Haberler

Kartal Belediyesi'nden Kıbrıs'a Denktaş Heykeli

Kartal Belediyesi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın anısına yaptırdığı heykel düzenlenen törenle Lefkoşa Ercan Havalimanı’na dikildi.

Kartal Belediyesi'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş'ın anısına yaptırdığı heykel düzenlenen törenle Lefkoşa Ercan Havalimanı'na dikildi.

13 Ocak 2012'de hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ın anısını yaşatmak isteyen Kartal Belediyesi, yaptırdığı Denktaş heykeli düzenlenen devlet töreniyle Lefkoşa Ercan Havaalanı'na yerleştirdi. Heykelinin açılış törenine KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş ve ailesi,oğlu KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş,Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'ün yanı sıra çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

"HEYKELİN BİR EŞİ DE KARTAL'A DA DİKİLECEK"

Törende konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz heykelin bir eşinin de Kartal'a dikileceğini vurguladı. Projenin trafik kazasında yaşamını yitiren Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut ile başladıkları projenin bu noktaya gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Öz, "Hürriyet, eşitlik ve adalet. Rauf Denktaş'ın çıktığı yol haritası sadece Fransız ihtilalinin insanlara verdiği duygulardır. Eşitlik, adalet ve özgürlük istedi. Halkçıydı, halkın arasındaydı. Devrimciydi, devrimlerin peşinde koştu. Laikti, Fransız devriminin sunduğu laikliği içine sindiren bir liderdi. O halde biz Türkiye olarak her zaman kalbimizde olan bir insanı, bir eserini burada görmekten Kartal Belediyesi ailesi olarak mutluluk duyuyoruz" dedi.

"SİYASİ HAYATIMIZDA BÜYÜK DERSLER VERDİ"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Denktaş'ın bir devlet kurmanın ne kadar zor olduğunu kendilerine gösterdiğini belirterek, "Devleti kurmak kadar yaşatmak da zordur" dedi. "Ömrümüz müzakerelerle geçiyor ama maalesef dünya bizi hala anlamakta gönülsüz davranıyor. Ortaklık devletini yıkan Rumlar, Kıbrıs Türk halkını bu topraklarda imha etme planları yapan Rumlar. Ama görüyorsunuz bizden çaldıkları Kıbrıs Cumhuriyeti ile BM üyesi, şimdi de AB üyesi. O birlikler içerisinde maalesef dostlar buluyor, dostluklar kuruyor. BM Genel Sekreteri daha Kıbrıs halkının haklı olduğunu raporlarına kaydedemiyor. Çünkü güvenlik konseyinde raporunu veto edecek devletler beklemektedir" diye konuştu.

" ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ VEREN LİDERİMİZİ DÜNYA ANLAMAK İSTEMEDİ"

Sorunlu bir dönemden geçildiğini kaydeden Eroğlu, müzakere masasından kaçan tarafın Rum kesimi olduğunu söyledi. Eroğlu, "İnşallah dünya gerçekleri görür ve masadan kaçanın Rum olduğunu, müzakere masasında anlaşma niyetinde değil, Rumların zamana oynamak ve bizleri eritme düşüncesinde olduğunu anlarlar. ve üzerimize koydukları ambargo da kalkar. Özgürlük mücadelesi veren liderimizi dünya anlamak istemedi. AB hala ayak oyunları içinde ama Rumların anlaşmak istemediğini anlamak istemiyorlar. Denktaş bir devlet kurmak için bir ömür vermiştir bize düşen görev bu devletin ne zorluklarla kurulduğunu anlatmaktır. Her geçen heykele baksın, görsün ve düşünsün, mücadelenin nasıl yapıldığını ve devletin nasıl kurulduğunu göreceklerdir" dedi.

HEYKEL 1 BUÇUK YIL ÖNCE YAPILMIŞTI

Kartal Belediyesi tarafından yaklaşık 1 buçuk yıl önce yaptırılan ve KKTC Esentepe Belediyesi tarafından, Esentepe Parkı'na yerleştirilmesi planlanan heykelin açılış töreni o zamanki Belediye Başkanı Erdal Barut'un trafik kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle ertelenmişti. KKTC'de yapılan 29 Haziran 20014 yerel seçimlerinden sonra göreve gelen Belediye Başkanı Cemal Erdoğan'ın girişimleri sonucu heykelin Esentepe Parkı yerine Ercan Hava Limanı Kavşağı'na devlet töreni ile yerleştirilmesine karar verildi. Yüksek Heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu tarafından tasarlanarak yapılan heykel 6 milimetre kalınlığında bronzdan inşa edildi. 2 metre 60 santimetre yüksekliğindeki olan heykel, üzerine yerleştirildiği kaide ile birlikte yaklaşık 7 metre boyunda. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Rauf Raif Denktaş Kartal Belediyesi Serdar Denktaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title