Haberler

Kayıtlı İstihdamı Teşvik Edecek Proje Tanıtıldı

Hitit Üniversitesinin, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında yürüttüğü "İnsana yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi"nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Erol Olçok Konferans Salonu'ndaki toplantıya Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, daire müdürleri ve akademisyenrler katıldı.

Türkiye'nin güçlü olmak zorunda olduğunu belirten Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, "Darbe girişiminin herkese söylediği bir şey var. O akşamki darbe teknolojikti. Teknolojiyi üreten olmazsak işimiz kolay değil. Milli teknolojilere, yazılımlara, bilgisayar işletim sistemlerine ihtiyacımız var. Her alanda milli olmaya ihtiyacımız var. Teknoloji atılımını sağlamamız gerekiyor" dedi.

Üniversite olarak artık projelerle, bölgeye, Türkiye ve dünyaya yön veren çalışmalarla anılmalarının gerektiğini dile getiren Rektör Alkan, "Teknokent dedik bir yılda yapıldı. Merkez laboratuvarına 30 milyon liralık yatırım yapıldı. Kampüsümüz hazır. Tıp Fakültesi gelecek yıl devreye giriyor. Artık sanayicimiz tezli, tezsiz yüksek lisans yapar hale geldi. Şuanda dünyada sabit durmak geri kalmak için yeterli. Sabit duruyorsanız bile geri kalıyorsunuz çünkü tüm dünya koşuyor. Bilgiyi üretmek çok önemli. Üniversite dersi veririz iş bulur bulmaz ülkenin ihtiyacını görür, görmez anlayışı sona erdi. Artık bölüm açmak yetmiyor tercih edilir zorunda olmalısıınz. Üniversitemizi yeni anlayış ve farklı bakış açılarıyla yönlendirmemiz ve konuşlandırmamız gerekiyor. Hitit üniversitesi Çorum'undur. Üniversite ilerisi giderse Çorum ileri gider. Türkiye büyük yolda ilerliyor. Dünyada konjektürel anlamda biz oyunu kurgulayan olmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Teknokent ile ilgili de açıklama da bulunan Alkan, "Bir sanayi şehrinin Teknokent'inin üçte biri dolu. Bu benim canımı çok yakıyor. Daha önce Tenkokent yok, rektöre ulaşamıyoruz deniyordu. Rektör burada. Deyin ki hocam haftada bir gün bize gel anahtar verelim tornavida verelim çalış buysa sanayi-üniversite işbirliği ben buna da varım. Ne zaman diyorsanız çalış programa koydurun birde tulum verin bana buysa eksik kalan daha ne yapayım. Teknokent orada duruyor. Üçte biri dolu. OKA'nın Türkiye'deki tek projesi. Alıncaya, tamamlatıncaya kadar akla karayı seçtik. İşletemiyoruz. Çorum'da Teknokent bu halde olmamalı. Elimizde sihirli değnek yok dokununca siz trilyoner olacaksınız. Beraber yola koyulmamız lazım. Desteğinizi esirgemeyin bizden. Üniversite sanayi işbirliğinde bilinen tüm yöntemleri uyguladım, başka bilmediğim ne yöntem varsa söyleyin tamamını kabul ediyorum. Üniversite sanayi işbirliği projesi hazırladık. 3 yılda iki tane proje yaptık. Ciddi yatırımlar yaptık. Çorum ciddi potansiyeli olan şehir. Muazzam işler yapmaya aday. Savunma sanayinde gerçekten şansımız var" diye konuştu.

Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, iş dünyasının hala 15 Temmuz badiresinden kurtulmadığını, bu süreçte iş dünyasına önemli görevler düştüğünü ve devletin yanında da yer alması gerektiğini söyledi. Son vergi afları ile iş dünyasının desteklendiğinin bu desteklerin devamının da geleceğini dile getiren Başaranhıncal, finans kurumlarının finansal anlamda bunu fırsata çevirmeye kalkmadıkları taktir de bu süreci kolay atlatacaklarını ifade etti.

Hitit Üniversitesi ile üniversite-sanayi işbirliği üzerine sürekli çalıştıklarını anlatan Başaranhıncal, "Bunlar akşam proje yapıp sabah çıktısını alacağımız süreçler değil. Bugüne kadar 6 proje yapmışız. İş dünyasına da akademisyenlere de diyorum ki üniversite-sanayi işbirliğinde ne diyorsanız bugüne kadar hiçbir talebi çevirmedik bundan sonra da çevirmeyeceğiz. Teknokent'in kuruluşundan bugüne kadar iki seçim bir darbe süreci yaşadık. Dönemsel de bakmak lazım. Teknokent'in iyi bir yere geleceğine hem umut ediyorum, hem inanıyorum. Bunun için hem ilde hemde ulusalda gerekli lobi çalışmalarını yürütüyoruz. Savunma sanayi ile ilgili iki buçuk yıllık bir proje yürüttük. Rafa kaldırılmadı. Beklemede şuan. Savunma sanayinden ne beklediğimiz de önemli. Bizim oraya üretim yapmamız önemli. Makine sanayimiz çok ilerde buralarda yer alabileceğimizi düşünüyorum. İyi yolda ilerliyoruz. KOBİ vadisi çıktı. Güzel bir fon. 10 il yer aldı. Çorum yok. Bunla ilgili Salim beyin girişimleri var" diye konuştu.

Hep kayıt dışı mücadeleye teşvik varken bugün kayıtlı istihdamı teşvikin olduğunu anlatan Başaranhıncal, "Biz yıllardır bunu söylüyoruz. Hiç borcu olmayan günürde parasını ödeyenlere napıyoruz hiçbir şey. Kayıtlı mücadeleyi en çok işveren istiyor. Aynı şartlarda mal satıp ürün üretiyoruz. Biri kayıt dışı olduğunda önce bize vuruyor işini doğru yapan işletmeler. Kayıtlı olanları teşvik edici şartlar getirilmeli. İş ortamı zorlaşıyor. Mevzuaat değişikliğine adapte olmak çok zor. Piyasa şartları cazip şartlarda değil" diye konuştu.

İnsana yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin ise, projenin genel amacının insana yakışır iş odaklı politika alternatiflerine vurgu yaparak, yerel düzeyde sağlıklı ve etkin işleyen sosyal diyalog mekanizmaları aracılığıyla, bölgedeki ekonomik canlanma ve sosyal toparlanmaya katkı sağlamak ve daha da önemlisi kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdamın yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldıracak önlem ve önerilere hizmete sunmak olduğunu söyledi.

Projenin hedefleri hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Şahin, "Hedef bölgedeki iş gücü piyasası ile ilgili kamu kurumları, meslek odaları, sosyal taraflar, sivil toplum örgütleri, sivil inisiyatifler ve üniversite arasında çok taraflı sosyal diyalog mekanizması oluşturmak. Kayıtlı istihdamın küresel rekabet edebilirlikteki önemine vurgu yaparak hedef bölgede işverenler ve çalışanlar arasında; çalışma hakları, istihdam, sosyal koruma ve sosyal diyalog konularında farkındalık ve bilinç artışı sağlayarak çalışma barışına katkıda bulunmak. Hedef bölgede kayıtlı istihdamın teşviki konusunda ilgili yerel aktörlerin kapasitelerini artırmak. Hedef bölgede (özellikle tarımda kendi hesabına ve ücretsiz aile işçisi olarak çalışanlar, evden çalışanlar, kadınlar,işsizler, gençler) toplum bireyleri üzerinde yapılacak bilgilendirme, bilinç oluşturma faaliyetleri ile kayıtlılığı özendirmek. Hedef bölgede yapılacak iş gücü piyasa araştırması ile kayıtlı istihdam önündeki engeller, sorunlar ve çözüm önerilerini ampirik verilere dayanarak tespit etmek ve kayıt dışı istihdam ile mücadele politika ve uygulamalarına destek olmak. Hedef bölgede hizmet ve imalat sektöründe iş yeri uygulamalarında İnsana Yakışır İş Performans Göstergeleri oluşturarak bunları protokol düzeyinde iş yaşamına taşımaktır" şeklinde konuştu. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Organize Sanayi Bölgesi Hitit Üniversitesi Reha Metin Alkan Çorum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title