Haberler

Kartal'da Seçim Sonuçlarına İtiraz

Kartal'daki seçim sonuçlarına itiraz etmek için ilçe seçim kuruluna itiraz dilekçesi veren AK Partili milletvekilleri açıklamalarda bulundu.

Kartal'daki seçim sonuçlarına itiraz etmek için ilçe seçim kuruluna itiraz dilekçesi veren AK Partili milletvekilleri açıklamalarda bulundu. AK Partili Belma Satır, "Oy kullanan vatandaşlarımıza Kartal Belediye Başkanlığı oy pusulasının verilmediği veya eksik verildiği tespit edildi" dedi.

30 Mart yerel seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Kartal'da kazanan CHP adayı Altınok Öz olmuştu. Seçim sonuçlarına itiraz etmek isteyen partililer, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi'ndeki ilçe seçim kuruluna itiraz dilekçeyi vermeye geldi. Bina içerisinde her iki tarafında gerginlik yaşamasının ardından itiraz dilekçesini seçim kuruluna veren AK Partili milletvekilleri daha sonra itiraza ilişkin açıklamalarda bulundu.

"VATANDAŞLARIMA KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞININ OY PUSULASI VERİLMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ"

İtiraz hakkında açıklamada bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belma Satır, 30 Mart yerel seçimlerinde halkında yüksek oranda katılım sağladığını belirtti. Satır, "Kartal'da 331 bin 658 seçmen vardır. Aldığımız bilgiye göre oy sayısı 298 binin üzerindedir. Yine kesin olmayan sonuçlara göre, Kartal Belediye Başkanlığı için tespit edilen geçersiz oy sayısı 12 bin 688, belediye meclis üyeliği için tespit edilen geçersiz oy sayısı 13 bin 709, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için tespit edilen geçersiz oy sayısı ise 12 bin 355'dir. Kartal'da bugüne kadar yapılan gerek genel seçim, gerekse yerel seçimlerde tespit edilen en yüksek sayıda geçersiz oy ile karşı karşıyayız. Bu durum dikkate şayandır. Bu geçersiz oy sayısının Kartal seçmen sayısı ve kullanılan oy sayısı dikkate alındığında çok yüksek bir rakam olduğu ve incelenmesi kanaatindeyiz. İtirazın temelini oluşturan maddeler ise şunlardır. Birincisi AK Parti oy sayım işlemlerindeki sandık sayımlarında 325 sandığa itiraz ettik. İtirazlarımız yetkili arkadaşlarımız tarafından sandık kurullarına verilmiştir. İkincisi, bir kısım sandıkların oy kullanma esnasında vaktinde önce açılıp bazı düzeltmeler yapıldığı tutanaklarla sabittir. Üçüncüsü, her seçmene 3 oy pusulası verilmesi gerekirken eksik oy pusulası verildiği tespit edilmiştir. Bir takım sandıklarımızda oy kullanan vatandaşlarımıza Kartal Belediye Başkanlığı oy pusulasının verilmediği veya eksik verildiği vatandaşlar tarafından bizlere bildirilmiştir. Bu husus kullanılmayan oy pusulalarının sayılarına bakıldığında net bir şekilde görülmüştür. İtiraz edilen konulardaki detay bilgiler ve belgeler dilekçemiz ekinde ilçe seçim kuruluna sunulmuştur" dedi.

AK PARTİYE "EVET" MÜHÜRÜ BASILMIŞ ANCAK "YANMIŞ" OY PUSULALARINI GÖSTERDİ

Konuşmasının ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külük, AK Parti'ye "Evet" mührü basılmış ancak yanmış oy pusulalarını ve mühürlerini gösterdi. Külük, "Bu gördüğünüz pusulada, Kartal'da ismi bizde saklı olan bir sandık bölgesinde AK Parti'nin "Evet" mührünün olduğu, çalınıp yakıldığı tespit oy pusulalarıdır" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Kartal'da seçimin tartışmaya yer vermeyecek şekilde büyük fark ile sonlandığına dikkat çekerek, "Bununla birlikte elbette seçim sonuçlarına itiraz edilebilir, mümkündür. Ancak yapılacak olan itirazların 298 sayılı seçim kanununa göre bir gerekçeye veya bir delile dayanması gerekir. Herhangi bir delile dayanmaksızın sadece oyların sayılması yönündeki talebin seçim kanunun karşısında incelenmesi mümkün değildir. Kabul görmesi mümkün değildir. Yine seçim kanununun 10/112. maddesine göre oy pusulalarında yapılan birtakım yanlışlıklar sonucu iptal edilen oy pusulaları olması halinde iptal edilen oy pusulaları herhangi bir şekilde yeniden geçerli hale gelmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ise "Güzel bir seçim yaşadık. Yüzde 90 civarında yüksek bir katılım oldu. Bu çerçevede Kartal halkı kararırını vermiş, 5 bin 650 civarında bir oy farkıyla CHP Kartal Belediyesi'ne teslim etmiş. Tabi seçim kaybetmenin üzüntüsü ve sıkıntısı içerisinde itirazlar vardır. İtirazlar kanunlar çerçevesinde değerlendirilecektir. Orada bir sorun yok. Karar seçim kurulunun kararıdır. Açılan sandıklar tek tek yüksek katılımı gözden geçirecektir. Bireysel itirazlar hakim huzurunda değerlendirilmiştir ve kayda geçmiştir. Endişe edecek herhangi bir şey yoktur" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Altınok Öz İstanbul Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title