Haberler

Kayıp Yakınları, Elvan ve Gazi Katliamını Andı

Güncelleme:

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminin 266'ncısı gerçekleştirildi.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 266'ncısı Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti.

Eylemde "Onlar ansızın evlerinden alındılar bir daha geri dönmediler" yazılı pankart açıldı. Eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, TUHAD-DER, Barış Anneleri Meclisi ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kayıp yakını katıldı.

Bu haftaki oturma eyleminde Gezi olayları sırasında gaz fişeği ile vurulan ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Berkin Elvan ile çatışmalı süreçte ölen çocukların fotoğrafları ile Gazi katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

'580 KEZ GELECEĞİMİZİ KARARTTILAR'

Oturma eyleminde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, yaşanan çatışmalı süreçte 1988 yılından bu yana 580 çocuğun katledildiğini öne sürerek, "Berkin Elvan 580'inci çocuktu. 580 kez geleceğimizi kararttılar. Ve öldürülen bu 580 çocuğun 197'si AKP iktidarı döneminde katledildi. Bu savaş öyle kirli bir savaş ki, zihinleri de kirletti, insanların bakış açılarını da kirletti. Çocuklara bakarken kirlice baktılar, söylemleri ayırımcılıkla dolu. Siyasal iktidarın emriyle bu katliamlar gerçekleşti" dedi.

'İZLEDİĞİNİZ POLİTİKALAR KATLİAMLARA YOL AÇIYOR'

Hükümete ve Başbakan Erdoğan'a seslenerek, sert bir biçimde eleştiren Bilici, şöyle devam etti: "Ortaya koyduğunuz tutum, söylemleriniz yanlıştır diyoruz. İzlediğiniz politikalar ayırımcılıkla doludur. Bu politikalar katliamlara yol açıyor. Ama maalesef siyasal iktidar, çıkarları uğruna söylemlerinden, politikalarından vazgeçmiyor. 2006 yılında Diyarbakır'da düzenlenen demokratik gösterilere karşı Başbakan Erdoğan 'kadın da olsa, çocuk da olsa gereği yapılacaktır' dedi ve gereği yapıldı. Orada çocuklar katledildi. Yine Gezi olayları sırasında Başbakan, 'benim güvenlik güçlerim destan yazıyor' dedi. Evet senin güvenlik güçlerin gerçekten de destan yazdı ve insanlarımızı katletti. Son olarak dün Başbakan, 'Berkin Elvan puşiliydi' diyor. Yani eğer puşili ise polis onu öldürebilir demektir bu. Yazıktır, günahtır; daha kaç tane ananın gözyaşlarını dökeceksiniz? Bu söylem tehlikelidir sayın Başbakan, bu ülkeyi kamplaşmaya götürür. Velev ki puşilidir veya taş da atıyor olabilir. Buna yanıt öldürmek olmamalıdır. Varsa suçu gözaltına alır yargılarsınız, ama öldüremezsiniz. Bu ülkenin artık demokratikleşmeye, barışa ihtiyacı var. Bu ülkede insanların kendi kimliğiyle, kültürüyle bir arada yaşamaya ihtiyacı var. Bu söylemler insanları birbirinden uzaklaştırıyor. Bu tutum doğru değildir. Bunun sonucu ölümdür, katliamdır, gözyaşıdır. Biz buradan uyarıyoruz; çok tehlikeli şeyler yapıyorsunuz, bundan vazgeçin."

"GÖREVİNİZİ KÖTÜYE KULLANMAYIN"

Buradan defalarca iktidara seslendiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını ifade eden Bilici, "Şimdi güvenlik güçlerine seslenmek istiyorum; bari siz bu tutumunuzdan vazgeçin. Müdahale ediyorsanız da insanca müdahale edin, orantısız güç kullanmayın. Suç işleniyorsa gözaltına alın, tutuklayın ama öldürmeyin! Bu çocuklar geleceğimizdir, bu çocukların suçu yok, günahı yok. Suçlu olan, günahı olan bu siyasal iktidardır. Yarın işlediğiniz bu suçlardan dolayı yargılanacaksınız ama emirlerini uyguladığınız bu siyasal iktidar yanınızda, arkanızda olmayacak. Onlar sizi yalnız bırakacaklar. Bu nedenle görevinizi kötüye kullanmayın" diye konuştu.

'UYGULADIĞINIZ POLİTİKALAR İFLAS ETMİŞTİR'

Artık tahammüllerinin kalmadığını, bir tek canı daha toprağa vermeye tahammüllerinin olmadığını vurgulayan Bilici, şunları söyledi:

"Çok öfkeliyiz. Çünkü artık insanların canlarından olmasını istemiyoruz. Onurluca bir arada yaşamak varken, neden bu kadar kan aksın? Bir yıldan fazladır süren bir diyalog süreci var. Eğer Başbakan bu sürece biraz duyarlı yaklaşsaydı, şimdi birçok ilerleme sağlanmıştı. Uyguladığınız politikalar iflas etmiştir artık. Tek çare, daha fazla insan hakları, daha fazla özgürlük, daha fazla eşitlik, daha fazla hukuktur. Dolayısıyla bu ülkenin geleceğiyle, bu ülkenin genleriyle oynamayın. Halklar bireysel ve kolektif haklarıyla bir arada yaşamak istiyor, siz buna engel olamazsınız."

GAZİ KATLİAMINDA YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI

Bilici, konuşmasının devamında 12 Mart 1995 yılında gerçekleşen Gazi katliamında yaşamını yitirenleri andı. Katliamda yaşamını yitirenlerin tek suçunun Kürt olmak, Alevi olmak ve muhalif olmak olduğunu vurgulayan Bilici, katliamda yaşamanı yitirenlerin isimlerini tek tek okudu. 12-17 Mart arası polisin halka saldırmasıyla gerçekleşen katliamda yaşamanı yitirenler isimleri şöyle; Halil Kaya, Mümtaz Kaya, Mehmet Gündüz, Genco Demir, Sezgin Engin, Zeynep Poyraz, Hakan Çubuk, Fadime Bingöl, Dilek Sevinç, İsmihan Yüksel, Dinçer Yılmaz, Fevzi Tunç, İsmail Baltacı, Hasan Gürgen, Reis Kopal, Hasan Puyan, Ali Yıldırım, Yaşar Aydın ve Hasan Sel.

Bilici'nin konuşmasının ardından kayıp yakınları, katledilen çocuklar ve Gazi katliamında yaşamını yitirenler anısına 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Berkin Elvan Diyarbakır Koşuyolu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title