Haberler

Kayak Federasyonu Başkanı Ayık Açıklaması

"Bu dünyanın bir gerçeği var, eğer bir olimpiyat şampiyonu, dünya şampiyonu yetiştirecekseniz 15 20 yıl emek vereceksiniz" "Altı yaşında bir nesil alacaksınız ve en az 20 yıl bunlara emek vereceksiniz.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, kış olimpiyatlarına, dünya şampiyonasına sporcu hazırlamanın uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu belirterek, "Bu dünyanın bir gerçeği var, eğer bir olimpiyat şampiyonu, dünya şampiyonu yetiştirecekseniz 15-20 yıl emek vereceksiniz" dedi.

Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Soçi kentinde süren 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na federasyon olarak 4 sporcu ile katıldıklarını anımsattı.

Olimpiyatlar öncesinde birçok şansızlık yaşadıklarını anlatan Ayık, "Alp disiplini ve kayaklı koşu dalında 4 sporcu ile katılabildik. İnşallah o sporcular orada en iyi şekilde ülkemizi, bayrağımızı temsil edecekler. İyi bir hazırlık dönemi de geçirdiler. Teknik ekip de yanlarında. Yine ellerinden gelen en iyi sonuçları elde ederek yurda dönecekler" diye konuştu.

Ayık, sakatlıklar ve diğer şansızlıkların olimpiyata fazla sporcu gitmesine engel olduğunu belirterek, şunlar kaydetti.

"Tabii gönül arzu eder ki bu sayı daha fazla olsun. Aslında dokuz kişiyle katılacaktık, çok büyük şanssızlıklar yaşadık. Yani olabilecek en kötü şansızlıklar başımıza geldi. Örneğin, alp disiplininde bir kişi daha fazla olacaktı, sakatlıktan dolayı olmadı. Kayaklı koşuda Hamza Dursun, kendi puan olarak hakkını aldı ama dünyada ilk 300'e giremediği için o hakkı elde edemedi. Atlamada en az bir sporcuyla kesin gideriz diyorduk, son 2 yarıştan herhangi birinden ilk 30'a girmesi yeterliydi. Sporcumuz Samet Karta, resmi antrenmanların birinde 9. birinde 12. oldu ama yarışta 38. ve 42. oldu. Yani olmayacak bir şey. Biatlonda dünyadaki ilk 27 ülkeye olimpiyata gelme şansı tanıyor kurallar. Biz 3 yıl önce 24'üncülüğe kadar düşmüştük. Biatlonda 3-4 yıllık mazimiz olmasına rağmen ama maalesef 30'uncu olduk ve kıl payı kaçırdık. Sonuçta 9-10 sporcuyla çok rahat girebilirdik."

"Kayak sporu uzun mesafe maraton koşmak gibi"

Kayağa başlama yaşının 6 olduğunu ve performans yaşının 26 ve sonrası olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını vurgulayan Ayık, "Kayak sporu uzun mesafe maraton koşmak gibi. Kış olimpiyatları tarihinde 20 yaşın altında madalya alan sporcu sayısı bir elin parmakları kadar. Yani şimdi yine göreceksiniz özellikle bir iki serbest stil haricindeki branşlarda ve buz sporları haricinde, yani kayak ile ilgili branşlarda madalya alan sporculara bakacaksınız 27 yaşında, 28 yaşında, 30 yaşında. Yani altı yaşında bir nesil alacaksınız ve en az 20 yıl bunlara emek vereceksiniz. Aynı nakış işler gibi bunlarla uğraşacaksınız ki bir olimpiyat şampiyonu, bir dünya şampiyonu çıkarabilesiniz" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de kayağın temeli sağlam atıldı"

Türkiye'de kayağın temelinin yeni, sağlam bir şekilde atıldığını ve altyapısına büyük emek verildiğini anımsatan Ayık, şöyle devam etti:

"Allah nasip ederse bundan sonraki yıllarda o 20 yıllık bir süreyi de kısaltarak bütün var gücümüzle çalışacağız. Tabii dünya ülkeleri arasına girmek istiyorsanız, sporcularınızı yılın büyük bir bölümünde antrenman yapabileceği yerlere götürmeniz gerekir. Nerede kar varsa oraya gidecek. Bunun için ekonomik destek şart. Son 3-4 yıl içinde başta sayın başbakan ve hükümetin tesisleşme adına büyük destek verdiğini biliyoruz ancak sporcu yetişmesi için daha çok tesis, antrenman ve teknik ekip çok önemli. Kayak sadece gün ışığından istifade yapabileceğimiz bir şey ve yüzde yüz doğaya bağlı bir spor dalı. Dolayısıyla bu yönden çok zor ve çok pahalı bir spor. Şimdi bu dünyanın bir gerçeği eğer bir olimpiyat şampiyonu, dünya şampiyonu yetiştirecekseniz, 15-20 yıl emek vereceksiniz ve o sporcu her yıl en az 250 gün kayaklı çalışma yapacak ancak bu şekilde dünyaya adımızı duyurabiliriz."

Rusya'nın Soçi kentinde süren 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na, Türkiye Kayak Federasyonu bağlı alp disiplini dalında Tuğba Kocaağa, Emre Şimşek, kayaklı koşu dalında Kelime Çetinkaya ile Sabahattin Oğlago katılıyor. - Kars

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Kayak Federasyonu Rusya Federasyonu Özer Ayık Soçi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title