Haberler

Kayseri'deki Patlama Sonrası HDP Binasına Saldırı

Güncelleme:

Kayseri'deki patlama sonrası HDP binasına saldırı gerçekleşti. Kayseri'deki patlama sonrası vatandaşlar HDP binasına saldırdı. İzne çıkan er ve erbaşları taşıyan araca yapılan bombalı araç saldırısının ardından Kayseri'de vatandaşlar HDP binasına saldırdı, MHP bayrağı astı.

Kayseri'deki patlama sonrası HDP binasına saldırı gerçekleşti. Kayseri'deki patlama sonrası vatandaşlar HDP binasına saldırdı. İzne çıkan er ve erbaşları taşıyan araca yapılan bombalı araç saldırısının ardından Kayseri'de vatandaşlar HDP binasına saldırdı, MHP bayrağı astı. Bugün saat 08.45 sularında Kayseri Komando Tugay Komutanlığından izne çıkan er ve erbaşları taşıyan araca yapılan bombalı araç saldırısında 13 askerin şehit olduğu, 55 askerin yaralandığı bildirildi. Hain saldırı sonrası Kayseri'de vatandaşlar HDP binasına saldırdı. Kentte sabah saatlerinde meydana gelen patlamanın ardından vatandaşlar Cumhuriyet Meydanına akın ederken, bir grup vatandaş da HDP binasına saldırdı.

KAYSERİ'DEKİ PATLAMA SONRASI HDP BİNASINA SALDIRI

Kayseri'deki patlama Polisin durdurmaya çalıştığı vatandaş, slogan atarak zorla binaya girmeye çalıştı. Binayı ateşe veren vatandaşlar, binanın çatısına MHP bayrağı astı. Polis ekipleri bina çevresindeki önlemlerini artırdı. Kayseri saldırısının ardından HDP Hatay İskenderun İlçe Örgütü binasına, sabaha karşı molotof kokteylli saldırı yapıldı.

"KINAMALARLA YETİNECEK DÖNEMİ ÇOKTAN GEÇTİK"

Türkiye'nin adım adım sürüklendiği şiddet girdabından büyük bir üzüntü duyuyor ve yaşanmakta olan acıları paylaşıyoruz. Artık kınamalarla yetinilecek bir dönemi çoktan geçtik. Bu acıların bir an önce dinmesi ve yenilerinin yaşanmaması için bugün hepimiz şiddet karşıtlığında, barış, demokrasi, adalet ve özgürlük duyguları etrafında bir arada durmalıyız.

"BU SIKINTILI DÖNEMİ DAYANIŞMA İLE AŞABİLİRİZ"

Bu sıkıntılı dönemi dayanışma ile aşabilir, ülkeyi düze çıkarabilir, barış ve huzuru sağlayabiliriz. Umutlarımızı yitirmeden, bu gidişe dur demenin ilk adımı budur. Çağrımız, hem iç hem de dış politikada gerginlik, kutuplaşma, düşmanlık, kaos ve çatışma üreten politikaların, dilin ve üslubun, uygulamaların derhal sonlandırılması yönündedir. Bir kez daha yaşamını yitirenlere rahmet, tüm toplumumuza başsağlığı diliyoruz."

PATLAMANIN ŞİDDETİNİ EN İYİ ANLATAN KARE

Patlamayla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, saldırının bombalı araçla gerçekleştirildiği öne sürüldü. Olay yerinden gelen ilk görüntülerde saldırının düzenlendiği otobüsün önündeki aracın sadece şase kısmının kalması ise patlamanın şiddetini gözler önüne serdi. Saldırının otobüsün sol ön kısmından yapıldığı belirtilirken, olay yerinde çekilen bu karedeki aracın saldırının gerçekleştirildiği araç olma olasılığını güçlendiriyor.

BAŞBAKAN SALDIRIYI DUYDU GERİ DÖNDÜ

Başbakan Binali Yıldırım Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan hareket etmek üzere uçağa binmek üzereyken Kayseri'deki patlama haberini aldı. Başbakan haber sonrasu uçaktan inerek olay hakkında bakanlardan bilgi aldı. Kahramanmaraş'a hareket etmek için Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelen Başbakan Binali Yıldırım, uçağına binmek üzereyken gelen telefonla Kayseri'de çarşı iznine çıkan askerlere yapılan saldırıdan haberdar oldu. Başbakan Yıldırım saldırı haberini alır almaz geri dönerek, bakanlarla havalimanında toplantı düzenleyip, bakanlardan saldırıyla ilgili bilgi aldı. Kayseri'de Erciyes Üniversitesi kampüsü önünde bugün saat 08.45'de bir halk otobüsünde patlama meydana geldi. Patlamanın otobüse yaklaşan bombalı araçla gerçekleştirilen bir terör saldırı olduğu bildirilirken olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi.

CHP'Lİ VEKİL CANLI YAYINA BAĞLANDI

Patlamanın ardından NTV canlı yayınına bağlanan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri Emniyet Müdürü'yle yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı. Saldırının bombalı araçla gerçekleştirildiğini belirten Arık, "Öncelikle milletimize başsağlığı diliyorum. Güne çok kötü bir haberler uyandık. İl emniyet müdürüyle yaptğım görüşmede izne çıkan askerlerimizi hedef alan bir saldırı girişimi olduğunu öğrendim. O bölgede çok sayıda sivil vatandaşın olduğunu da birdirdiler. İnşallah ölü sayısı fazla değildir. Emniyet müdürümüzden aldığım bilgiye göre; patlamanın şiddetli olduğu, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu yönünde" dedi.

PATLAMAYA YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

RTÜK, Başbakanlık tarafından Kayseri'de meydana gelen patlamaya ilişkin geçici yayın kısıtlaması getirildiğini bildirdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK), Başbakanlık tarafından Kayseri'de meydana gelen terör saldırısına ilişkin geçici yayın kısıtlaması getirildiği bildirildi.

KANUNA ATIFTA BULUNULDU

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde "Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü belirtildi.

BAŞBAKANLIĞIN YAZISIYLA HAREKETE GEÇİLDİ

Kayseri'deki saldırının da bu hüküm çerçevesinde olduğunun değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, olayla ilgili Başbakanlığın yazısıyla geçici yayın yasağı getirilmesinin uygun görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, yasağın içeriğine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"Yayın yasağı medya hizmet sağlayıcıları anılan patlamaya ilişkin olarak yapılacak yayınlarda 6112 sayılı Kanun'da ve diğer kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyulması, toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınılması ve bu çerçevede, yayın yasağı patlamaya ilişkin, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öge ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara, olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara, yayınlarda kesinlikle yer verilmemesini içermektedir."

OTOBÜSÜN SOLUNA YANAŞAN ARAÇ İNFİLAK ETTİ

Patlama bugün saat 08.45'de Erciyes Üniversitesi ana girişinin 500 metre uzağında, acil giriş yakınında Atatürk Bulvarı Talas Caddesi'nde meydana geldi. Talas İlçesi Zincidere Mahallesi'nden kent merkezine giden ve içinde daha çok 1'inci Komando Tugayı'ndan çarşı iznine giden sivil kıyafetli askerlerin bulunduğu belirtilen halk otobüsü, üniversitenin önüne geldiğinde, halk otobüsünün soluna otomobil yanaştı. Ardından şiddetli bir patlama meydana geldi. NTV canlı yayınına bağlanan İHA muhabiri Cem Atakan, "Görgü tanıkları Erciyes Üniversitesi'nin hemen önünde özel halk otobüsünün yanında bir aracın infilak ettiğini söyledi" dedi.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA: BEŞİKTAŞ'TAKİ ELİM HADİSEYE BENZİYOR

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, ise "Askerlerin bulunduğu otobüse yönelik bir saldırı. Bu hadise Türkiye'yi asla istikametinden saptıramayacak" dedi. Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Muhtemelen çarşı iznine çıkan askerlerimizin içinde bulunduğu özel halk otobüsüne yönelik bombalı araç girişimi. Tarz itibarıyla maalesef Beşiktaş'taki elim hadiseye benziyor, maalesef yaralılar var ama şehit, ölü var mı bu hususta birazdan Başbakan buraya intikal ettiğinde net bir bilgi alabiliriz."

DHA MUHABİRİ: OTOBÜSTE ÇARŞI İZNİNE GİDEN ASKERLER VARDI, BOMBALI ARAÇLA DÜZENLENDİ

CNN Türk canlı yayınına bağlanan DHA Kayseri muhabiri Oktay Ensari, halk otobüsünde çarşı iznine çıkan askerlerin olduğunu, patlamanın da bu araca yaklaşan sivil bir aracın patlatılmasıyla meydana geldiğini ileri sürdü.

"YOL ÜZERİNDE KOMANDO TUGAYI KIŞLASI VAR"

Ensari, patlamanın, bir terör patlaması gibi göründüğünü belirtti. Ensari "Palas Caddesi, şehir merkezine 5-6 kilometre uzaklıkta. Orası yoğun bir yer değil. Okullar da tatil. Hafta içi yoğun olan bir yol. Aynı yol üzerinde komando tugayı kışlası var. Planlanmış bir olay gibi görünüyor. Sabah 08:45 sıralarında oldu" dedi.

CHP'Lİ VEKİL: KAYSERİ EMNİYET MÜDÜRÜ 'BOMBALI ARAÇ SALDIRISI' DEDİ, ŞEHİT VE YARALILAR VAR

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, "Kayseri Emniyet Müdürü 'bombalı araç saldırısı' dedi. Şehit ve yaralılar olduğunu aktardı" diyerek yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

SÖZLERİNE BAŞSAĞLIĞIYLA BAŞLADI

Kayseri Emniyet Müdürü ile görüştüğünü ifade eden CHP Milletvekili Çetin Arık, NTV'ye telefon bağlantısı ile katılarak açıklamalarda bulundu! Sözlerine başsağlığı temennisiyle başlayan Arık, Emniyet müdürlüğünden alınan bilgiye çarşı iznine çıkan askerlerin hedef alındığı ve vatandaşların da yoğun olarak bulunduğu bir noktada bombalı aracın patlaması sonucu gerçekleştiğinin ifade edildiğini söyledi.

BAKANLIKTAN 'KAN ANONSU' AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı, Kayseri'de hastanelerde ve Kızılay'ın stoklarında yeteri kadar kan olduğunu, acil kan ihtiyacı bulunmadığını açıkladı. Türk Kızılayı yetkilileri, Kayseri'deki terör saldırısının ardından acil müdahalelere bakan hastanelerin kan bağışı için meşgul edilmemesini isteyerek, kan stokunun yeterli olduğunu bildirdi.

Türk Kızılayı yetkilileri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'deki terör saldırısı sonrası vatandaşların hastanelere kan bağışı için yoğun şekilde başvurduğunu belirtti. Kan stokunun yeterli olduğu kaydeden yetkililer, acil müdahalelere bakan hastanelerin kan bağışı için meşgul edilmemesi gerektiğini vurguladı. Yetkililer, Kızılay kan bağışı merkezlerinin açık olduğunu ifade etti.

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kayseri'de Erciyes Üniversitesi yakınlarındaki patlamayla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'dan bilgi aldı.Patlama bölgesi güvenlik kuvvetleri tarafından çevrilirken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.

İÇİŞLERİ BAKANI KAYSERİ'YE GİTTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırının olduğu noktada bizzat incelemelerde bulunmak üzere Kayseri'ye gitti. Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ile Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, olay yerinde inceleme yaptı.

ÇEVRE BAKANI VE SAĞLIK BAKANI OLAY YERİNE GİDİYOR

Kayseri AK Parti Milletvekili Sami Dedeoğlu, olay yerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin gittiğini belirtti. Dedeoğlu, yaralı sayısının 15-20'ye yakın olduğunun belirtildiğini kaydetti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ olay yerinde incelemelerde bulunmak üzere Kayseri'ye hareket etti.











Kaynak: Haberler.com / Güncel

Binali Yıldırım Çetin Arık Kayseri Güncel Haberler

title