Haberler

Katar-Türkiye 2015 Kültür Yılı

Yılın lansmanı, Katar Kültür Bakanı Kuvari ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dursun'un katılımıyla yapıldı.

Katar-Türkiye 2015 Kültür Yılı'nın tanıtımı, Katar Kültür Sanat ve Miras Bakanı Hamad bin Abdulaziz el-Kuvari ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun'un katılımıyla, başkent Doha'da gerçekleştirildi.

Katar Emiri Şeyh Temim'in kız kardeşi ve Katar Müzeleri Başkanı Şeyha Maysa'nın himayesinde İslam Sanat Eserleri Müzesi'nde gerçekleştirilen açılışa, Kuvari ve Dursun'un yanı sıra Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim bin Mübarek eş-Şafi ile Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok da katıldı.

Açılışta, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğünden müzisyenler, enstrümantal konser verdi.

"Türk kültürü gerçekten zengin bir kültür"

Kuvari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasında stratejik işbirliği anlaşmasının olduğunu belirterek, "Kültürün bu işbirliğinde temel teşkil etmesi ve önemli yüzdeye sahip olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"Türk kültürü gerçekten zengin bir kültür" diyen Kuvari, Türk sanatı, sineması ve musikisini bu sene Katar'da sunmak istediklerini, Katar kültürünün de Türkiye'de tanıtılmasını arzuladıklarını dile getirdi.

Müsteşar Dursun ise bu lansmanın, "resmi ilan niteliği" taşıdığını ancak "büyük galanın" henüz gerçekleşmediği bilgisini verdi.

Türkiye'nin, "2015 yılı başında çok önemli bir kültür ve turizm atağı planladığını" söyleyen Dursun, "2015 Çanakkale Savaşlarının 100. yılında Gelibolu'da çok büyük bir etkinlik yapılacak. Avustralya ve Çanakkale ile bağlantılı olarak karşılıklı kültür yılı var. Europalia 2015'te Belçika'da yıl boyunca Türk kültürü tanıtılacak. Şimdi Ortadoğu'da da karşılıklı kültür yılı ilan ettik" diye konuştu.

"Türk filmleri önemle yer alacak"

Katar'ın incisinin meşhur olduğunu ve bu ülkenin Türkiye'de sergi yapmak istediğini aktaran Dursun, bunun için Topkapı ve İslam Eserleri Müzesi düşünüldüğünü belirtti.

Türk sinemasının 100. yılının kutlandığını ve Türk filmlerinin de bu faaliyetler içerisinde "önemle" yer alacağını belirten Dursun, Türk dizilerinin dünya çapında gördüğü ilgiye ilişkin ise şunları kaydetti:

"Tarihsel arka plan, renkli kostümlerle tarihten biraz uzaklaştırılarak, romantizm katılarak ortaya konulduğu zaman sadece Ortadoğu değil, birbirinden çok farklı kültürleri, Avrupa'nın en ucunda, Uzakdoğu ve burada da görebiliyorsunuz. Şu anda bir sanayi, endüstri oluştu. Türkiye de bu konuda beklemediği bir kulvar yakaladı. Türkiye bu tarihsel malzeme zenginliğini doğru kullanırsa; yazarları, yapımcıları, prodüktörleri, senaristleri, oyuncularıyla önemli bir dış pazar oluşturabilir."

"Türkiye miras, kültür ve tarihtir"

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim bin Mübarek de kültür yılının, Türkiye Cumhuriyeti ile Katar devletinin ortaya koyduğu çabaların ürünü olduğunu söyledi.

"Türkiye miras, kültür ve tarihtir" diyen Bin Mübarek, "İki taraflı faydalanacağımızı umuyorum. Türkiye ve Katar ilişkileri bölgesel ve de uluslararası alanda belirli bir seviyenin üstünde" değerlendirmesinde bulundu.

İlişkilerin ekonomik anlamda istenilen düzeyde olmadığını ancak bunun başarılması için çalıştıklarını vurgulayan Bin Mubarek, "Ekonomik alanda da anlaşmalar imzaladık ve yatırımlar gerçekleşecek. Katar Emiri, Aralık ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birçok işbirliği anlaşmasına imza attı. Durum iyiden, daha iyiye doğru gidiyor. Bu da iki halkı birbirine yaklaştırıyor" dedi. - Doha

Kaynak: AA / Güncel

Haluk Dursun Katar Doha Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title