Haberler

Kars'ta Kadınların Köme Mesaisi Başladı

Güncelleme:

Kars'ta kadınlar, cevizli sucuk olarak da bilinen ve soğuk havalarda tüketildiğinde enerji verdiğine inanılan lezzetlerden kömelerin yapımına başladı.

HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ta kadınlar, "cevizli sucuk" olarak da bilinen ve soğuk havalarda tüketildiğinde enerji verdiğine inanılan lezzetlerden kömelerin yapımına başladı.

Sofraları lezzetle süslemek için hummalı bir çalışma başlatan kadınlar, cevizleri ipe dizerek, bal, un, pekmezi kaynatarak elde ettikleri malzemeye batırıp, asarak kurutuyor.

Havalar soğuk olduğu için evlerin içerisinde iki, üç gün kurutulan kömeler, kışın soğuk havalarda sofraları süslüyor. Çayın yanında çerez olarak tüketilen kömeler, kentte uzun yıllardır yaşatılan lezzetler arasında yer alıyor.

Yeni Mahalle'de oturan ve köme yapımına başlayan kadınlardan Tülin Cellat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel olarak her yıl kışlık olarak köme yaptıklarını söyledi.

Kayınvalidesinin Artvin'in Yusufeli ilçesinde olduğunu ve o bölgeye ait geleneğin Sarıkamış'ta da sürdürüldüğünü anlatan Cellat, "Evimize gelen dostlarımıza, arkadaşlarımıza, misafirlerimize çayın yanında kuruyemiş gibi ikram ediyoruz. Konuklarımız da bundan oldukça memnun oluyor. İnşallah bundan sonra da bu geleneğin yaygınlaşarak devam etmesini sağlayacağız" ifadesini kullandı.

"İnsanlar bunu kış boyunca tüketirse hastalanmaz"

Makbule Cellat ise kömenin özellikle kış mevsiminde insan vücudu için çok faydalı olduğunu vurgulayarak, kömenin içine bal, ceviz, un ve pekmez kattıklarını belirtti.

Yusufeli ve Kağızman'da yetişen cevizlerin daha lezzetli olduğunu ve kömelerin de kalitesini artırdığının dile getiren Cellat, "İnsanlar bunu kış boyunca tüketirse hastalanmaz. Biz alışmışız bunu her kış yapıyoruz" dedi.

Cellat, besin değeri açısından oldukça zengin olduğu bilinen kömenin içinde kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum bulunduğunu sözlerine ekledi. - Kars

Kaynak: AA / Güncel

Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title