Haberler

Kavurucu Sıcaklar Kartalkaya Barajı'nı Etkilemedi

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Kartalkaya Barajı’ndaki doluluk oranının aşırı sıcaklara rağmen geçen yıllara göre iyi durumda olduğunu belirterek, çelik boruların döşenmesiyle 1 Ağustos’ta su kesintilerinin biteceğini söyledi.

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Kartalkaya Barajı'ndaki doluluk oranının aşırı sıcaklara rağmen geçen yıllara göre iyi durumda olduğunu belirterek, çelik boruların döşenmesiyle 1 Ağustos'ta su kesintilerinin biteceğini söyledi.

Türkiye'nin en sıcak ve su fakiri şehirlerinden biri olan Gaziantep, içme suyunu Kahramanmaraş'ta bulunan Kartalkaya Barajı'ndan temin ediyor. Oldukça maliyetli su kullanan Gaziantep'te baraj seviyesinin düşmesi içme suyunda sıkıntıların oluşmasına neden oluyor. Bu sene mevsim normallerinin üzerinde seyreden kavurucu sıcaklara rağmen Kartalkaya Barajı'nda doluluk oranının yeterli düzeyde olması Gaziantep'in yüzünü güldürüyor. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, bu durumu bu sene yağan yeterli miktarda yağışlara bağladı. Geçen yıllara nazaran bu sene Kartalkaya Barajı'nın seviyesinin yeterli düzeyde olduğunu belirten Sönmezler, Gaziantep'in bu sene içme suyu sıkıntısı çekmeyeceğini ifade etti. Barajın doluluk oranının 77 milyon metreküp su olduğunu söyleyen Sönmezler, "2017 yılı geçtiğimiz yıllara nazaran çok daha iyi yağış alan bir yıl oldu. Bugün itibariyle Kartalkaya Barajı'nda 77 milyon metreküp su var. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl tarımsal faaliyetlere yeterince su verildi. Aynı zamanda Gaziantep'in içme suyu da rahatlıkla temin edilebiliyor. Geçen sene bu tarihlerde barajımız 45 milyon metreküp civarındaydı. Ama bu sene tarımsal faaliyetlere verilen suyla beraberde şuan 77 milyon metreküp suyumuz var. Dolayısıyla bu yıl geçtiğimiz yıllara, özellikle 2014 ve 2016 yıllarına nazaran daha iyi yağış aldığımızı söyleyebiliriz. Dolayısıyla barajımızdaki su seviyemizde bu 2 yıla göre daha iyi durumdadır" dedi.

"Arıza yapan 40 yıllık borular yerine çelik borular döşeniyor"

Arıza yapan 40 yıllık borular yerine sağlam çelik boruların döşendiğini ifade eden Sönmezler, "40 yıl önce döşenen ve sürekli arıza yapan, bu arızaların da onarılmasının zaman aldığı borular yerine çelik ve sağlam olan borular yerleştiriyoruz. Bu çelik boruların döşenmesinden sonra Gaziantep'te su kesintisi minimuma inecek" şeklinde konuştu.

12,5 kilometrelik çelik boru döşeyeceklerini belirten Sönmezler, "Eski borular 40 yıl önce döşendiği için bitmiş durumdaydı. Biz suyumuzu uzaklardan alıyoruz. Dolayısıyla bu borular arızalandığında müdahale etmemiz gecikiyordu. Bu da vatandaşlarımızı daha çok mağdur ediyordu. Bu boruların değişmesi gerekiyordu. Bizde hızlı bir şekilde yaklaşık 12,5 kilometre uzunluğunda eski boruları kaldırarak yerine çelik olan dayanıklı ve sağlam borular yerleştiriyoruz. 1 Ağustos itibariyle bu boruların değişimini tamamlamış olacağız. 1 Ağustos itibariyle bazı mahallelerde yaşanan su kesintileri bitmiş olacak" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Kartalkaya Gaziantep Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title