Haberler

"Katener" Soru Önergesi Oldu: 250 Km Hızla Gitseydi Ne Olurdu?

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Sezgin Tanrıkulu, Ulaştırma Bakanı Elvan'a, "Seyir teli (kataner) eğer trenin yavaşladığı Kocaeli girişinde değil de 235 - 250 km. lik bir hızla giderken gerçekleşseydi oluşacak facianın boyutları ne olacaktı?

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Sezgin Tanrıkulu, Ulaştırma Bakanı Elvan'a, "Seyir teli (kataner) eğer trenin yavaşladığı Kocaeli girişinde değil de 235 - 250 km. lik bir hızla giderken gerçekleşseydi oluşacak facianın boyutları ne olacaktı? Ankara - İstanbul arasındaki YHT hattında emniyetli tren işletmeciliği için yeterli teknik hazırlıkların tamamının tamamlanmadığı iddiası doğru mudur?" diye sordu.

Tanrıkulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, son katener arızasının Ankara - İstanbul arasındaki hızlı tren seferlerinin güvenilirliği konusunda kamuoyu nezdinde bir kez daha soru işaretleri uyandırdığını savundu.Başlangıcından bugüne kadar Ankara - İstanbul YHT hattı için hangi şirketlere hangi iş ve hizmetler karşılığındas igorta dahil ne kadar tutarlarda ödeme yapıldığını soran Tanrıkulu, "Hattın açılışı kaç kez ertelenmiştir; ertelenme nedenleri nelerdir? Ankara - İstanbul arasındaki YHT hattında emniyetli tren işletmeciliği için yeterli teknik hazırlıkların tamamının tamamlanmadığı iddiası doğru mudur? YHT hattında 26 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla emniyetli tren işletmeciliği için tamamlanmayan teknik altyapılar hangileridir?" sorularını yöneltti.

YHT'nin 20 dakika gecikmesine neden olan seyir teli (kataner) için uygunluk raporunun hangi kurum ya da şirket tarafından verildiğini soran Tanrıkulu, "Seyir teli ( kataner ) eğer trenin yavaşladığı Kocaeli girişinde değil de 235 - 250 km. lik bir hızla giderken gerçekleşseydi oluşacak facianın boyutları ne olacaktı?" dedi. Tanrıkulu'nun yönelttiği sorular şöyle:

"Hattın büyük bir bölümünde çalışır durumda sinyal sistemi bulunmadığı iddiası doğruysa 26 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla çalışır durumda sinyal sistemi bulunmayan hat noktaları hangileridir? YHT hattına uygunluk sertifikası veren Alman TÜV-SÜD Rail Firmasının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ilettiği uygunluk raporunun tam metni nedir? Hattın açılmasına dair 13 Mart 2009 tarihinde bağımsız denetleme kuruluşu TÜV-SÜD firmasınca verilmiş olan ön işletme raporu en son hangi tarihte yenilenmiş veya teyit edilmiştir? YHT hattına uygunluk sertifikası veren TÜV-SÜD Rail Firmasının maksimum 120km/saat hız düzeyi için uluslararası sertifikasyon vermeye yetkili olduğu doğru mudur? Eğer doğruysa o halde nasıl olup ta TÜV-SÜD Rail Firmasının sertifikasyonu 250 km/saat hız düzeyindeki Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı için kullanılmıştır? Test sürüşleri maksimum 120 km/saat düzeyinde gerçekleşen Ankara - İstanbul hattı Yüksek Hızlı Tren in işletme sürati nasıl olup ta veya neye göre 250 km/saat olarak belirlenmiştir? YHT hattında kullanılan ve İspanya'nın Arcelor grubunun Aceralia firmasına ait fabrikada üretilen raylar Madrid-Barcelona hattında kullanılan raylarla aynı üretim kodlu olarak üretilen raylar mıdır? İspanya'nın Arcelor grubunun Aceralia firmasına ait fabrikada üretilen raylar Madrid-Barcelona hattında kullanılan raylarla aynı dayanıklılık kalitesine sahip midir? YHT hattında kullanılan ve İspanya'nın Arcelor grubunun Aceralia firmasına ait fabrikada üretilen rayların Madrid-Barcelona hattında kullanılan raylardan düşük kalitede üretildiği iddiası doğru mudur? İspanyol Aceralia firmasının hatta kullanılmak üzere ürettiği raylar için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunduğu üretim sertifikasının nüshası tarafımıza sunulabilir mi?"

Kaynak: ANKA / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title