Haberler

Kastamonu'daki Grevin Kastamonu'ya Zararı 7 Milyon TL'yi Geçti

Kastamonu’da bir fabrikada özlük haklarının iyileştirilmesi için işçiler tarafından başlatılan grevin zararı, Kastamonu ekonomisine zararı büyük oldu.

Kastamonu'da bir fabrikada özlük haklarının iyileştirilmesi için işçiler tarafından başlatılan grevin zararı, Kastamonu ekonomisine zararı büyük oldu. 84 gündür devam eden grevin zararı yaklaşık 7 milyon TL'yi geçti.

Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (TAŞIKO) Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, Kastamonu'da sunta fabrikasında 84 gün önce başlatılan grevin zararının Kastamonu ekonomisine büyük zararı olduğunu belirterek, grevin Kastamonu'daki esnafları her geçen gün daha da mağdur ettiğini söyledi.

Kamyoncu esnafı olarak grevin Kastamonu'ya büyük zarar verdiğin belirten TAŞIKO Başkanı Sarıahmetoğlu, "84 günde yaklaşık 3 bin TIR'lık sevkiyat zararımız var. Bunun maddi değerini ölçmeye kalkarsanız, mamul malın nakliyesinde şuanda 7 milyon TL Kastamonu'ya girmemiş oldu. Tatbiki bu para Türkiye genelinde kazanılarak ilimize girecek ve esnaflarımıza dağılacaktı. Burada büyük ölçüde mağduriyetimiz var. Biz işçi kardeşlerimizin haklarını almaması yönünde bir düşüncemiz yok. Haklarını belirli kanuni çerçevede alacaklardır. Ama işvereninde dünya çapında yaklaşık 37 yerde fabrikasının olduğunu biliyoruz. Zaten yurtdışındaki mallarını Türkiye'ye pompalıyor" dedi.

İşverenin 84 gündür devam eden grevden fazla kaybının olmadığına dikkat çeken Ahmet Sarıahmetoğlu, grevin en kısa zamanda bitirilmesi çağrısında bulundu.

"Grevden, kamyoncu kardeşlerimizin ciddi mağduriyeti var" diyen TAŞIKO Başkanı Sarıahmetoğlu, "Hepsinin de aylık 3-5 bin lira ödemesi gereken taksitleri var. Bizde burada bacasız bir fabrikayız. 580 aracımızla Kastamonu'ya para aktarıyoruz. Fakat şuanda büyük bir mağduriyetimiz var. Senetlerimizi ödeyemedik. Bu sadece işçi ve işveren tarafını ilgilendirmiyor. Bu grevin ucu açıktır. Bu grev en çok Kastamonu'da esnaf grubunu ilgilendiriyor. Bazı sendikacı arkadaşların yapmış olduğu söylemleri de bir esnaf gurubu temsilcisi olarak tasnif etmiyorum. Kastamonu'muza lüks gelen bir şeyin bu kadar yaygınlaşmasını, bu kadar inatlaşmasını da yukarıda ki gurupların uyguladığını tahmin ediyorum. İşçi kardeşlerimize en kısa zamanda grevin bitirilmesi ve dönmek istemektedirler. Bu olumsuz durumdan çıkmak için bir çare arıyorlar. Ben Kastamonu'daki bütün Sivil Toplum Kuruluşlarına, meslek kuruluşlarına, kanaat önderlerine de, bizlere de, işverene de, işçilerimize de sahip çıkma adına burada ortak bir noktada buluşturarak bu işin biran önce çözülmesi taraftarıyım" diye konuştu.

Grevden, TAŞIKO olarak olumsuz bir şekilde etkilendiklerini ve kamyon garajlarında araç çekecek yer kalmadığını belirten Sarıahmetoğlu, şöyle konuştu: "Her hafta fabrikayı dolaşırdım. Oradaki çalışma ortamını gördüğümde gözlerim yaşarırdı. Şuanda fabrikanın bacasının tütmemesi, içimizde büyük bir burukluğa yol açtı ve her geçen gün mağduriyetimizi artırdı. Ben buradan herkesin fabrikaya sahip çıkmasını istiyorum. Sorunun çözümü noktasında fabrika yöneticileri, sendika ve işçilerle görüştük. Fakat bir türlü uzlaşma sağlanamadı"

Grevden dolayı geceleri uyku uyuyamadığını vurgulayan Ahmet Sarıahmetoğlu, sabahları kaç araçlarının iş yapacağı yönünde hesaplar yaptığını belirterek, şunları kaydetti: "Grevdeki kardeşlerimizle her gün irtibat halindeyiz. Biz orada bir kıvılcımlanmanın çıkmasını istemiyoruz. Üyelerimize de zor tutuyorum. İşçilerin en doğal hakkıdır sendikal grev yapmak ama biz esnaf gurupların pek hakkı değil suçtur bence. Oraya gidip açıklama yapmak. Kimseyle karşı karşıya gelmek istemiyorum. Grevin en kısa zamanda makul bir şekilde çözülmesi taraftarıyım. Ben özellikle sendikacı arkadaşlarımızın şuanda büyük şehirlerden küçük şehirlere doğru yayıldığını düşünüyorum. Buna herkesin çok dikkat etmesini istiyorum. İlimizde de faaliyet gösteren bazı işletmelerde de böyle faaliyetler içerisine sokma çabasındalar. Ama kimse yaklaştırmak istemiyor. Buradan herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum"

Kastamonu'nun 103 bin nüfusunun olduğunu aktaran TAŞIKO Başkanı Sarıahmetoğlu, şöyle devam etti: "Bizim burada bir elin parmakları kadar sanayimiz var. Oluşacak bir olumsuz havayı Kastamonu'da bütün kesimler hisseder. Bunu bir Kocaeli'nde, Ankara, Kayseri'de yapsalar bunu kimse hissetmez. Yüzlerce fabrika buralarda faaliyet gösteriyor. Burada bir fabrikanın greve girmesi fazla bir kesimi etkilemez. Fakat bizim ilimizde büyük bir fabrikanın bacasının sönmesi 103 bini olumsuz yönde etkiler. Biz, grevi bunu direk olarak 600-700 kişi olarak düşünsek de dolaylı olarak 15 bin kişiyi etkilemiştir" - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kastamonu Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title