Haberler

Kastamonulu Arıcılar Bu Sezondan Umutlu

Kastamonu'nun Azdavay ilçesindeki bal üreticileri zararla kapattıkları 3 sezonun ardından bu sezon ramazan bereketi yaşıyor.

Kastamonu'nun Azdavay ilçesindeki bal üreticileri zararla kapattıkları 3 sezonun ardından bu sezon ramazan bereketi yaşıyor.

Yıllık yaklaşık 40 ton bal üretilen ilçede havaların ısınması 3 yılı zararla kapatan bal üreticilerinin yüzünü güldürdü.

İki yıldır arıların bal ürettiği mevsimlerde olumsuz hava koşullarının yaşanması arıların toplu ölümlerine ve arıcılıkla uğraşan vatandaşların işlerini bırakmalarına yol açmıştı.

Kastamonu Arı Yetiştiriciliği Birliği Azdavay Temsilcisi Ziya Gezmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada son üç yıldır ilçede bal üretimi olmadığını ifade etti.

Bu süre içinde arıların kendi yiyeceklerini de yapamadıklarını söyleyen Gezmen, bu nedenle bir çok kovanın söndüğünü ve arıların öldüğünü kaydetti.

İlçede arı yetiştiriciliğinin azaldığını belirten Gezmen, şöyle konuştu:

"Üç yıldır arıcılıktan bir gelir elde edemedik. Arıların bakımı zor ve giderler fazla bu yüzden bir çok arkadaşım arıcılığı bıraktı. Bu sene de havaların yağışlı gitmesinden dolayı sezonun geçmiş senelerdeki gibi olacağını düşünürken ramazan ayına girdiğimiz günlerde yağışlar durdu ve arılar çalışmaya başladı. Şu anda kovanların birçoğu azıklarını tamamladı ve katlarını koydum. İnşallah hava durumları on gün kadar daha böyle giderse ürün rekoltemizin yeterli seviyeye geleceğini ümit ediyoruz."

Son iki yılda mevsim şartları balcıları olumsuz etkiledi

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ercan Tosunoğlu ise özellikle son iki yılda Azdavay genelinde yaşanan mevsimsel olumsuzluklar nedeniyle bal rekoltesinde önemli düşüşler olduğunu söyledi.

Bu yıl ürünün iyi olacağını düşündüklerini belirten Tosunoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle son iki yılda yaşanılan mevsimsel olumsuzluklar dolayısıyla ilçemizde bulunan arılı kovanlarda kovan başına yıllık bal verimi ortalama 25 kilogramdan 15 kilograma düşmüştü. Bu da arıcılıkla geçimini sağlayan çiftçilerimiz için büyük sorun oluşturdu. İlçemizde yaklaşık 2 bin 200 civarında arılı kovan mevcut olmakla beraber yıllık bal üretimi ilçe bazında yaklaşık 35-40 tondur."

Tosunoğlu, müdürlük olarak kovanların mevsimsel şartlara dayanıklı hale getirilmesi ve ırk ıslahı konusunda yetiştiricilere yönelik eğitim çalışmaları verdiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Kastamonu Azdavay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title