Haberler

Katalonya'da Bağımsızlık Girişimleri

Güncelleme:

Katalan parlamentosu, iptal edilecek referanduma olanak sağlayan yerel halk oylaması yasasını kabul etti.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu, "Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği" kesin olmasına rağmen 9 Kasım'daki bağımsızlık yanlısı referandumun yasal olarak yapılmasını sağlayacak yerel yasayı kabul etti.

İskoçya'daki bağımsızlık referandumunun hemen bir gün sonrasına denk getirilen Katalan parlamentosundaki oylamada, 28 "hayır"a karşı 107 "evet" oyuyla halk oylaması yasası kabul edildi. Katalan parlamentosunda iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU), muhalefette ona dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile muhalefetteki diğer partilerden Katalonya Sosyalist Partisi (PSC), Yeşiller ve Birleşik Sol (ICV-EAiU) ve Katalonya Halk Birliği (CUP) yasaya "evet" oyu kullanırken, Halk Partisi (PPC) ve Ciutadans "hayır" oyu kullandı.

Oylama öncesi yapılan oturumda CIU adına konuşan Josep Rull, "Ne izin istiyoruz ne de özür diliyoruz. Biz, geleceğimizi inşa etmek isteyen bir milletiz. Katalanlar, layık olduğu hakkı alamamanın ne demek olduğunu hiçkimsenin bilmediği kadar biliyor" dedi. Bağımsızlık yanlısı olan siyasi partiler, sürekli İskoçya'daki demokratik süreç örneğini verip, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un da aynı yolda gitmesi gerektiğini savundu. İspanya yanlısı siyasi partiler ise, Katalonya'da yapılmak istenen referandumun yasa dışı olduğuna dikkat çekerek,  İskoçya'daki referandumun sonucuna atıfta bulunarak birlik mesajı verdi.

Katalan parlamentosu, 9 Kasım'daki referandumun yasal yollardan gerçekleşmesi için geçtiğimiz ocak ayında aldığı bir kararla İspanyol parlamentosundan izin istemiş ancak İspanyol meclisi ve senatosunda geçen nisanda yapılan oturumlar sonrasındaki oylamalarda Katalanların talebi reddedilmişti.

Son yasal yol olarak, kabul ettiği halk oylaması yasasıyla referandumu gerçekleştirmek isteyen Katalonya özerk yönetimin bu girişimi de İspanyol devleti tarafından engellenecek. Önümüzdeki günlerde beklenen sürece göre, Katalonya resmi gazetesinde yayımlanıp yürürlüğe girecek yasanın ardından, hafta sonu veya en geç gelecek hafta başında Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas'ın bu yeni yasaya dayanarak 9 Kasım'da referanduma gidileceğini ilan etmesi öngörülüyor. Ancak referandumun gerçekleşmemesi için tüm hazırlıklarını yapan İspanyol hükümeti ise Artur Mas'ın referandum ilanını beklemeden, hemen acil olarak Bakanlar Kurulu'nu toplayıp, Katalan parlamentosunun aldığı yasayı Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edeceğini açıkladı. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title