Haberler

Kaşagan'daki Petrol Üretimi, Kazakistan'ın Kredi Profili İçin Olumlu"

NEW Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kaşagan sahasında petrol üretimine tekrar başlanmasının, Kazakistan'ın kredi profili için olumlu olduğunu açıkladı.

NEW Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kaşagan sahasında petrol üretimine tekrar başlanmasının, Kazakistan'ın kredi profili için olumlu olduğunu açıkladı.

Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, 2013'te üretimi durdurulan Kazakistan'daki Kaşagan sahasından geçen hafta tekrar petrol ihracatına başlanması, ülkenin kredi profili için "olumlu" olarak nitelendirildi.

Kaşagan sahasından üretilen ham petrolün 2017 veya 2018'de günlük ortalama 300 bin varile çıkmasının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, bu miktarın Kazakistan'ın 2015'teki hidrokarbon üretiminin yüzde 18'ine tekabül ettiği duyuruldu.

Açıklamada, Kazakistan'ın diğer petrol sahalarında üretimin düştüğüne dikkat çekilirken, "Kaşagan sahasındaki üretim, ülkenin Avrupa ve Çin'e önemli bir petrol tedarikçisi olarak kalmasına yardımcı olacak." ifadesi kullanıldı.

Kazakistan ekonomisinin, azalan kamu harcamaları ve düşük petrol fiyatlarından toparlandığı bir dönemde Kaşagan'daki petrol üretiminin ülkede ekonomik büyümeye katkı sağlayacağının vurgulandığı açıklamada, ihracattan elde edilen gelirlerin artacağının da öngörüldüğü dile getirildi.

Ancak, açıklamada, petrol fiyatlarının hala düşük olduğuna işaret edilerek, Kaşagan'da ortaklık payı olan şirketlerin yatırımlarının geri dönüşünün zor olacağı, bu nedenle de projenin genişlemesinin beklenmediği belirtildi.

Açıklamada, petrol fiyatlarının hızlı şekilde toparlanmaması durumunda, Kaşagan sahasında ortaklık payı olan ABD'li ExxonMobil, İngiliz-Hollandalı Royal Dutch Shell, Fransız Total, İtalyan Eni, Çin'in ulusal petrol şirketi CNPC ve Kazakistanlı NC KazMunayGas'ın 50 milyar dolarlık sermaye harcaması olan projeyi ilerletmeyeceği veya projeyi genişletmeyi erteleyebileceği ifade edildi.

Fitch Ratings, düşük petrol fiyatlarının gayrisafi yurtiçi hasılasına olumsuz etkisi nedeniyle, 29 Nisan'da Kazakistan'ın yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB+"dan "BBB" seviyesine, yerli para cinsinden kredi notunu da "A-"den "BBB" seviyesine indirdiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kazakistan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title