Haberler

Kayseri - Feyzioğlu: Herkes Gider; Rusya ile Türkiye Bu Coğrafyada Komşudur

Feyzioğlu: Herkes gider; Rusya ile Türkiye bu coğrafyada komşudur Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisindeki bir askerin omzunda füze taşımasıyla ilgili "Hepimiz zarar görürüz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur.

Feyzioğlu: Herkes gider; Rusya ile Türkiye bu coğrafyada komşudur

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisindeki bir askerin omzunda füze taşımasıyla ilgili "Hepimiz zarar görürüz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Herkes gider; Rusya ile Türkiye burada, bu coğrafyada komşudur" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü saldırıda şehit olan polis memuru Ahmet Çiftaslan'ın Kahramanmaraş'ta yaşayan ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Elazığ Baro Başkanı Adnan Demir, Malatya Baro Başkanı Enver Han ve Kahramanmaraş Baro Başkanı Vahit Bağcı ile birlikte şehit Çiftaslan'ın ailesine baş sağlığı dileyerek bir süre basına kapalı görüşen Feyzioğlu, akşam saatlerinde Kahramanmaraş Barosu'na kayıtlı avukatlarla bir araya geldi. Şehit ailelerine baş sağlığı dileyen Feyzioğlu, birlik ve beraberlik çağrısında bulunarak şöyle konuştu: "Çok acı, çok zor. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Aileler, acılarıyla bir süre sonra belki baş başa kalıyorlar. Bizim görevimiz, millet olmanın gereğini hiç bir zaman unutmadan; bu acıyı daima paylaşmak ve şehitlik mertebesine ulaşmış evlatlarımızın ailelerinin hep yanında durarak, bu mertebenin bize yüklediği sorumluluğu şehit ailelerine göstermek. Şehit anasının, şehit babasının, şehit yetiminin, şehit kardeşinin bizde yeri başka. Bunun gereğini yapma hükümlülüğümüz var. Kul hakkına tekabül eden bir kusurları varsa onları hepimiz helal edelim. Onlar da bize helalliklerini versinler. Vatan sağ olsun. Ancak unutmayalım; vatan boş sözle, hamasetle korunmaz; akılla, stratejiyle, ilkeli duruşla korunur. Biz bir taraftan 'Devleti yıkmayın. Devleti yıkamazsınız. Buna da izin vermeyeceğiz.' diyoruz. Diğer yandan da devletin ayakta durması için biz hukukçular çok iyi biliyoruz ki adalet mülkün temelidir. Mülk demek, ülke demektir. Bu ülke ayakta kalabilmesi için daima hukukun üstünlüğüne, adaleti, demokrasiye, insan haklarına bağlı olunması şarttır. Türkiye'nin 78 milyon vatandaşıyla birliğini, beraberliğini, adalet, hukukun üstünlüğü, demokrasi paydasında sağlayabiliriz. Gün el ele verip ortak aklı bulma günüdür. Bizim bugün birbirimize ihtiyacımız var. Etrafımız ateş çemberiyken, içeride her gün bir ocağa ateş düşerken bizim birbirimize ihtiyacımız var. Kavgaya değil, bizim birbirimizi dinlemeye ihtiyacımız var. Farklı düşünceleri de duymaya ihtiyacımız var. Ben tekrar tekrar hem milletimize, hem Kahramanmaraş'a, şehit ailelerimize sabırlar diliyorum, Allah rahmet eylesin."

'HEPİMİZ ZARAR GÖRÜRÜZ'

Rus savaş fıkrateyni Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşımasını da değerlendiren Feyzioğlu, krizin büyütülmesinde herkesin zarar göreceğine işaret etti. Feyzioğlu, şöyle devam etti; "Tabi bu boğazlar geçişi Montrö'ye tabi. Montrö'de de Türkiye'nin sınırlı yetkileri var. Ben Rus halkına ve yönetimine bu krizin tırmandırılmasında kimsenin menfaatinin olmayacağını, bir vatandaş olarak ve yargının kurucu unsurlarından birinin temsilcisi olarak hatırlatmak istiyorum. Her kim uluslararası hukuktan ayrılırsa, uluslararası hukuka rağmen diğeri üzerinde baskı uygulamaya kalkarsa, adalet uluslararası hukukta da mülkün temeli diye inanırız, zarar görür. Hepimiz zarar görürüz. Burada Rusya'nın menfaati, Türkiye ile çatışmak ve iç politikasına bazı mesajlar göndererek iktidarı kısa vadede sağlamlaştırmakta değil, Türkiye ile gerçekten iyi komşuluk ilişkilerinde olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş esası 'Yurtta barış, cihanda barıştır.' Biz komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılı olmak zorundayız. İhtiyaç varsa, ihtiyaç görüyorsa komşularımız, hiç bir rahatsızlık hissetmeden Türkiye Cumhuriyeti bu kuruluş ilkesini tekrarlamaya ve teyit etmeye de eminiz hazırdır."

"BİZİM KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOKTUR"

Türkiye'nin kimsenin toprağında gözü olmadığını kaydeden Feyzioğlu, Türkiye'nin Rus vatandaşlarına davrandığı gibi Rusya'nın da Türklere uluslararası ve kendi hukukları çerçevesinde davranması gerektiğinde fayda olduğunu söyledi. Feyzioğlu, "Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Kimsenin iç işinde yine gözümüz yoktur, müdahilimiz yoktur, olamaz. Rusya'nın da Türkiye'nin iç işinde, Türkiye'nin iç barışında bir rahatsızlık duymak yerine, tam aksine desteklemek için çalışması, gayret göstermesi gerekir. Her kim Türkiye'ye terör ihraç ederse yada bir başka komşusuna, ihraç ettiği terör eninde sonunda kendini vurur. Terörle, teröristle işbirliği, dayanışma asla olmaz. Sorunların çözümü şiddette değil, tam aksine nasıl ki insanların birbirini anlaması gerekir diyoruz, komşuların da birbirini anlamasındadır. Herkes gider; Rusya ile Türkiye burada, bu coğrafyada komşudur. Bu anlayışla hareket edilmesini bekleriz. Rusya'nın vatandaşlarımıza yönelik hem kendi hukukuna, hem de uluslararası hukuku ihlal eden pek çok baskısı ve yanlış davranışı var. Ancak Türkiye Cumhuriyeti ciddi bir devlettir, hukuk devletidir Anayasa'sına göre. Rus vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarında bir Türk vatandaşı gibi temel haklara sahiptir. Rusya'nın bunu örnek alarak bizim vatandaşlarımıza da kendi ülkesinde uluslararası hukukunu, temel insan hakları hukukunu ve öncelikle kendi hukukunu doğru düzgün uygulamasında fayda vardır" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Metin Feyzioğlu İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title