Haberler

Kas Hastalığı Tedavisi İçin Denek Olan Aile Yardım Bekliyor

Düzce'de yaşayan Cirit ailesi, 8 yaşında kas hastası oğullarını kurtarabilmek için henüz deney aşamasında olan bir tedaviyi kabul etti ancak yaşadıkları maddi sıkıntı ümit ışığı olan tedavilerini bitirme noktasına getirdi. 8 yaşındaki kas hastası oğullarını kurtarabilmek için kura sonucu çıkan tedavilerine devam etmek isteyen aile yardım eli bekliyor.

Çınar Cirit henüz 8 yaşında bir kas hastası. Doğumunun 3. ayında tesadüfen bu hastalığı taşıdığı tespit edilen küçük Çınar yapılan araştırmalar sonucunda ailesinin ulaştığı Kas Gönüllüleri Derneği tarafından Gaziantep Üniversitesi'nde tedavi edilmeye başlandı. Türkiye'de ve dünyada ilk defa uygulanan tedavi için 285 kas hastası arasından seçilen Düzceli Cirit ailesi, maddi imkansızlık nedeniyle tedaviye devam edememekten korkuyorlar. Çocuklarının ellerinden kayıp gitmesini kabul edemeyen baba Mehmet Cirit, hastalığın seyrini ve tedavi sürecini anlatırken, ilk kök hücre uygulamasının yapıldığını söyledi.

Baba Mehmet Cirit, "Oğlumuz Çınar'a doğduktan sonra 3. ayında tahlil üzerine tahlil yaptırdık. 6. ayına geldiğinde çocuğumuzun kas hastası olduğunu öğrendik. Gittiğimiz hastanelerde karaciğeri'ne biyopsi yapıldı, 7 ya da 9 yaşına kadar yürüyebileceği sonra tekerlekli sandalyeye düşeceği, 18 yaşına kadar yaşayacağı söylendi. Doktorlar, Çınar'ın kardeşi olup olmadığını sordular, doğacak kardeşi erkek olursa aynı hastalığı taşıyabileceğini söylediler. Bizde 8 seneden beri, Ankara, İstanbul, Bolu, Düzce hastaneleri arasında mekik dokuyoruz. En sonunda eşim internette araştırırken, Kas Gönüllüler Derneği adında bir derneğe ulaştı, üye olduk. Denek başkanımızın araştırmaları sonucunda Gaziantep Üniversitesi'nde bir profesör tarafından kök hücre uygulamasının yapılabileceğini söylediler. En son çare bu zaten, bu da olmazsa çocuğumuzun elimizde eriyip gideceğini biliyoruz. Bakanlıktan gerekli izinler alındı ancak bakanlık ben sadece iznimi veririm gerisine karışmam diyerek bütün çalışmaları derneğe bıraktı. Dün ilk kök hücremiz uygulandı. 7 tane daha uygulanacak. Ancak masraflarımız çok fazla. Ben bir iş yerinde maaşla çalışıyorum ve masrafları kaldırabilecek maddi gücüm de yok. Zaten başka çaremiz de yok çocuklarımızı denek olarak verdik. Her şeyi göze alarak bu uygulamaya girdik. Çekilen kura da da şansımız varmış. Şimdi tedaviler başladı" dedi.

Oğullarının hastalığını öğrendikleri günden beri eşi ve kendisinin göz yaşlarının dinmediğini söyleyen Cirit, hayırseverlerden yardım istedi. Baba Cirit, "Ben işçiyim, işçi arkadaşlarım elinden gelen yardımı yaptı ama giderlere yetmiyor. Kimse zannetmesin bu hastalıktan bir şeyler koparmaya çalışıyor. Sadece çocuğumuz için. Eşimle benim senelerdir gözümüzün yaşı dinmiyor. Çocuğunun elinden kayması her gün öldürüyor. Hayırseverlerden bir yardım eli bekliyoruz. Hem bizim hem diğer kas hastaları için. Bizler hepimiz özürlü adayıyız. Duyarlı vatandaşları yardıma çağırıyorum. Çocuğuma fayda olacaksa kapı kapı dolanır dilenirim" şeklinde konuştu.

Çınar'ın annesi Huri Cirit ise tesadüfen hastalığı öğrendiklerini söylerken, kök hücre tedavisinde 10 aile olarak seçildiklerini, çok büyük sorunlar atlattıklarını ancak yılmadıklarını ifade etti. Doğduğu günden bu yana hastalıkla mücadele etmek zorunda kalan küçük Çınar ise, tedavi olurken biraz acı çektiğini söyledi.

Türkiye'de ve dünyada ilk olan uygulama ile laboratuvar ortamında üretilen kök hücreler daha sonra uygun şartlarda Gaziantep Üniversitesi'nde kas hastası olan ve kura ile seçilen 10 hastaya uygulanıyor. Masrafları oldukça yüksek olan tedavi için içe hem kas hastası olan 8 yaşındaki minik Çınar hem de Cirit ailesi sadece tedavi masraflarına yardımcı olacak yardımseverleri bekliyor. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Üniversitesi Mehmet Cirit Türkiye Düzce Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Esra Kabaoğlu:

Aileye nereden ulasabilirim?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title