Haberler

Kashagan'da Ana Operatör Değişebilir

Kazakistan'ın önemli petrol sahası Kashagan'da üretimin durmasına yol açan sorunların ardından İtalyan enerji şirketi ENI'nin ana operatörlükten çekilmesi gündeme geldi.

Kazakistan'ın önemli petrol sahası Kashagan'da üretimin durmasına yol açan sorunların ardından İtalyan enerji şirketi ENI'nin ana operatörlükten çekilmesi gündeme geldi.

Enerji İstihbarat Bülteni Nefte Compass'ın bir üst düzey Kazak yetkiliye dayandırdığı habere göre, Kazakistan'ın en önemli petrol sahası Kashagan'da yüzde 16,8 hissesi olan Amerikan petrol ve doğal gaz şirketi Exxon Mobil'in ana operatörlüğü üstlenme ihtimali ortaya çıktı.

Nefte Compass'ın görüştüğü üst düzey Kazak yetkili, haziran ayı sonunda Exxon Mobil şirketine Kashagan'da ana operatör görevi tahsis edilebileceğini bildirdi.

İtalyan enerji şirketi ENI, Kashagan sahasında 2001 yılından bu yana ana operatör görevini yürütüyor.

Geçen yıl eylül ayında petrol çıkarılmaya başlanan Kashagan'da, 2 hafta sonra denizden karaya bağlanan boru hatlarındaki sızıntılar gerekçe gösterilerek üretim süresiz olarak durmuştu. Kashagan petrol sahasına bağlanan boru hatlarının inşasında yaşanan sorunlara ilişkin inceleme nisan ayında başlanmıştı.

Kashagan Konsorsiyumu

Kashagan Konsorsiyumu'nda yer alan Kazakistan'ın ulusal doğalgaz ve petrol şirketi Kazmunay Gaz, İtalyan ENI, Hollanda merkezli Royal Dutch Shell, Amerikan Exxon Mobil ve Fransız Total şirketlerinin her birinin sahada yüzde 16,8'er hissesi bulunuyor. Japon Impex'in de konsorsiyumda yüzde 7,56 hissesi bulunuyor.

Kazmunay Gaz'ın, Eylül 2013'te Kashagan projesinden ayrılan Amerikan petrol şirketi Conoco Phillips'ten satın aldığı hisseyi 5 milyar dolara sattığı Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ise projeye daha sonra dahil olmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, Hazar Denizi açıklarında 2000 yılında keşfedilen Kashagan, petrol rezervleri açısından dünyanın beşinci büyük sahası olarak gösteriliyor. - Astana

Kaynak: AA / Ekonomi

Exxon Mobil Kazakistan Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title