Haberler

Katedralde Namazın 50. Yılında O Günleri Anlattılar

Türklerin Almanya'ya göç tarihinde çok özel bir yeri olan tarihi Köln Katedrali'nde namaz kılınmasının 50'nci yıldönümünde olayın tanıkları yine katedral önünde buluştu.

Türklerin Almanya'ya göç tarihinde çok özel bir yeri olan tarihi Köln Katedrali'nde namaz kılınmasının 50'nci yıldönümünde olayın tanıkları yine katedral önünde buluştu.

3 Şubat 1965 tarihinde katedralin kıbleye bakan kuzey tarafındaki duvar resimlerini ve heykelleri kapatılarak kıldıkları Ramazan Bayramı namazını dün gibi hatırladığını belirten İbrahim Toparslan, 600-700 kişi karlı bir günde burada namaz kılarken kendilerine Almanların sempatiyle baktığını, ancak günümüzde çıkan İslamofobi'nin kendilerini çok üzdüğünü belirterek şöyle konuştu: "Bayram namazı kılacak yerimiz olmadığından dolayı Yusuf Topçu öncülüğünde kiliseden alınan müsaadeyle, 600-700 vatandaşımızla beraber namazımızı burada kıldık. O günle bu gün arasında çok şey değişti. Eskiden bizi ve dinimizi çok sevip saygı duyuyorlardı. Bizde onları ve dinleri seviyorduk, saygı duyuyorduk. Şimdi ise içler acısı, içimiz yanıyor. Şimdi ise gençlik ve bizi tanımayan insanlar İslamofobi olarak bize karşı çıkıyorlar. Biz bu memlekete can verdik, büyük emek sarf ettik. Ben Almanya'ya 25 yaşımda geldim, şu an 73 yaşımdayım. Almanya onların değil bizimdir, bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum."

Bayram namazını organize eden Yusuf Topçu ise o gün yaşananları şu sözlerle özetledi: "Bundan 50 yıl önce görmüş olduğunuz şu meydanda bir ilk yaşandı. Köln halkının şaşkın bakışlarını bugün o günü yine yaşar gibiyiz. 50 yıl önce bizleri bağrına basan Alman halkına ve bize izin veren Vatikan'a, kilise görevlilerine ve Alman medyasına teşekkür ediyoruz. O günlerde Alman basınının dinler arası diyaloğa ilk adım atıldı şeklindeki başlıklarını unutmadık. Kilise olayından sonra Almanların da Türklere bakış açısı değişti ve kaynaşmamıza vesile oldu. Elimizde kilim battaniye ne varsa toplayıp geldik ve burada namazımızı kıldık. Mutluyum gururluyum, unutmadık unutulmadık diyorum." - Köln

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ramazan Bayramı Almanya Köln Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title