Haberler

Kastamonu'ya 500 Milyon TL'lik Yatırım

Kastamonu’da yaklaşık 20 yıldır sürdürülen Kırık Barajı Projesi, Kalkınma Bakanlığı’nın 2015 yılı yatırım programına alındı.

Kastamonu'da yaklaşık 20 yıldır sürdürülen Kırık Barajı Projesi, Kalkınma Bakanlığı'nın 2015 yılı yatırım programına alındı.

Ilgaz Dağı eteklerinde yapılması planlanan ve Kastamonu için hayati önem arz eden Kırık Barajı, Kalkınma Bakanlığı 2015 yılı Revize Yatırım Programına alındı. Yaklaşık 11 bin 553 hektar tarım arazisini sulayacak olan Kırık Barajı'ndan 9 bin 800 metreküp de içme suyu sağlanacak. Bakanlığın yatırım programına alınan Kırık Barajı, şehirde büyük sevince yol açtı.

Kırık Barajı'nın Kalkınma Bakanlığı'nın yatırım programına alınması ile ilgili Kastamonu Belediyesi'nde basın toplantısı düzenleyen AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Mustafa Gökhan Gülşen ve Metin Çelik ile Belediye Başkanı Tahsin Babaş, projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

İlk olarak açıklamalarda bulunan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kırık Barajı'nın Kastamonu'nun kaderini değiştirecek büyük bir proje olduğunu belirterek, "Kırık Barajı, bölgesel bir projedir, sadece Kastamonu'ya değil, bölgemizi ilgilendiren bir projedir. Özellikle hem baraj açısından hem de yol açısından Kastamonu'yu çok daha ilerilere taşıyacak bir projedir. Kalkınma Bakanlığı'nın 2015 Yılı Yatırım Revizyon Programına girdi. Yüksek Planlama Kurulu Kararı da çıktı. Yüksek Planlama Kurulunda, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte 8 tane de bakan imzaladı. Yüksek Fen Heyeti, alıp bu kararı programa koydu" dedi.

"BAKANLIĞIN MEVCUT ÖDENEKLERİNDEN İHALE DOSYASI HAZIRLANACAK"

Alınan karar doğrultusunda Kırık Barajı'nın yatırım programına girdiğini açıklayan Belediye Başkanı Babaş, "Daha önce isale hattı programa alınmıştı, bu karar ile depolama da eklendi. Yani depolama demek baraj demektir. Memleketimiz için, bölgemiz için, ülkemiz için hem barajımızın hem de yolumuzun hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl için 50 bin TL ödenek konulmuş fakat bakanlığın mevcut ödeneklerinden aktarma yapılarak ihaleye hazırlanacaktır. Burada en önemli konuların başında yol geliyor. Yol, mevcut projeye göre yapılacak. Eski yolun ıslahı tahminen 60 milyon TL'ye mal oluyordu. Bu yol devre dışı kaldı çünkü boşa gidecek bir yatırımdı. Şimdi mevcut proje, Ilgaz Tüneli ile birlikte viyadük ve tünel ile birlikte çok daha üstün bir sınıfta yeni yol yapılacaktır. Bu birinci aşamadır. İkinci aşamasında da, bölgesel kalkınmayı sağlayacak Kırık Barajı, sulama alanlarıyla, kapalı sulama sistemleriyle hayata geçirilecek bir projedir" şeklinde konuştu.

"KASTAMONU, SUSUZ BİR MEMLEKET"

Kastamonu'nun içme suyu konusunda sorunlu bir il olduğuna değinen Tahsin Babaş, şöyle konuştu: "Kastamonu, gerçekten susuz bir memleket. Bu sene gerçekten yağışlar düzgün gitti de suyumuz birikti. Ben, 27 yıldır bu susuzluğu yaşıyorum ve geleceğimizi de çok iyi görmüyorum. Çünkü baraj rezervi artık yeterli gelmiyor. Artık meblağında su kalmadı. Ama bugün Kırık Barajının meblağında devamlı bir akarı olan meblağı var. Karasu çayında her zaman su bulunuyor. Ama bugün gidip Karaçomak Barajına baktığımız zaman, yağmur veya kar yağarsa ancak su oluyor. Bu yüzden içme suyu çok önem arz ediyor. İçme, kullanma ve tarımda sulama bunlar artık çok önem arz ediyor. Bunun dışında mevcut yol, yeniden yapılacak. Karayolları Bölge Müdürümüz, DSİ Bölge Müdürümüz, Valimiz, bu baraja ciddi manada sahip çıktı. Barajın yapımında emekleri büyüktür."

"HAYALİNİ KURDUĞUMUZ KIRIK BARAJI, HAYATA GEÇİYOR"

Kastamonu'ya yüz akı bir proje daha kazandırdıklarını ifade eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen ise, Kırık Barajı'nın herkesin büyük bir hayali olduğunu ve bu projenin de yatırım programına alınarak hayata geçme noktasında önemli bir adım atıldığını kaydetti.

2011 yılından itibaren Kırık Barajı'nın yatırım programına alınabilmesi için büyük mücadeleler verdiklerini aktaran Gülşen, "Kastamonu, bir büyük hayali ile daha inşallah buluşuyor. Bizim için Kırık Barajı projesi çok hayati öneme haiz büyük bir hayaldi. Aynı havaalanı gibi, aynı hastanemiz gibi içme suyu ihtiyacımızı karşılayacak, ilk planlamasında yaklaşık 113 bin dönüm araziyi sulayacak, belki yeni revizyonlarla maliyetini düşürmek için biraz küçültülmüş olabilir ama yine de çok büyük bir hayal, bu önceki yıllarda planlanmış yatırım programından da çıkmıştı. Yatırım programından çıkma sebebi içme suyu ile ilgili Kastamonu'da bir ihtiyaç olmadığına dair verilen bir rapordu. Ben, İl Başkanlığım döneminde bu işi önemle takip ettim, hem 2011 yılında milletvekili olduktan sonra da yine önemle takip ettim, bu konuda verilmiş yanlış raporların düzeltilmesi de uzun bir süreç aldı. Bu konuda Devlet Su İşlerimiz tarafından raporlar düzenlendi. Belediyenin 2014 yılında bize geçmesinden sonra Belediye ile ilgili önemli adımlar atıldı. Ama nihai noktayı belediyenin de katkısıyla koyabildik. Bu arada 2011 yılı sonrasında gerekli proje revizyonu yapıldı. Bu hayalin gerçekleşmesi uzunca da bir süreç aldı. Çünkü proje tadilatları olmadan program alınmasının bir manası yok, pek çok proje de önce projesi yapılıyor, sonra da yatırım programına alınıyor. 2011 yılından beri uğraştığımız bir diğer proje de İnebolu yoludur. Projenin yapılma aşaması devam ediyor. Kırık Barajı, hepimizin büyük bir hayali idi, bu da gerçek oldu, bizi sağlıklı içme suyuna kavuşturacak, şehrimizin daha da sağlıklı, zaten mevcut suyumuzda sağlıklı, ama daha da sağlıklı içme suyuna kavuşturacak da büyük bir projedir" diye konuştu.

"500 MİLYON TL'LİK DEVASA BİR PROJEYİ DAHA HAYATA GEÇİRİYORUZ"

Kastamonu'da önemli bir tarım arazisini sulayacak olan Kırık Barajı'nın kırsal bölgelerden şehirlere yapılan göçü de durduracağına inandığını söyleyen Gülşen, şunları kaydetti:

"Kastamonu gibi çok göç veren bir il için hayata öneme haiz büyük bir hayal, bu hayalimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje ile birlikte yolda bir revizyon da yapılacak, yolda bir güzergah değişikliğimiz var. Ilgaz'dan Kastamonu'ya gelen 19 kilometrelik bir yeni yol yapılacak. Bu yol, Karayolları tarafından yüksek standartta yapılacak. Yeni yolun tahminen 200 milyon TL'nin üzerinde bir de maliyeti var. Bu yol üzerinde viyadükler ve tünel de olacak. Barajın toplam yolla beraber maliyeti 400-500 milyon TL civarında olması bekleniyor. Bu büyük bir maliyettir. Geçtiğimiz hafta Ankara'daydım, hem Kalkınma Bakanımızı, hem de Orman ve Su İşleri Bakanımızı ziyaret ettim. Bu konu ile ilgili de her iki bakanımızla birlikte görüştüm. Kendileri de, o gün bu yüksek planlama kurulu kararını, Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu, bu yazının başbakanlıktan çıkmasına müteakip ihale sürecinin başlanması ile ilgili de benim yanımdan talimatı da verdi. Ben buradan evvela gerekli talimatları veren Sayın Başbakanımıza, Kalkınma Bakanımıza, Orman ve Su İşleri Bakanımıza ve diğer bakanlarımıza ve ayrıca emeği ve katkısı geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Kendilerine gönderilen yazıda belirtilen 50 bin TL'lik ödeneğin bir iz ödeneği olduğunu ve bu ödeneğin Kırık Barajı'nın program girdiğini gösteren bir ödenek olduğunu belirten Gülşen, şunları söyledi:

"Bu projemiz 400-500 milyon TL'lik devasa bir projedir. Devlet Su İşleri'nin ödeneklerinden hızlı bir şekilde de ihaleye çıkılabilecek. Karayolları boyutunu da takip edeceğiz. Barajla yolun eş zamanlı ilerlemesi için gereken tedbirlerin alınmasına bundan sonra da birlikte uğraşacağız. Uzun ve yorucu bir süreçti, bunun da üstesinde birlikte geldik, bir kez daha çok mutluyuz. Memleketimize yüz akı bir proje daha kazandırdık."

Kastamonu Belediyesi ile omuz omuza çalışabilmenin önemli bir sonucunu daha gördüklerini vurgulayan AK Parti Kastamonu Milletvekili Gülşen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediye ile omuz omuza çalışabilmemizin bir önemli sonucudur ve projelerin bir tanesidir. Biz de çok uğraştık ve emek verdik, gerekli adımlar atıldı, projeler yapıldı. Ama eğer belediyemiz içme suyu ile ilgili hassasiyetleri iletmeseydi, belediyemizin bu konudaki gayreti eksik olsaydı belki de bu konuda başarılı olamayabilirdik. Onun için bu iktidar belediyesinin büyük bir avantajını daha Kastamonu yaşayacak ve bu sayede 500 milyon TL'lik de bir yatırım daha almış olacak. Yeni yatırımımız da memleketimize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize de güzel bir gelecek hazırlamak için arkadaşlarımızla beraber yerel idare, genel idare ve hükümet hep birlikte çalışıyoruz. İnşallah gelecekte daha büyük projelerle de milletimize hizmet etmek için gayret etmeye de devam edeceğiz."

Şu anda yapımı devam eden Ilgaz Tüneli'nin maliyetinin 600 milyon TL'ye doğru gittiğini sözlerine ekleyen Gülşen, Ilgaz yolunu da düşündüklerinde 200 milyon TL ile birlikte toplam yatırımın 800 milyon TL'yi geçeceğini ve Ilgaz Tüneli'nin Kastamonu'nun en büyük yatırımı olarak durduğunu kaydetti.

"BARAJDA EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Uzun bir süredir takip ettikleri ve kamuoyunun da yakından ilgi gösterdiği Kırık Barajı ve karayolu güzergah değişikliğiyle ilgili projenin ilk ayağının çıkmasının mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını belirten AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de şöyle devam etti:

"Kırık Barajı, 1990'lı yılların başından itibaren gündeme gelmiş, yatırım programına alınmış ama koalisyon hükümeti zamanında yatırım programından çıkmış bir projedir. Bunu daha sonra yoğun bir şekilde yakından takip ettik. 2014 yılının Nisan ayından itibaren Belediye Başkanımız Tahsin Babaş göreve geldikten sonra yoğun bir şekilde hep birlikte Kırık Barajı'nın üzerine gittik. Bu çabalarımızın neticesinde görevi bıraktığım 4 Şubat 2015 yılında 5. AK Parti İl Başkanlığı Kongresinde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, 'Kırık Barajı'nın tüm önündeki bürokratik engelleri kaldırıyorum' cümlesini sarf etmişti. Bugün o sözün yerine gelmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu önemliydi bizim için, bu günleri de bu kadronun yaşıyor olması mutluluk vericidir. Bundan sonrası da önemli, çünkü ihale süreçlerini takip edeceğiz. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale süreci başlatılacak, bizim de takibimizde olacak. Bundan Kastamonulu hemşehrilerimizin hiçbir şüphesi olmasın. İşin önemli kısmını atlattık. Çünkü bir projenin hayata geçmesi için öncelikle yatırım programına alınması gerekliliğinin ortaya konulması açısından önemlidir. Bu aşama geçmeden hiçbir şey yapamıyorsunuz. İşin önemli kısmını atlattık inşallah bundan sonra daha da hızlı bir şekilde ihalesinin yapılıp yapımına başlanması için uğraşacağız. Teknik olarak, baraj kısmını DSİ Genel Müdürlüğü tarafından işin yol ve viyadük ile ilgili kısmı da Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Her iki işi de bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da takip edeceğiz."

Kırık Barajı'nın Kastamonu'nun gelecekteki 50 yıllık içme suyu ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacak bir proje olduğunu söyleyen Metin Çelik, "Kırık Barajımızın ve Ilgaz Tüneli ile başlayan ve bu yoldaki güzergah değişiklikleri, Ankara'ya ulaşımımızın daha da rahatlayacağını herkes daha iyi biliyor. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Projenin hayat geçirilmesinde başta Başbakanımız Ahmet Davutoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Gökhan Gülşen Ilgaz Tüneli Kastamonu Ak Parti Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

Belkıs Türk:

Kastamonu kadar Türkiye geneli nüfusu olup,bu kadar az yatırım yapılan bir il yok sanırım.DSİ Bölge Müd. Kastamonu da, Kastamonu su sıkıntısı çekiyor. Karayolları Bölge Müd. Kastamonu da,yolları bu kadar kötü başka memleket var mı bilmiyorum.Sebebini de anlamış değilim

0
0
yanıtYanıtla
yasar:

Güzel memleketime güzel yatirimlar yapilmasinda emeyi geçen başta belediye başkanı olmak üzere herkeze teşekkürler bir gurbetçi olarak cok duygulandim gururlandim sizlerin sayesinde. Birde Daday ilcesindeki Bali dağ Hastanemiz için bir çalışma baslatmanizi önemle rica ediyorum kastamulu bir gurbetci olarak saygılarsselamlar

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title