Haberler

Afyonkarahisar'da Mozzeralla Peyniri Üretiliyor

Güncelleme:

"Kaymak" denince akla gelen ilk şehir olan Afyonkarahisar'da, İtalyanların dünyaca ünlü "mozzarella peyniri"nin üretimi için çalışma yapılıyor.

Manda yetiştiriciliğinin yaygın olduğu kentte, bu hayvanların sayısının artırılması ve sütünden daha fazla katma değer elde edilmesi için yetiştiricilere Afyon Kocatepe Üniversitesi  Veteriner Fakültesi tesislerinde bilgi veriliyor. 

Kentte genellikle kaymak üretiminde tercih edilen manda sütünün, ilin ekonomisine daha çok katma değer sağlaması için çalışma başlatan veteriner fakültesi öğretim üyeleri, manda yetiştiricilerine mozzarella peyniri yapımını öğretiyor. 

 AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Gürler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'da manda yetiştiriciliğinin bir değer olduğunu, manda sütünden de bölgede en fazla kaymak üretildiğini söyledi. Gürler, manda sütünden kaymak üretiminin yanında farklı bir ürün daha geliştirme düşüncesiyle yola çıkarak, böylece yöredeki manda sayısının da azalmasına neden olan sebepleri ortadan kaldırmak istediklerini belirtti. 

Mandaya karşı vatandaşların ön yargılarının bulunduğunu anlatan Gürler, bunların bir tarafa konulmasını, mandaların olumsuz düşüncelerin aksine her konuda kazançlı bir hayvan olduğunu ifade etti. Afyonkarahisar'da manda sütünün, kaymak ve yoğurt üretiminde kullanıldığını dile getiren Gürler, "Manda sayısı ile üretilen ve ihtiyaç duyulan kaymak miktarı dengeye oturmuş. Hayvan sayısı kişiye yeterli görünüyor. Bayramlarda, önemli günlerde, kaymağa talep artıyor, o zaman bir alternatif bulunuyor. İnsanlar, manda sütünden kaymak yapıyor, daha çok Afyonkarahisar sınırında bu satış gerçekleşiyor. Bu nedenle de hayvan sayısı belli bir dengeye oturuyor. Bu da manda sayısının artmasında yeterli olmuyor" diye konuştu.

Kentteki manda sayısının artırılması amacıyla farklı ürünlere yönelinmesi gerektiğini aktaran Gürler, bu ürünlerin ise vatandaşa daha fazla katma değer sağlaması gerektiğine vurgu yaptı. İtalyanların dünyaca ünlü mozzarella peynirinin sağlayacağı katma değere dikkati çeken Gürler, bu peynirin Afyonkarahisar'da üretilmesi için çalışma yaptıklarını, yetiştiricilere bu peynirin üretimini öğrettiklerini belirtti.

Mozzarella peynirine talebin yüksek olduğunu söyleyen Gürler, "Üniversite olarak pilot bir uygulama ile yola çıktık ve süt işleme tesisi kurduk. İnsanlara, elle tutulabilir, gözle görülebilir bir obje sunduk. Laf değil, yaptık diyoruz. Bu yaptıklarımızı da sattık. Başka illere de gönderdik şu anda bile çok talep var. Yetişemiyoruz.  Türkiye'de bu manada bunu yapan yok. Afyonkarahisar'da biz bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. Düşüncemiz bu yönde" diye konuştu.

Mozzarella peynirinin Türkiye'ye genellikle yurt dışından geldiğini aktaran Gürler, ülkede bu işin pazar sıkıntısının olmadığını sözlerine ekledi. 

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title