Haberler

Katlamalı Üniversite Harcında Geri Adım

Güncelleme:

Üniversite öğrencileri ve aileleri maddi olarak zor duruma sokan "Katlamalı üniversite harcı" alımı şubat ayı sonuna kadar durduruldu.

Üniversite öğrencilerinin ve eğitim oteritelerinin tepkisini çeken katlamalı üniversite harcında geri adım atıldı. Şubat ayı sonuna kadar katlamalı üniversite harcı alımı durduruldu. Karar üniversitelere yazı ile bildirildi.

DAVUTOĞLU TALİMAT VERDİ, SIKINTI ÇÖZÜLDÜ

Üniversitelileri isyan ettiren ve aileleri kara kara düşündüren uygulama toplumda büyük yankı uyandırdı. Okulu uzatan öğrenciler sosyal medyada "Ben bunu nasıl ödeyeceğim. Okul hayatımı bitiyorum" diye tepkiler verince Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüştü ve talimat verdi. Üniversitelileri isyan ettiren uygulamada geri adım atıldı.

KATLAMALI HARÇ DURDU

Bu görüşmenin ardında bugün Yüksek Öğretim Kurulu'ndan açıklama yapıldı ve Şubat ayı sonuna kadar katlamalı harç alımını durdurdu. Konuyla ilgili asıl kararı ise Bakanlar Kurulu verecek.

KATLAMALI HARÇ SİSTEMİ NEDİR?

Katlamalı harç sistemine göre bir dersi 3. kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrencilerse her ders için katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödüyor.

İşte konuyla ilgili dün yaşananlar:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, artan harçlarla ilgili çalışma yapılması için Yüksek Öğretim Kurumu'na talimat verdi.

NABİ AVCI İLE DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ

YÖK Başkanlığı, son günlerde gündeme gelen yükseköğretim kurumlarını zamanında bitiremeyen öğrencilerin ödeyecekleri katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini bildirdi.

"ÇOK KISA SÜREDE GELİŞME KAYDEDECEĞİZ"

YÖK'ten yapılan yazılı duyuruda, "Bu görüşmede konu müzakere edildi ve kendileri sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatılması talimatını verdiler. Çok kısa bir süre içerisinde bu konuda gelişme kaydedileceğini umuyoruz." ifadeleri yer aldı.

YÖK geri adım attığı "Katlamalı Harç" uygulaması ile ilgili 2 gün önce şu açıklamayı yapmıştı:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretim kurumlarında okuyan ve zamanında bitiremeyen öğrenciler için YÖK kararıyla "Katlamalı Harç" getirildiği yönündeki haberler üzerine, öğrenim ücreti ve harçlarla ilgili işlemler YÖK Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde Kanun ile düzenlendiğini açıkladı.

YÖK'ten yapılan açıklamada, son günlerde yükseköğretim kurumlarında okuyan ve zamanında bitiremeyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurulu kararıyla "Katlamalı Harç" getirildiği ve öğrencilerin mağduriyet yaşadığı şeklinde haberler yer aldığı vurgulanarak, "Halbuki öğrenim ücreti ve harçlarla ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde Kanun ile düzenlenmektedir" denildi.

"KANUNLA YAPILIR"

Söz konusu harç meselesinin 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 6569 sayılı Kanunun 29. maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46. maddesinde yapılan değişiklik ile düzenlendiği belirtilerek şöyle denildi:

"Bu hükme göre "Diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık önlisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından (açıköğretim programları hariç) bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası ile hesaplanarak alınır. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda bu madde hükümlerine göre katkı payı veya öğrenim ücreti alınır." Yükseköğretim Kurulu olarak bu kanun hükmünün uygulanmamasına yönelik karar alınması mümkün değildir. Bununla birlikte Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sorunun çözümü için hazırlamış olduğu öneriyi ilgili mercilerle paylaşmaya başlamış olup görüşmeler sürdürülmektedir."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Nabi Avcı Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (59)

123:

Boş işlerle uğraşacaklarına otursun çalışsınlar kardeşim, bizim Zamanımızda yokluktan okulu Uzatmayalım diye didinir alttan ders dahi bırakmadık, şimdi Okulları özel, devletteki öğrenci desen ailelerinden bol bol para alır bursları cukkalar, ders harici ne ayak arasan bulursun, gariban zaten parasızlıktan evinden yurdundan Dışarıya kafasını çıkaramıyor. . .

2
47
yanıtYanıtla
ADANALI:

SEÇİMDEN ÖNCE OY KAYIP EDERİZ DİYE KAZIK SEÇİMDEN SONRA GİRECEK

25
2
yanıtYanıtla
ADAM GİBİ OKUYUN:

adam gibi okuyun arkadaş. 3 defa nedir ! Hem bi dersi 3 den fazla geçemeyecek kadar malsın hem de millete cahil dersin. Daha fazla katlanmalı bence. Üniversite mi okuyolar tatile mi gidiyolar belli değil

3
21
yanıtYanıtla
ADANALI:

AKP SEÇİMDEN ÖNCE OY KAYIP EDERİZ DİYE KAZIĞI SEÇİMDEN SONRA GİRDİRECEK

20
2
yanıtYanıtla
salih:

sarayların parası nerden çıkacak arkadaş. Öğrenci başarısız oldu diye parayla cezalandır , trafikte amacın kurallar olmasın milletin parasını almak olsun her hatayı parayla ödet adamların şimdiki ekonomi modeli bu milleti soymanın yeni yolu. Yakında hapis cezalarının da hepsini para karşılığında ertelerler yakındır.

18
3
yanıtYanıtla
TÜRK''ÜM, DOĞRUYUM, ÇOK VERGİ ÖDÜYORUM.:

TÜRK milleti, dünyaya envai çeşit vergi ve harç ödemek için gelmiş. Hayır özel sektör ve bankalar insanın canını alıyor. Biz de bir devlet canını, paranı alıyor :D Çok enteresan ya. İnanki bir aylığına vergi ve faturalardaki haraçları kessen, insanlar kafayı yer zenginim ben diye. Düşününce ödediğimiz vergileri aklım duruyor: Elektrik, Su, Doğalgaz, En az 4 telefon faturası, kazık yediğin internet faturası, Çektiğin 2 çeşit kredinin borcu ve dosya masrafları, Aldığın her salak üründe ödediğin onlarca vergi, işin varsa öl zaten. Bir iş yerinin ödediği saçma sapan paraları saymakla bitiremezsin bu ülkede. İş kuran insanlardan nefret ediyor hükümet besbelli.

yanıt6
yanıt0
Malatyalı Mobil-IOS:

Dahada AKP ye oy yok

14
4
yanıtYanıtla
kenAN:

bu millete herşey müstehak, cahil geldiniz cahil gideceksiniz, yeyin kazıkları, asıl seçimden sonra göreceksiniz

16
2
yanıtYanıtla
halil:

dünyanın en ağır vergi yükü bizlerde. Girin google araştırın bakın her şeyde üst sıralardayız. Bizim insanlarımız farkında değil şu anda üzerindeki giyimden akıllarına ne gelirse aldıkları nefese kadar vergi alınıyor. Bazıları dolaylı yoldan bazılarıda direkt. Nereye koyarsan koy zulümdür bunlar. İslamda ağır vergiler direkt zulüm olarak görülür ve halkın buna isyan etme hakkı vardır bu vergileri ödememe hakkı vardır. Ne yazık ki insanlarımız hiçbir şeyin farkında değil. Halkı doğrudan ilgilendiren petrol, elektrik, doğalgaz, emlak, otomobil, su bunları sizlere maliyetinin en az 3 katına satıyorlar. Oysa bu tesislerin çoğu sizin paralarınızla kurulmuştur. Dünyanın en pahalı petrolü, en pahalı elektriği, en pahalı doğalgazı. en pahalı otomobil vergileri, en pahalı interneti daha neler var neler.

16
0
yanıtYanıtla
HASAN:

suriyelilik olmadan önce çok farklıydı zaten. Bunlar işin tuzu biberi oldu. Sen zannediyormusun ki bunlar suriyelilere falan bakıyor. Bütün suriyeliler sokaklarda fabrikalarda inşaatlarda karın tokluğuna çalışıyorlar. Adamları memleketlerine teröristleri doldurdular suriyelilerin anasını ağlattılar el kaide işid bütün terör örgütlerini sınırdan oraya yığdılar esat inadı yüzünden şimdide burada karın tokluğuna çalıştırıyorlar. Olan asgari ücrete bile iş bulamayan tc vatandaşına ve suriyedeki savaştan kaçıp buraya karın tokluğuna çalışan zavallılara oldu. SUÇLU ARAYACAKSANIZ DEVLETİN TEPESİNDE DURUYOR. GARİBANLARI BOŞUNA SUÇLAMAYIN.

yanıt4
yanıt0
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title