Haberler

Katar'da Türk Kültür Yılı

Güncelleme:

Bakan Ömer Çelik: "Türk Halkı Katar'a Kardeşlik Bağlarıyla Bakıyor"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, geçtiğimiz Ekim ayında Türkiye ile Katar arasında imzalanan, 2015 Karşılıklı Kültür Yılı İle İlgili Kültürel İşbirliği Niyet Bildirgesi çerçevesinde Doha'da düzenlenen 2015 Türkiye-Katar Kültür Yılı Gala Açılışı'na katıldı.

Bakan Ömer Çelik, açılışta yaptığı konuşmada Katar ile Türkiye'nin güçlü kardeşlik bağları olduğunu vurguladı.

Katar ile Türkiye İki Kardeş Halk ve Devlet Olarak Birbirlerine Giderek Daha Güçlü Bağlarla Bağlanmaktadır

"Aziz Katar halkına Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun selamlarını iletmek isterim.

Bizim önemli bir devlet geleneğimiz var. Bir cumhurbaşkanı ve başbakan göreve gelir gelmez ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, ikinci ziyaretini Azerbaycan'a yapar. Bu uzun yıllardır süren bir devlet geleneğimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın göreve gelmesinden sonra bu devlet geleneği; ilk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ziyaret edilmesi, ardından Azerbaycan'ın ziyaret edilmesi olarak sürdü. Ama bu sefer buna üçüncü olarak Katar'ın ziyaret edilmesi eklendi.

Katarlı dostlarımız bizim bu ziyaretimizin ardından şunu söylediler: 'Aslında biz Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan'ın göreve gelmesinden sonra ilk ziyareti Katar'a yapmalarını bekliyorduk.'

Bu durum ilişkilerimizin geldiği yeri çok güzel anlatmaktadır. Katar ile Türkiye iki kardeş halk, iki kardeş devlet olarak birbirlerine giderek daha güçlü bağlarla bağlanmaktadır. Birbirimize yabancı değiliz geçmişte tek bir millet olarak yüzyıllar boyunca beraber yaşadık. Kısa bir aradan sonra şimdi yeniden buluştuk ve eskisi gibi güçlü ilişkilerimizi devam ettiriyoruz.

Siyasi ve ekonomik olarak ilişkilerimiz çok güçlü, bunun bir tek kültürel boyutu eksikti. 14-15 Eylül 2014 tarihlerinde Sayın Cumhurbaşkanımızın Katar ziyaretinde Emir Hazretleri ile birlikte aldığı bir kararla karşılıklı olarak Türkiye ve Katar'da kültür yılları ilan edilmesine karar verildi.

Katar, Körfez ülkeleri içerisinde bir kültür devleti olarak giderek yükselen bir unsur haline gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti gibi kültürel kökleri güçlü bir devletle Katar'ın kültür yılları düzenlemesini fevkalade önemsiyoruz.

Özellikle sahip olduğunuz İslam Eserleri Müzesi ve Çağdaş Arap Eserleri Müzesi, Katar'ın kültürel unsurlara ne kadar önem verdiğini gösteren çok değerli müzeler olarak hepimizin hafızasında yer etmiştir.

Arkadaşlarıma şu talimatı verdim, dedim ki: Katar Türkiye'de ne kadar etkinlik yapmak istiyorsa, hangi kültürel faaliyetleri gerçekleştirmek istiyorsa hepsini kabul edeceğiz, hepsine sonuna kadar destek vereceğiz.

Bundan sonrasında da yaptığımız bu faaliyetlerden birkaç tanesini gelenekselleştireceğiz ve her sene Katar içerisinde birkaç haftayı değişik kültürel unsurlara kutlayacağız.

Bu vesileyle bize gösterilen ev sahipliği için başta Aziz Kardeşim El Kuwari olmak üzere Katar Devletinin tüm yetkililerine teşekkür ediyorum.

Lütfen şunu unutmayınız! Başka devletler başka halklar sizlere siyasi ve ekonomik çıkarlarla yaklaşabilir, fakat Türk halkı size sadece kardeşlik bağlarıyla bakmaktadır. Bundan sonrasında da dostluğumuzun ebediyete kadar süreceğini ifade ediyorum, hepinize şükranlarımı sunuyorum."

Açılış programında ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçıları tarafından konser verildi. Program kapsamında halk oyunları gösterileri gibi sahne sanatlarının yanı sıra birçok etkinlik gerçekleştirildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ömer Çelik Katar Doha Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title