Haberler

Kayseri Erü'de Böbrek Hastalıklarına Dikkat Çekildi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı, 12 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle hastalığın önemine dikkat çekti.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı, 12 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle hastalığın önemine dikkat çekti. Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, böbrek hastalığı riskinin anne karnından başlayabileceğini söyledi.

ERÜ Çocuk Hastanesi düzenlenen etkinlikte konuşan Çocuk Nefroloji Bilim Dalı ve Çocuk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, böbrek hastalıklarından korunmanın önemine dikkat çekti. Düşünsel, 'Çünkü hastalarımız, böbrek hastalığının bilincindeler. Sağlıklı popülasyonun böbreklerini koruması çok önemli. O bakımdan, öğrencilerimizle birlikte çeşitli broşürler hazırladık. Tuzdan uzak durma, kan basıncını kontrol etme, şeker hastalığını kontrol etme, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya dikkat çekiyoruz. Uluslar arası Tıp Birliği'nin öğrencileri, vatandaşların tansiyonlarını ölçüp, bilgi veriyor. Böbrekler mutlaka korunması gereken hayati organdır. Çocuk sağlığı anne karnından başlıyor. Böbrek hastalıkları da o zamandan itibaren başlıyor. Erken doğum, zamanında doğup, yeteri kadar büyümemiş bir bebek, annesinde sigara içme veya başka alışkanlıkları olup, bir takım risklerle doğan bebekler, doğumdan itibaren risk taşıyorlar. Toplumumuza baktığımız zaman Türk Nefroloji Derneği ve Çocuk Nefroloji Derneği'nin ortak çalışmalarda her 6-7 kişiden biri kronik böbrek hastası. Bunlar, tabiki kendisini bilmiyor. Böbrek fonksiyonları, yüzde 50, hatta yüzde 25'in altına düşünceye kadar bulgular vermiyor. Son dönem böbrek yetmezliği, diyaliz hastası oluyor. Türkiye'de ayrıca her 3 kişiden 1 kişi de hipertansif. Önlemler çok basitö dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zübeyde Gündüz de 'Yenidoğandan itibaren, 70 yaşına kadar artık herkeste böbrek hastası olma ihtimali var. Hepimiz birer böbrek hastası adayıyız. O nedenle böbreklerimizi çok iyi korumamız lazım. Burada bunlara nasıl dikkat edeceğimize yönelik halkımıza uyarılarda bulunuyoruz. Dünya çapında kutlanan bir gün. Önemli olan, hasta olmadan hastalığa karşı önlem almak. Amacımız bunu duyurmaktı. Öğrencilerimiz bize çok yardımcı oldular. Farkındalığı artırma amacıyla bir de yemek kermesi düzenledik. Bu kermese de kendi arkadaşlarımız ve Talas Belediyesi katkıda bulundularö diye konuştu. Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Özyurt da annesinin 16 yıl diyalize girdiğini belirterek, 'Böbreğin hasta olmadan sağlığın kıymetini bilmek lazım. Bu diyaliz süreci hasta için de aile için de sıkıntılı. Teknoloji gelişti. Organ nakillerinde artış var. diyaliz sistemlerinde de değişiklikler var. Ancak yine de sıkıntılı bir süreç. Hasta olmadan, böbreklerimiz bozulmadan kıymetini bilmemiz lazımö dedi.

İç Hastalıkları Nefroloji Bilim Dalı Doç. Dr. Murat Sipahioğlu da böbrek hastalığının Türkiye'de önemli bir nüfusa sahip olduğuna vurgu yaparak, şöyle dedi; 'Türkiye'de yaklaşık 7,5 milyon civarında çeşitli evrelerde olmak üzere böbrek hastası olduğunu biliyoruz. Bunların yaklaşık olarak 2,5 milyon kadarı da orta-ileri evre böbrek yetmezliği bulunan hastalar. Bugün için Türk Nefroloji Derneği'nin 2012 yılının verilerine göre yaklaşık olarak 60 bin hasta diyaliz tedavisi almakta veya böbrek yetmezliği nedeniyle operasyon geçirmiştir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title