da Türkiye de bir ilk ton başı 200 TL taban fiyat. Yine dünyada da kayseri şeker en yüksek fiyatı gerçekleştirmiş durumda. Bunlar bizim yaptığımız icraatların bir örneğidir" dedi.

Hüseyin Akay, "Geçmişte buna benzer uygulamalar yapılmıştı. Hep ilkler gerçekleşmeye devam ediyor ve böylede devam edecek. Bu düzen, disiplin, anlayış devam ettiği sürece artık pancar bedelinin geriye gitmesi söz konusu olmayacak. Gelecek sene için hesaplar bitince 20 Ocak olmadan Ocak ayının ilk haftasında paralar peşin ödenecek.

Bizim inancımızda, çalışanın alın terinin kurumadan hakkının ödenmesi diye bir şey vardır. Biz Peygamber Efendimizin söylediği bu söz çerçevesinde çiftçimizin alın terinin kurumadan ödemesini gerçekleştiriyoruz. İnsanların yüzünün gülüyor olmasını görmek, zamanında onlara hak ettiklerini vermek bize mutluluk veriyor.

Türkiye de şeker fabrikaları kotalarını dolduramazken Kayseri Şeker kotasından fazla üretim yaptı. Bunu çiftçisinin desteği ve başarısı ile yaptı. Bu verimin sonucunda Kayseri Şeker Türkiye'de kotasını dolduran tek fabrika oldu. Kayseri Şeker Fabrikası da 2011 yılında pancar bedellerini ödeyemez halde iken, bugün 20 Ocak'ta öder hale gelmiştir.

Çiftçilerimiz daha fazla üretip daha fazla kazanmak istiyorlar. Bu onların en doğal hakkıdır. Artık herkes pancar üretmek istiyor. Bu işi bırakan da, tarlası olan da, üretim yapan da biz de pancar ekelim kazanalım deyip istekte bulunuyorlar. Yeni sulama alanları açılıyor onlar da istiyorlar. Kayseri Şeker'in Bölgesinde pancar tarımına yoğun bir talep var. Diğer bölgelerde şeker kotası dolmazken bizde yoğun bir taleple karşılaşıyoruz. Biz de istiyoruz ki bize kota verilsin çiftçimize dağıtalım istiyoruz. Bunun için de hep beraber mücadele veriyoruz. Orta Anadolu'nun çiftçisi Türkiye'nin en çalışkan en büyük ve en çok gelir sağlayan çiftçisi olacak biz bunun mücadelesini veriyoruz" dedi.

Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ise, "Bugün 20 ocak 2016 pancar çiftçilerimiz ve kayseri şeker için tarihi bir gün ilk defa pancar bedelini bu kadar erken ödemekle o gururu yaşıyoruz. Tüm çiftçilerimize, şirketimize ve çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olsun. Özellikle şunu belirtmeden geçemeyeceğim; 20 Ocak'ta ödenmesinden ziyade bu bedelin ödenmesinden sonra 100 bin ton şekerin depolarımızda kalması, şirketimizin çok güçlü durumda olduğunun bir göstergesidir. Tüm banka ve finans kurumları da bize gönderdikleri raporlarla Kayseri Şeker'in gücünü sabitlemiş durumdalar" diye konuştu.

Kayseri Şeker'de 2015-2016 kampanya dönemi pancar bedelleri, Pancar tarımını teşvik ve pancar çiftçisinin bulundukları bölgelerin ekonomilerine katkıları, pancar verimi ve kalitesi en yüksek oluşuna göre bölgesinde en fazla para alan 12 pancar çiftçiye para kasaları ile teslim edildi.

Pancar çiftçisinin pancar bedellerinin ve para kasalarının tesliminde 12 Bölgede Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri İlhan Argun, Harun Halıcı, Nizamettin Çatak, Denetim Kurulu Üyeleri, Mehmet Güntay, Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu,Başkan Vekili Atilla Yalçın, Kurulu Üyeleri Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, Halis Lektemur, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür yardımcıları, Bölge Müdürleri ve Banka yetkilileri hazır bulundular.

2015-2016 kampanya döneminde bölgelere göre 20 Ocak'ta ödenen pancar bedeli olan 168.385.282 TL' nin dağılımı; Boğazlıyan Bölge 39.990.437 TL, Yeşilhisar Bölge 16.046.236 TL, Şarkışla Bölge 14.972.945 TL, Yenipazar Bölge 14.707.267 TL, Sarıoğlan Bölge 14.615.810 TL, Gemerek Bölge 14.556.489 TL, Kayseri Merkez Bölge 13.315.932 TL, Develi Bölge 11.875.995TL, Yenifakılı Bölge 11.174.783TL, Bünyan Bölge 9.448.106TL, Pınarbaşı Bölge 4.749.195 TL, Çandır Bölge 2.932.085 TL olarak gerçekleşti - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Hüseyin Akay Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title