Haberler

Kaybolan Toprakların Sessiz Kahramanı: İncir

Güncelleme:

Aydın'da hazırlanan "Kaybolan Toprakların Sessiz Kahramanı: İncir" projesiyle kalite ve rekolte kaybının nedenleri ve çözüm yolları araştırılacak.

Dünyada incir üretiminin merkezi olan Aydın'da hazırlanan "Kaybolan Toprakların Sessiz Kahramanı: İncir" projesiyle kalite ve rekolte kaybının nedenleri ve çözüm yolları araştırılacak.

Erbeyli ncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA) sunulan "Kaybolan Toprakların Sessiz Kahramanı: İncir" projesi 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenmeye değer bulundu. Proje 2015 yılı Ocak ve Nisan aylarını kapsayan 3 aylık bir süreçte gerçekleştirilecek. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Efeler, İncirliova ve Germencik Ziraat Odaları ile TARİŞ İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin ortak olarak yer aldığı projeyle incir üretiminde yaşanan kalite ve rekolte kaybına neden olan etkenlerin araştırılması amaçlanıyor.

İncir yetiştiriciliği yapılan bahçelerin büyük bölümünün 1950'li yıllarda sulu tarıma açılan ovadan sulama imkanının olmadığı dağlık ve eğimli arazilere doğru kaydığına işaret eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Selim Arpacı, yaptığı açıklamada; "Bu alanların sadece çok az bir diliminde su ve toprak koruma önlemlerinin alınmış olması şu anda yıldan yıla yaşanan verim düşüklüğünün ve gelecekte karşımıza çıkması muhtemel sorunların habercisidir. İşleme ile doğal bitki örtüsünden tamamen arındırma gibi sürekli olarak toprağı fakirleştiren mevcut tarım faaliyetleri incir alanlarının erozyona maruz kalmasına neden olmuştur. Gerekli teraslamalar ile toprak koruma çalışmaları yapılmadığı için yağmur suları doğal eğimle akıp giderken toprağı da beraberinde götürmüştür. Tüm bu nedenlerden dolayı ekstrem iklim olaylarının yaşandığı üretim sezonlarında incirin kalite ve veriminde ciddi anlamda düşüşler yaşanmıştır" dedi.

İNCİRİN KALİTESİ EKOLOJİK KOŞULLARA BAĞLI

2007 üretim sezonunda yaşanan kuraklıkta 60 bin ton olan yıllık kuru incir rekoltesinin 35 bin ton olarak gerçekleştiğini anımsatan Arpacı, "Kuru incirin ürün kalitesi birebir yetiştiği bölgenin ekolojik koşullarına bağlıdır. Bu nedenle Aydın için, üretim yapılan alanların tarım mirası olarak değerlendirilip özel koruma alanlarına dönüştürülmesi, meyve kalitesini ve verimini olumsuz etkileyecek her türlü faaliyetin daha detaylı incelenip planlanması gerekmektedir. İklim değişikliği ile yapılan öngörülerde en olumsuz tablo yıllık yağış miktarındaki düşmeler ya da düzensizlikler ve artan yaz sıcakları ile ilimizin de sınırları içinde olduğu Ege ve Akdeniz bölgeleridir. Bu proje incirin iklimsel değişkenlikten en az düzeyde etkilenmesini alınacak tedbirler ve oluşturulacak politikalarla sağlayabilmek adına durum tespiti yapma, kamuoyu oluşturma ve eylem planı hazırlama konularında katkıda bulunacaktır" şekline konuştu.

İNCİRDE FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

3 aylık proje çalışmasında incir üretiminde yaşanan sorunları ortaya koymayı hedeflediklerini kaydeden Arpacı, şöyle konuştu: "Proje çalışmalarımız kapsamında uzaktan algılama teknolojisi kullanarak İncirliova ve Germencik ilçesi sınırları içerisinde kalan alanlara ait eğim, bakı, rakım ve yüzey yağış akış haritalarının çıkartılarak incir yetiştiriciliği yapılan alanlardaki riskler ortaya koyulacak, bu alanlarda toprak ve su tutma çalışmaları ile ilgili strateji ve eylem planı belirlemek ve ilgili kamuoyunu bir araya getirmek için 'İncir Bizi Çağırıyor' isimli çalıştay yapılacak, belgesel ve fotoğraflarla görsel farkındalık oluşturulacaktır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İncirliova Germencik Güney Ege Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title