Haberler

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Ahmet Erden;

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Ahmet Erden, Türkiye’nin en kaliteli balının Kastamonu’nun üretildiğini söyledi.

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Ahmet Erden, Türkiye'nin en kaliteli balının Kastamonu'nun üretildiğini söyledi.

Erden, bal üretiminde Türkiye ortalamasının altında olmalarına rağmen kalite yönünden ilk sırada yer aldıklarını belirterek, "Çünkü Kastamonu, endemik bitkilerin yoğun ve bol olduğu bir yerdir. Bu yüzden Kastamonu'da üç türlü bal üretimimiz mevcuttur. İlki, sahil bölgelerinde orman gülünden yapılan orman gülü balı ve büyük ölçüde aranarak ilaç niteliğinde kullanılan ve şu anda da ismi tıbbi bal olarak tanımlanan kestane balı üretimi yapılıyor. Diğer yayla bölgelerinde de kır çiçeklerinden oluşan kekik balı üretimi var. Bunlarda genelde petekle üretilmektedir. Birde rakımın daha düşük olduğu bölgelerde de karma çiçeklerden oluşan ve yine petekli üretimi yapılan çiçek balıdır. Bunda hayvan yeminden alınıp da kır çiçeklerine kadar her şey mevcuttur. Ama bazı yörelerimizde de bazı kekik balı daha fazla ağırlık kazanmaktadır. Bunu yüzdeye vurduğumuz zaman yüzde 50'si kekik ağırlıklı olan ballarımıza biz, kekik balı diyoruz. Hatta Şenpazar ve Azdavay yörelerinde Ihlamur balı daha ağırlıktadır. Çatalzeytin ve Hanönü taraflarında da kekik balı daha ağırlıktadır. Devrekani ve bölgemizde tüm kır çiçekleri balı ağırlıktadır. Ama bizim, genelde bal tüketimimiz petekli tüketim olur. Bu yüzdende kilogram fiyatı diğer ballara göre hem hesaplı hem de diğer illerin ballarına göre daha kalitelidir. Biz, balımızın daha kaliteli olduğunu iddia ediyoruz" dedi.

Tek düzen ballarda olduğu gibi karışık ballarda da hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmadıklarını söyleyen Erden, "Her yıl üreticilerimizin belli başlı kovanlarından bal örnekleri alınarak tahsiller yaptırıyoruz. Bu sayede o yörenin nektarını da bu tahliller sayesinde tespit etmiş oluyoruz" diye konuştu. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Erden Kastamonu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title