Haberler

Karyağdı Armudu İçin Tarihi Belge Aranıyor

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) coğrafi işaret tescili için işlem başlattığı Korkuteli'nin meşhur karyağdı armudu için tarihi değere sahip gazete kupürü, makale, fotoğraf gibi belge aranıyor.

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) coğrafi işaret tescili için işlem başlattığı Korkuteli'nin meşhur karyağdı armudu için tarihi değere sahip gazete kupürü, makale, fotoğraf gibi belge aranıyor.

Yöresel Ürünler Fuarı ile Antalya'da ve Türkiye'de yöresel ürünlerin ekonomik değer kazanması, uluslararası ticarete konu olması ve coğrafi işaret tescili anlamında büyük farkındalık oluşturan ATB, Korkuteli'nin meşhur karyağdı armudu için de coğrafi işaret alımı için çalışma yürütüyor.

ARMUT ÜRETİMİNİN YÜZDE 94'Ü KORKUTELİ'NDE

Yaklaşık 1 yıl önce 'Korkuteli Karyağdı Armudu' şeklinde coğrafi işaret tescili çalışmasını başlattıklarını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya'da yıllık 89 bin 218 ton armut üretiminin yüzde 94'ünün Korkuteli'nde olduğunu, 35 bin 600 dekar alandaki üretimin 3'te 2'sinin de karyağdı armudu olduğunu söyledi.

TARİHİ BELGESİ OLAN GETİRSİN

Türkiye'de Bursa'dan sonra en çok armut üretiminin Antalya'da olduğunu belirten Ali Çandır, Korkuteli'nin meşhur karyağdı armudunun coğrafi işaret tescili için tarihi belge eksikliği bulunduğunu, elinde bu armudun adının geçtiği eski tarihli gazete kupürü, roman veya hikaye, fotoğraf, makale, film kaydı gibi tarihi niteliğe sahip belge bulunanların yardımcı olmaları yönünde çağrıda bulundu. Çandır, "Elinde karyağdı armuduna yönelik tarihi nitelik taşıyan herhangi bir belge olan varsa bize getirsin" dedi.

COĞRAFİ İŞARET FİYATI YÜZDE 25 ARTIRIR

Belge bulunamaması halindeyse bölgedeki yaşlı nüfusla antropolojik bir çalışma yapılacağını belirten Çandır, karyağdı armudunun coğrafi işaret tescili yapılması halinde fiyatının da minimum yüzde 25 artacağını söyledi. Çandır, "Karyağdı armudu sadece o bölgenin iklim, hava ve suyuna bağlı olarak aroma ve lezzetiyle çok farklı. Başka yerde aynı özellikleri bulamazsınız. Bölge üreticisinin kalkınması açısından da coğrafi işaret tescili çok önemlidir" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Çandır Korkuteli Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title