Haberler

Kas Lifleri Artırılan Keçiler Daha Çok Et Verecek

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesinde hazırlanan bir projeyle Anadolu'nun yerli "Kıl, Tiftik, Honamlı ve Kilis" keçi ırklarındaki et veriminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kas lifi karakterizasyonu araştırılacak.

ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesinde hazırlanan bir projeyle Anadolu'nun yerli "Kıl, Tiftik, Honamlı ve Kilis" keçi ırklarındaki et veriminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kas lifi karakterizasyonu araştırılacak.

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Şirin tarafından hazırlanan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) desteklenen "Yerli Keçi Irklarımızın Kas Lifi Karakterizasyonu Projesi" ile AB uyum süreci kapsamında yerli keçi ırklarındaki kas lifi karakterizasyonu da tamamlanacak.

Projeyi AA muhabirine anlatan Yrd. Doç. Dr. Şirin, "Kıl, Tiftik, Honamlı ve Kilis" yerli ırklarının kas liflerinin araştırılmasını içeren projeye TAGEM'in 50 bin lira destek sağladığını söyledi.

Kas lifi araştırmasının et kalitesiyle doğrudan ilgili olduğunu ve Avrupa Birliğinde (AB) bunun ayrı bir kriter olarak değerlendirildiğini ifade eden Şirin, yerli keçi ırklarında ilk defa böyle bir araştırmanın başlatıldığını dile getirdi.

Türkiye'deki 4 yerli ırkı kendilerine hedef olarak seçtiklerini vurgulayan Şirin, "Bu proje kapsamında 4 yerli keçi ırkımızı kullanacağız. Kıl keçisini Amasya ve Tokat, Kilis keçisini Kilis, Honamlı'yı Antalya veya Burdur, tiftik keçisini de Ankara'dan temin edeceğiz. Yerli Keçi Irklarımızın Kas Lifi Karaktarizasyonu projemiz, alanında Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek bir proje. Bu proje kapsamında, yerli keçi ırklarımızın ilk defa kas lifi karakterizasyonu tamamlanacak" diye konuştu.

Şirin, kas lifi karakterizasyonu ile hayvan kesilmeden önce kaslarından örnek alınarak kas lifleri üzerinden et verimi kalitesi hakkında bilgi alınabildiğine dikkati çekti.

Koyun ve keçilerdeki gebeliğin 30 ila 80'inci günleri arasında kas liflerinin sayısal olarak artış gösterdiğine işaret eden Şirin, şöyle devam etti:

"Bu dönemde hayvana uygulayacağımız doğru beslenme stratejisiyle toplam kas lifi sayısını artırabiliyoruz. Bu durum, doğum ağırlığının artmasını sağlıyor. Doğan yavrunun yaşama gücü üzerinde de olumlu etki yapıyor. Toplam kas lifi fazla olan hayvanları besiye aldığımızda birim hayvan başına aldığımız et miktarını da artırmış olacağız. Ülkemizde kırmızı et noktasında bir sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar çok yüksek seyrediyor. Bu sorunun çözümünde kas liflerinin programlanmasından da yararlanabiliriz."

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Kilis Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title