Haberler

Kayıtdışı İstihdamda Toplumsal Mutabakat Toplantısı

İstihdam Politikaları Daire Başkanı Özen: "Türkiye'deki kayıt dışı istihdam oranı 2004 2005 yıllarında yüzde 50 seviyelerindeyken, bugün yüzde 36'ya indirilmiştir ancak yine de AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında yüksek kalmaktadır"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstihdam Politikaları Daire Başkanı Cüneyt Özen, " Türkiye'deki kayıt dışı istihdam oranı 2004-2005 yıllarında yüzde 50 seviyelerindeyken, bugün yüzde 36'ya indirilmiştir ancak yine de AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında yüksek kalmaktadır" dedi.

Özen, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen Kayıtdışı İstihdamda Toplumsal Mutabakat Toplantısında, kayıt dışı istihdamın Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti.

Özen, bunun nedenleri arasında yüksek işsizlik, tarım sektörünün diğer sektörlere göre daha fazla, eğitim seviyesinin ise düşük olması, kayıtlı işletmelerde yüksek oranlı vergi denetimlerin yetersiz kalması bulunduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile eğitim kuruluşlarının kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kayıt dışı istihdamla mücadele için çalışma yürüttüğünü dile getiren Özen, şöyle devam etti:

"Türkiye'de kadınların yüzde 52'si, erkeklerin ise yüzde 30'u kayıt dışı çalışıyor. Tarım sektöründe çalışanların 83'ü, tarım dışı sektörde çalışanların ise yüzde 22'si kayıt dışı. Türkiye'deki kayıt dışı istihdam oranı 2004-2005 yıllarında yüzde 50 seviyelerindeyken, bugün yüzde 36'ya indirilmiştir ancak yine de AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında yüksek kalmaktadır."

Toplam kayıt dışı istihdamın yüzde 34'ünü ücretli ve yevmiyeli çalışanların oluşturduğunu vurgulayan Özen, bunu yüzde 32 ile kendi hesabına çalışanlar ve ücretsiz aile işçilerinin izlediğini bildirdi.

- 2006-2008 yıllarında 255 bin 657 iş yeri denetlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, işsizliği doğal işsizlik düzeyine çekebilmek ve istihdamı geliştire için kayıt dışı istihdamla mücadele ettiğini kaydeden Özen, şöyle konuştu:

"Kayıt dışı ile mücadele kapasitesi ve politikasını artırmak, kayıtlı çalışmanın mali teşvik ve desteklerle artırılması sağlamak, etkin denetimler yapmak, kayıtlı istihdam ve sosyal güvenliklerine ilişkin duyarlılık faaliyetlerinin geliştirilmesi için adımlar atılmıştır. Bakanlığımızın kayıt dışı istihdamla mücadele projesi var. Bakanlığımız tarafından proje kapsamında 2006-2008 yıllarında denetlenen iş yeri sayısı 255 bin 657'dir. Bu iş yerlerinde çalışan işçi sayısı ise 899 bin 237'dir. Denetimlerde 664'ü kaçak, yabancı uyruklu işçi olmak üzere 47 bin 652 kayıt dışı işçi tespit edilmiştir."

Sosyal Güvenlik Kurumu Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı sosyal güvenlik uzmanı Arzu Zübeyde Dikeçoğlu ise kayıt dışı istihdamın 3 şekilde ortaya çıktığını bildirerek, bunların SGK'ya hiç bildirim yapılmaması, gün sayılarının ve ücretin eksik bildirilmesi olduğunu kaydetti.

Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranını yükselten sektörün tarım olduğuna dikkati çeken Dikeçoğlu, çocuk işçiler, evde çalışanlar ve aylık alanların kayıt dışı istihdamı yükselten diğer unsurlar arasında bulunduğunu vurguladı.

Dikeçoğlu, kayıt dışı istihdamın doğu bölgelerde batıya göre ve eğitim seviyesi düşük yerlerde daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title