Haberler

Kayseri 123 Yıllık Kayseri Lisesi'nin Sakarya Savaşı'ndaki 62 Son Sınıf Şehidinin İsimleri...

Tarihi Kayseri lisesinin Sakarya meydan muhaberesine katıldıkları için mezun olamayan son sınıf örgencisi 62 şehidinin isimleri Genelkurmay başkanlığı tarafından tek tek belirlendi. 123 yıllık okulda düzenlenen törenle 62 şehidin isimleri açıklandı.23 Ağustos-13 Eylül tarihleri arasında 22 gün 22 gece süren Sakarya meydan muhaberesinde Türk ordusunun Yunan ordusunun ilerlemesini durduğu ve ardından Kurtuluş savaşı ile sona eren kahramanlık destanını yazdığı bu önemli mücadelede Kayseri lisesi sın sınıf öğrencisi 62 genç, gönüllü olarak gittikleri Sakarya savaşında şehit düştükleri için, okulun mezuniyet defterine " 1920-21 öğrenim yılında son sınıf öğrencilerinin tamamı Sakarya savaşı için cephede şehit düştüğünden bu öğretim yılında okul mezun verememiştir?? yazılmıştı. Lise örgencilerinin bu şehadeti "Taş Mektep" adıyla filme konu olurken, Taş Mektep Kayseri Lisesi Mezunları Derneği başkanı Fevzi Önder'in Genelkurmay başkanlığıyla yaptığı yazışmanın ardından, aradan geçen uzun yıllar sonucu, şehit olan 62 gencin isimleri ve aile ünvanları tek tek belirlendi. Bu nedenle okulun bahçesindeki Şehitler anıtında bugün bir tören düzenlendi.

62 ŞEHİT SON SINIF ÖĞRENCİSİNİ GENELKURMAY BELİRLEDİ

Törende konuşan Taş Mektep Kayseri Lisesi mezunları Derneği Onursal Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili avukat Mehmet Savruk, " Vatan uğruna canlarını hiçe sayarak, gönüllü olarak gittikleri Türk ordusunun makus talihini yendiği Sakarya savaşında şehadet şerbetini içen son sınıf öğrencilerimizin ruhları şad olsun. 123 yaşındaki Kayseri lisesi ise, Yunan ordusunun Ankara'ya ilerlemesini durduran, ardından büyük yokluk ve zorluk içinde dünyaya karşı var olma savaşı olan Kurtuluş savaşının şanlı zaferi ve nihayetinde Cumhuriyetimizin ilanı ile sonuçlanan bir kahramanlık destanına uzanan yolda, 1920-21 döneminde şehit düşen son sınıf öğrencilerinin tümü nedeniyle mezun verememiştir.??dedi.Taş Mektep Kayseri lisesi Mezunları Derneği Başkanı Fevzi Önder'de, 62 kahraman liseli gencin isimlerinin tek tek belirlendiğini ve bu bölgenin, Kayseri lisesi Milli Mücadele Müzesinde sergileneceğini söyledi.

TAŞ MEKTEP-2 FİLMİ ÇEKİLECEK

4 yıl önce çekilen Taş Mektep filminin yapımcısı Galip Güner ve önemli oyuncularından Sefa Zengin'de törende hazır bulundu. Yapımcı Galip Güner, Taş Mektep-2 filmini de en kısa zamanda çekeceklerini ve senaryosunun hazırlık aşamasında olduğunu sözlerine ekledi. 123 yıllık lisede Şehitler Anıtı önünde düzenlenen tören, İstiklal marşı, saygı duruşu ve eski mezunlardan bir grubun Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehter takımı eşliğinde söylediği ünlü Şair ve lisenin eski edebiyat öğretmenlerinden merhum Faruk Nafiz Çamlıbel'in yazdığı Kayseri lisesi marşının okunması ve Milli Mücadele Müzesinin gezilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Kayseri Eylül Politika Güncel Haberler

title