Haberler

Kayıp Yakınları: Mücadelemiz Devam Edecek

Güncelleme:

İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 317'ncisi gerçekleştirildi.

İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 317'ncisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.


Üzerinde kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dev pankart ile "Yaşam, Özgür kadınla yürüyor!" yazılı pankartın açıldığı eyleme, İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, CHP Diyarbakır İl Örgütü Kadın Kolları üyeleri, insan hakları aktivistleri ve kayıp yakınları katıldı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe atfedilen eylemde bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şubesi Hukuk ve Kadın Komisyonu Üyesi Av Gamze Yalçın 'Bu coğrafyaya barış gelecekse, annelerin emekleri ve yürekleri ile gelecek. Kadın emeği ile gelecek' diye belirtti.


Oturma eyleminden önce bir konuşmada bulunan İHD Diyarbakır Şubesi Hukuk ve Kadın Komisyonu Üyesi Av Gamze Yalçın, 1977 yılından bu yana tüm dünyaca kutlanan 8 Mart etkinliklerinin kadınların hak mücadelelerinin ve direnişlerinin bir sonucu olarak açığa çıktığı belirtti. 8 Mart'ın kısa tarihçesine değinen Yalçın, Kayıp yakınlarının adalet arayışının da bu mücadele içerisindeki önemine vurgu yaptı.


'IŞİD'in Kadınlara Yönelik Saldırılarına Dünya Sessiz Kaldı'

Dünya, Türkiye ve Kürdistanlı kadınlar için iyi bir yıl olmadığını ifade eden Yalçın, "2014 yılında binlerce kadın IŞİD çetelerinin saldırıları sonucu katledildi, tecavüz ve tacize uğradığı ve köle pazarlarından satıldı. Yaşanan bu ağır hak ihlaline dünya sessiz kaldı. 2014 yılında Türkiye'de ve bölgede ise 296 kadın katledildi. Yaşanan katliamların nedeni, hukuk sistemi ve sosyal politikalardaki yanlış tutum ve politikalardır" diyerek, kadına yönelik şiddetin vahim boyutlara ulaştığı belirtti.


'Yürüyüş, Kürdistan'da ki Kadın Mücadelesinin Haklılığını Verilen Değerdir'

Bu sene Dünya Kadın yürüyüşünün Nusaybin'de yapılmasının anlamlı olduğuna dikkat çeken Yalçın, yürüyüşün Kürdistan'da kadın mücadelesindeki haklılığa verilen değerin bir ifadesi olduğuna işaret etti. Yalçın, "Bu topraklara barış Yalçın'ın konuşması ardından kayıp yakını anneler ve kadınlar da, 8 Mart dolayısıyla duygularını ve hikayelerini paylaştı.


'Kadın Olarak Haklarımızı Alacağız'

Hayriye Doğan isimli kayıp yakını, her hafta bu alanda adalet talep ettiklerini belirterek, "Eğer onlarda vicdan olsaydı, hak ve hukuk adına kayıplarımızın bulunması için bir çaba gösterirlerdi. 8 Mart Kadınlar gününü kutlayan Doğan, "Kadın olarak haklarımızı alacağız. Jin jiyan azadî" diyerek konuşmasını tamamladı.


'Kemiklerine Ulaşana Kadar, Onların İzini Süreceğiz'


Doğanın ardından konuşan bir kayıp yakını Nevriye Kaçar ise, "Burada kayıplarımızın kemiklerine ulaşmak bulunuyoruz" diyerek, devletin bu talep karşısındaki sessizliğini eleştirdi. Kaçar "Şehitlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Kemiklerine ulaşana kadar, onların izini süreceğiz. Bedenimizde ruh taşıdıkça, onlara ulaşmak için mücadele edeceğiz" diye konuştu. Kadınların gününü kutlayan Kaçar "Biz kadınlar özgürlüğün peşinden koştuk, koşacağız" dedi.


Yapılan konuşmaların ardından, tüm kayıplar anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Koşuyolu Güncel Haberler

title