Haberler

Kartepe'de Atık Yağı Getir Deterjanı Götür

Güncelleme:

Bu çerçevede atık yağ biriktirilmesini özendirmek için 5 litre bitkisel atık yağ getirene bir adet bulaşık deterjanı hediye kampanyası başlattı.

Sofralarımıza lezzet katan kızartmalardan sonra tavalarımızda, tencerelerimizde kalan bitkisel atık yağlar maalesef hiç masum değil. Birçoğumuz evimizde sık sık kızartmalara yer veriyoruz. Ancak kızartmayı yaptıktan sonra arta kalan yağlar çevremize sandığımızdan daha zararlı. Kızartmayı yaptıktan sonra tavada kalan yağın yaygın olarak bertaraf edildiği üç yöntem var. Bunlardan ilki; kalan yağı tekrar tekrar kullanmak, ikincisi toprağa veya çöpe dökmek, üçüncüsü ve maalesef en yaygın olanı ise lavaboya dökmek. Bu üç yöntem tek tek incelendiğinde hepsinin çevreye ve sağlığımıza oldukça zararlı olduğunu görüyoruz. Örneğin; artık bitkisel yağların tekrar tekrar kullanılması ile yağ polarize oluyor ve içerisinde çeşitli maddeler oluşuyor. Bu maddeler yediğimiz besinlerle vücudumuza girerek birikim yapıyor. Ve sonunda kanser başta olmak üzere çok çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. İşte bu nedenlerdir ki; fast food tarzı beslenmenin (özellikle patates kızartmalarının) yaygın olduğu restaurantlardan beslenme sağlık otoriteleri tarafından uygun görülmüyor.

Diğer bir yöntem olan toprağa veya çöpe dökme, direk olarak toprağın çölleşmesi yönünde etki ediyor. Yanmış atık yağın toprağa dökülmesi ile içindeki yanmış maddeler toprağa geçer ve burada toprağı zehirler. Zehiri bünyesine alan toprak ürün veremez hale gelir ve bir süre sonra çölleşme meydana gelir. Yine çöplerimize döktüğümüz yağlar ise çöp sızıntı suları vasıtası ile toprağa karışarak yine çölleşme etkisi meydana getirir.

Kartepe Belediyesi Çevreye Sahip Çıkıyor

Atık bitkisel yağların bertarafında kullanılan üçüncü ve en yaygın yöntem olan lavaboya dökme sonucunda, kanalizasyon boruları boyunca ilerleyen yağlar atıksu arıtma tesislerinde maalesef arıtılamazlar. Arıtılamayan yağlar denizlere ve göllere karışırlar. 1 litre atık bitkisel yağ 1 milyon litre suyu kirletmektedir. Denize ve göle karışan bitkisel yağ hem bu suda bir yağ tabakası oluşmasına neden olur, hem de oluşan bu yağ tabakasının etkisi ile bu sularda yaşayan balık vb. canlıların oksijensiz kalarak ölmelerine neden olur. Ayrıca kanalizasyon sistemlerine dökülen yağlar bir süre sonra boru cidarlarında birikme yaparak, borularda tıkanıklık yapar. Bu da bütçemize ek maliyet getirir. İşte bitkisel atık yağların bütün bu olumsuz etkilerinden korunmak için bizler Kartepe Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü olarak ilçemizde bulunan bütün okullara (ilköğretim-lise) muhtarlıklara, lokantalara, site güvenlik ve yönetimlerine "Bitkisel Atık Yağ Toplama '' bidonları bıraktık. Evlerimizde yaptığımız kızartmalardan sonra artan atık yağlarımızı pet şişelerde / kavanozlarda vb. kaplarda toplayarak bize en yakın Bitkisel Atık Yağ Toplama Bidonuna veya Köseköy merkezde kurduğumuz atık getirme merkezimize bu şekilde bırakırsak, yukarıda saymış olduğumuz hiçbir olumsuzluğa mahal vermemiş oluruz. Böylece çevreyi kirletmediğimizin bilincinde olmak, gönlümüze büyük bir ferahlık getirecektir.

Atık Yağdan Biodizele

Atık yağların kaynağında ayrı toplanmasını hanelerde yaygınlaştırmak için düzenlenen kampanyada, toplanan her 5 litre atık yağ karşılığında bir adet bulaşık deterjanı hediye ettiklerini de belirten yetkililer, Kartepeli hanımları atık yağ toplamaya davet etti.

Toplanan bu bitkisel atık yağlardan, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra biyodizel üretilmektedir. Bu da diğer bir önemli doğal kaynak olan petrole alternatif bir yakıttır. Ve böylece petrol daha az tüketilmiş olur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kartepe Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title